Mnogi se od nas tješe hranom. Kada nam je potreban poticaj za uživanje, dodatna energija zbog neispavanosti i stresa ili se samo želimo počastiti nekim slasnim zalogajima, obično posegnemo za kaloričnim obrocima. Užitak je trenutan, a nagomilani kilogrami su trajni. Najlakše je naručiti junk food, ali proljeće je pred vratima i definitivno je vrijeme da drugačije pristupimo prehrani. Ponekad nemam ideju i ne napravim dobar plan pa sam sjela i sastavila popis jela koja ću u narednom periodu jesti za ručak. Jednostavni su za pripremu, ukusni su (pogotovo uz dobar odabir začina) i što je najvažnije, zdravi su.
Ovo je moj plan ručkova za radni tjedan.
Piletina s povrćem na pari
Napravite lagani obrok od pilećih prsa i raznog povrća kao što su brokula, šparoge i paprika. Začinite s malo maslinovog ulja i začina po izboru. Ovaj obrok je bogat proteinima i vlaknima, a sadrži malo masti.
Salata s keljom i tunom
Pripremite salatu od svježeg kelja, tunjevine, rajčice, krastavaca i avokada. Dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka kao dressing. Kelj je niskokaloričan i bogat vlaknima, a tuna je izvor visokokvalitetnih proteina.
Quinoa s povrćem
Skuhajte quinoju i pomiješajte je s raznim povrćem poput graška, mrkve, paprike i luka. Dodajte malo maslinovog ulja, limunovog soka i začina po ukusu. Quinoa je cjelovita žitarica bogata proteinima i vlaknima, koja pruža dugotrajnu energiju.
Povrtna juha
Napravite juhu od povrća koristeći razno povrće poput celera, luka, mrkve, brokule i kelja. Dodajte biljni temeljac i začine po ukusu. Ova niskokalorična juha je bogata vlaknima i nutritivno gustim sastojcima.
Pečena riba s povrćem
Pečenje ribe poput lososa, skuše ili tilapije s raznim povrćem kao što su tikvice, patlidžan i rajčica čini ukusan i zdrav obrok. Dodajte začine poput limuna, bijelog luka i peršina za dodatni okus.
FOTO: Unsplash, Pexels