Sourdough kruh: Priča o strpljenju, uštedi i zdravlju

Sadržaj članka

Podijeli

U eri brzih rješenja i industrijske hrane, sourdough kruh stoji kao podsjetnik da su najbolje stvari one koje zahtijevaju vrijeme, strpljenje i ljubav prema procesu. Ovaj kruh s prirodnim kvascem nije samo ukusniji i aromatičniji od onog iz pekarnice, već donosi brojne prednosti za zdravlje, probavu i kućni budžet. Ako još niste ispekli vlastiti sourdough, sada je pravo vrijeme da zasučete rukave i zakoračite u svijet domaćeg kruha.

Zašto sourdough?

Prirodna fermentacija jamči i bolju probavu. Sourdough kruh nastaje dugom fermentacijom divljih kvasaca i bakterija mliječne kiseline. Ovaj proces razgrađuje gluten i fitinsku kiselinu, što znači da je lakše probavljiv i bolji za crijevnu mikrofloru.

Dugotrajna svježinaZaboravite na kruh koji se suši u roku od jednog dana. Sourdough ostaje mekan danima, zahvaljujući fermentaciji koja stvara prirodne konzervanse.

Umjesto da kupujete skupe artisan kruhove, za nekoliko kuna možete napraviti vlastiti, koristeći osnovne sastojke: brašno, vodu i sol.

Osnovni recept za sourdough kruh

  • Starter (prirodni kvasac)
  • Prije nego što počnete peći sourdough, trebate napraviti starter.

Sastojci

  • 100 g integralnog ili raženog brašna
  • 100 ml mlake vode

Priprema

Pomiješajte brašno i vodu u staklenoj teglici, pokrijte gazom i ostavite na sobnoj temperaturi.

Svaki dan dodajte 50 g brašna i 50 ml vode, miješajte i promatrajte kako se mjehurići razvijaju.

Nakon 5-7 dana, starter je spreman – ima blago kiselkast miris i mjehuriće.

Tijesto za sourdough kruh

Sastojci

  • 500 g bijelog ili raženog brašna
  • 350 ml vode
  • 100 g sourdough startera
  • 10 g soli

Priprema

Pomiješajte brašno, vodu i starter u zdjeli. Ostavite 30 minuta da se hidrira.

Dodajte sol i lagano umijesite tijesto.

Tijesto ostavite da fermentira 4-6 sati na sobnoj temperaturi, povremeno ga rastežite i preklapajte.

Nakon fermentacije oblikujte kuglu i ostavite u košarici za dizanje tijesta preko noći u hladnjaku.

Sljedeći dan zagrijte pećnicu na 230°C i pecite kruh 30-40 minuta u pokrivenoj posudi, zatim još 10 minuta otkriven.

Savjeti za savršeni sourdough

Koristite dobro brašno jer organsko i nebijeljeno daje najbolje rezultate. Ne žurite jer fermentacija zahtijeva vrijeme, ali nagrada je fantastičan okus i tekstura. Pećnicu ugrijte s posudom za pečenje kako bi para stvorila hrskavu koricu. Sourdough kruh nije samo hrana, to je ritual, umjetnost i mala pobjeda u svakodnevnom životu. Kada jednom osjetite miris i okus domaćeg kruha, shvatit ćete da ste napravili nešto što se ne može kupiti u trgovini – komadić tradicije, zdravlja i zadovoljstva.

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci