U eri brzih rješenja i industrijske hrane, sourdough kruh stoji kao podsjetnik da su najbolje stvari one koje zahtijevaju vrijeme, strpljenje i ljubav prema procesu. Ovaj kruh s prirodnim kvascem nije samo ukusniji i aromatičniji od onog iz pekarnice, već donosi brojne prednosti za zdravlje, probavu i kućni budžet. Ako još niste ispekli vlastiti sourdough, sada je pravo vrijeme da zasučete rukave i zakoračite u svijet domaćeg kruha.
Zašto sourdough?
Prirodna fermentacija jamči i bolju probavu. Sourdough kruh nastaje dugom fermentacijom divljih kvasaca i bakterija mliječne kiseline. Ovaj proces razgrađuje gluten i fitinsku kiselinu, što znači da je lakše probavljiv i bolji za crijevnu mikrofloru.
Dugotrajna svježinaZaboravite na kruh koji se suši u roku od jednog dana. Sourdough ostaje mekan danima, zahvaljujući fermentaciji koja stvara prirodne konzervanse.
Umjesto da kupujete skupe artisan kruhove, za nekoliko kuna možete napraviti vlastiti, koristeći osnovne sastojke: brašno, vodu i sol.


Osnovni recept za sourdough kruh
- Starter (prirodni kvasac)
- Prije nego što počnete peći sourdough, trebate napraviti starter.
Sastojci
- 100 g integralnog ili raženog brašna
- 100 ml mlake vode
Priprema
Pomiješajte brašno i vodu u staklenoj teglici, pokrijte gazom i ostavite na sobnoj temperaturi.
Svaki dan dodajte 50 g brašna i 50 ml vode, miješajte i promatrajte kako se mjehurići razvijaju.
Nakon 5-7 dana, starter je spreman – ima blago kiselkast miris i mjehuriće.


Tijesto za sourdough kruh
Sastojci
- 500 g bijelog ili raženog brašna
- 350 ml vode
- 100 g sourdough startera
- 10 g soli


Priprema
Pomiješajte brašno, vodu i starter u zdjeli. Ostavite 30 minuta da se hidrira.
Dodajte sol i lagano umijesite tijesto.
Tijesto ostavite da fermentira 4-6 sati na sobnoj temperaturi, povremeno ga rastežite i preklapajte.
Nakon fermentacije oblikujte kuglu i ostavite u košarici za dizanje tijesta preko noći u hladnjaku.
Sljedeći dan zagrijte pećnicu na 230°C i pecite kruh 30-40 minuta u pokrivenoj posudi, zatim još 10 minuta otkriven.
Savjeti za savršeni sourdough
Koristite dobro brašno jer organsko i nebijeljeno daje najbolje rezultate. Ne žurite jer fermentacija zahtijeva vrijeme, ali nagrada je fantastičan okus i tekstura. Pećnicu ugrijte s posudom za pečenje kako bi para stvorila hrskavu koricu. Sourdough kruh nije samo hrana, to je ritual, umjetnost i mala pobjeda u svakodnevnom životu. Kada jednom osjetite miris i okus domaćeg kruha, shvatit ćete da ste napravili nešto što se ne može kupiti u trgovini – komadić tradicije, zdravlja i zadovoljstva.
FOTO: Unsplash, Pexels