Kad pomislim na tople dane, prva asocijacija je kokos. Idealan je u ledenoj kavi, kolačima, koktelima, zobenoj kaši, a meni posebno privlačna kombinacija u slatkoj riži na mlijeku, odnosno pudingu od riže. Kada se ovim ljetnim okusima pridruži i banana, užitak je zajamčen. Savršen lagani obrok i poslastica u jednom. Miris kokosa popravlja raspoloženje i podiže serotonin u trenu, a banana dodaje slatkoću i energiju. Ovaj recept pudinga od riže uvrstite i vi među svoj tjedni jelovnik i uživajte u zanimljivom obroku koji možete i ponuditi svojim prijateljima na ljetnim proslava. Svi će sigurno biti oduševljeni okusom, mirisom, teksturom, a uz sve to, zaista dekorativno izgleda pa će podići vaš slatki stol na privlačan nivo estetike.
Sastojci:
- 150 g riže
- 1 x 400 ml limenke punomasnog kokosovog mlijeka
- 250 ml bademovog mlijeka
- 3 žlice kokosovog šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
Za preljev:
- 1 žlica suhog kokosa ili tankih strugotina svježeg kokosa
- 2 žličice kokosovog ulja
- 1 banana, oguljena i narezana na tanke ploške
Priprema:
Stavite sve sastojke (osim onih za preljev) u lonac i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta uz povremeno miješanje da se ne zalijepi dok se tekućina ne upije i riža ne skuha.
Za preljev zagrijte manju tavu i tostirajte sušeni ili svježi kokos 1-2 minute na laganoj vatri da ne zagori, a zatim izvadite i ostavite sa strane.
U tavu dodajte kokosovo ulje, a zatim i ploške banane i pržite na srednje jakoj vatri dok se lagano ne karameliziraju s obje strane.
Poslužite puding od riže u zdjelicama preliven tostiranim kokosom i prženom bananom.
Puding od riže možete skuhati i u loncu, u pećnici zagrijanoj na 180°C. Sastojke dobro promiješajte, poklopite i kuhajte 55 minuta uz miješanje na pola. Skinite poklopac još 20 minuta kako biste dobili hrskavi, zlatni preljev.