Kako prema podtonu kože odrediti koje vam boje najbolje pristaju

Sadržaj članka

Podijeli

Kada je u pitanju pronalaženje idealnog ruža za usne, boja je obično ono što nas prvo privuče. Nije rijetkost da nam se neka boja ruža svidi kada pregledavamo web shopove ili čim je ugledamo na kozmetičkim policama. No, kada dođemo kući i boju nanesemo, shvatimo da ne izgleda baš tako dobro na nama kako smo to prvobitno zamišljali.

Sve ovo ima veze s podtonom kože. Razumijevanje podtona kože ključno je za pronalaženje i odabir najboljih paleta boja za vas.

Dugo mi je trebalo da naučim prepoznati svoj jedinstveni podton i upotrijebiti boje kako bih uspjela naglasiti prirodnu ljepotu te prikriti nedostatke. Do 26. godine niti jednom nisam nanijela crveni ruž za usne vjerujući da mi grozno stoji. To je zato što sam isprobavala pretamne crvene nijanse s hladnim podtonom ili pak smećkaste nijanse koje nikako ne idu uz moj ten. Ne osvježavaju mi put već naprotiv, učine da izgledam umorno, mnogo starije nego što zaista imam godina i u prvi plan stave mane i podočnjake. A svrha šminke je upravo suprotno, zar ne? Zato sam se poigrala svjetlijim nijansama, toplijim i vedrijim tonovima i na kraju postigla odličan efekt s kojim sam zadovoljna. Zato rijetko kada eksperimentiram s bojama ruževa za usne, ali i nijansom pudera te rumenila jer sada znam što mi najbolje stoji i s čim ne mogu pogriješiti niti kada se žurim i imam za šminkanje svega nekoliko minuta.

FOTO: Unsplash

Kako odrediti podton kože i sa sigurnošću otkriti koje vam boje najbolje pristaju?

Određivanje podtona kože je zapravo vrlo jednostavno i može se obaviti u udobnosti vlastitog doma.

No, ukoliko niste sigurni i uvijek se više volite posavjetovati sa stručnjacima, umjesto da ste „uradi sam tip“, možete za savjete pitati svog/ju kozmetičara/ku ili frizera/ku.

Za one koji žele sami otkriti što im najbolje pristaje, izdvojila sam nekoliko smjernica koje su meni pomogle.

Provjerite svoje vene

Ako možete vidjeti svoje vene, možda ćete moći upotrijebiti njihovu boju da prepoznate svoj podton. Na primjer, ako vam vene izgledaju zelenkasto, imate tople podtonove. Ljudi s plavim ili ljubičastim venama obično imaju hladnije podtonove. Ako imate neutralne podtonove, vaše vene mogu izgledati bezbojno ili odgovarati boji vaše kože.

Procijenite svoj nakit

Mnoge ljude više privlači ili srebrni ili zlatni nakit zbog načina na koji izgleda na njihovoj koži. Ako vam se sviđa način na koji tradicionalno žuto zlato izgleda na vašoj koži, vjerojatnije je da imate tople ili maslinaste podtonove. Srebro, platina i ružičasto zlato izgledaju laskavije na hladnijim tonovima. Ako ste skloni izgledati dobro i u srebrnoj i u zlatnoj boji i svoj odabir temeljite više na svojoj odjeći nego na boji kože, najvjerojatnije imate neutralne podtonove.

Nešto neutralno

Odjeća neutralnih nijansi također može pomoći u otkrivanju podtonova kože. Prava bijela ima tendenciju da favorizira hladnije podtonove, dok topli podtonovi izgledaju bolje u kombinaciji s prljavo bijelom ili pak bež bojom . Topli podtonovi također nadopunjuju smeđe nijanse, dok hladniji tonovi izgledaju bolje u kombinaciji s crnom. Kad je nakit u pitanju, ako imate neutralne podtonove, možete nositi sve boje bez utjecaja na vaš izgled.

Boja očiju i kose

Iako se možete igrati s različitim bojama za kosu i sjenilima, vaša prirodna boja očiju i kose može vam dati neke uvide u vaše podtonove. Boje platine i boje pepela obično nadopunjuju hladnije podtonove, dok boje poput mahagonije i zlatne izgledaju bolje ako imate toplije podtonove. Ovo su sve važne informacije ako se odlučujete za novu boju kose.

FOTO: Unsplash

Kako sunce utječe na vašu kožu

Bez obzira na vaš podton, važno je da nosite kremu za sunčanje. Ipak, poznavanje načina na koji vaša koža reagira na sunce može pomoći u određivanju vašeg podtona. Ako imate hladan podton, vjerojatno ćete lako izgorjeti i možda ćete češće nanositi kremu za sunčanje. Ako potamnite, ali vam se čini da nikada ne izgorite, možda imate tople podtonove.

Potražite pepeljaste ili sive tonove

Ako vam se koža čini više pepeljastom ili sivom, onda biste mogli imati prirodni maslinasti ton. Ovo nije tako uobičajeno kao toplo, hladno ili neutralno, već je umjesto toga kombinacija nijansi. Maslinasta koža ima neutralne i tople podtonove uz zelenu, podton koji se smatra jedinstvenim samo za maslinovu kožu. Ako imate maslinastu put, možda ćete ustanoviti da određene boje u sva tri podtona pristaju vašoj koži.

Koje boje se dobro slažu s kojim podtonom kože?

Nakon što upoznate svoje podtonove, možete prijeći na odabir boje koja dobro pristaje uz vašu kožu. Svaki brend pudera bit će malo drugačiji, tako da vaša idealna nijansa može varirati u različitim linijama. Ako je opcija dostupna, otiđite u drogeriju ili kakav već beauty shop preferirate, provjerite mogu li vam estetska savjetnica ili savjetnik pomoći da isprobate različite nijanse. Uz isprobavanje, moći će vam preporučiti ili identificirati najbolje podudaranje nijansi.

FOTO: Pexels

Hladan podton

Podloga hladnog podtona izgledat će blago ružičastu u bočici. Izbjegavajte žućkaste tonove podloge jer one imaju tendenciju da koža s hladnim podtonom izgleda blijedo.

Topli podton

Topli podtonovi izgledaju bolje s puderom koji je blago žut.

Neutralan podton

Osobe s neutralnim podtonovima obično izgledaju bolje kada nanesu puder koji nije ni pretjerano žut ni ružičast. Umjesto toga, potražite kombinaciju oboje – breskvaste nijanse mogu dobro funkcionirati za neutralne tonove.

Maslinasti podton

Ako imate maslinasti podton, obično je greška odabrati toplu (žutu) podlogu. Umjesto toga, potražite onu blago zlatne boje.

Boje odjeće i ruževa za usne koje vam pristaju ako imate hladni podton kože

Odjeća u nijansama smeđe, žute, narančaste, žuto-zelene, boje slonovače, breskve i narančasto-crvene.
Najbolje nijanse ruža za usne: odaberite boje za usne s plavim ili ljubičastim podtonom.

FOTO: Pexels

Odjeća i boja ruža za usne koja vam pristaje ako imate topao podton kože

Odaberite nijanse plave, ružičaste, zelene, plavo-zelene, tamnoplave, ljubičaste i magenta.
Najbolje nijanse ruža za usne: Vatrene crvene i narančaste boje lijepo izgledaju na toplim tonovima.

Odjeća koja vam pristaje ako imate neutralni podton kože

Ako imate neutralan podton kože, isprobajte srednje nijanse navedenih boja. Najbolje nijanse ruža za usne: sve od svijetlih nude nijansi do tamne boje vina izgledat će dobro.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci