Priprema obroka zahtjeva dobro planiranje i dobre ideje. Ukoliko razmišljate što pripremiti dan ranije i ponijeti na posao, a da pritom bude zdravo i ukusno, moj prijedlog je bulgur. Nutritivno je bogat, lako se priprema, a njegove prednosti uključuju visok udio vlakana, nizak glikemijski indeks, bogatstvo hranjivim tvarima, nisku razinu masti i fleksibilnost u pripremi različitih jela. Jedno od atraktivnih jela s bulgurom koje možete pripremiti je “Tabbouleh salata“, popularno jelo u libanonskoj kuhinji. Meni se jako sviđa jer se baš jednostavno priprema, a zaista je vrlo ukusan spoj namirnica. Kombinira se svježe začinsko bilje, rajčice i luk s bulgurom, dajući mu osvježavajući okus i teksturu.
Evo što vam je potrebno i kako ga možete pripremiti:
Sastojci
- 1 šalica bulgura
- 1 1/2 šalice kipuće vode
- 1/4 šalice svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/2 šalice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 1/4 šalice svježe mente, sitno nasjeckane
- 1 velika rajčica, narezana na kockice
- 1/2 krastavca, narezanog na kockice
- 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckanog
- Sol i papar po ukusu
Upute
U posudu stavite bulgur i prelijte kipućom vodom. Pokrijte posudu i ostavite da stoji 20-30 minuta, dok bulgur ne omekša i upije svu tekućinu.
U međuvremenu, pripremite umak za salatu. U zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.
Kad bulgur omekša, dodajte ga u zdjelu s umakom. Dodajte nasjeckani peršin, mentu, rajčicu, krastavce i luk. Dobro promiješajte sve sastojke dok se potpuno ne sjedine.
Pokrijte zdjelu i ostavite salatu u hladnjaku barem jedan sat, da se okusi sjedine i salata ohladi.
Prije posluživanja, promiješajte salatu i poslužite svježe.
Uživajte u ovom osvježavajućem jelu s bulgurom!