Jesen se već udomaćila, a to znači da je vrijeme za jačanje imuloškog sustava. Iskustvo mi govori da je u tom procesu najvažnija uloga kvalitetne i zdrave hrane. Uz dovoljno sna, šetnju na svježem zraku, pametnim odabirom namirnica i njihovom pravilnom obradom, možemo učiniti toliko toga dobroga za zdravlje. Nedavno sam otkrila zelenu juhu koja obiluje povrćem, a svoj doprinos njenoj korisnosti za organizam daju i češnjak te đumbir. Ova je juha savršena za jačanje vašeg imunološkog sustava, a odlična je i ako ste već bolesni. Osjećat ćete se bolje jer je tako ukusna, topla i ugodna. Osim toga, sastojci su izvrsni i imaju nevjerojatna zdravstvena svojstva.
Ako ne volite ljutu hranu, izostavite kajenski prah, iako je jako koristan ako želite ukloniti sluz iz dišnih puteva ili ne možete pravilno disati.
U svakom slučaju, najbolji način da budete zdravi je uravnotežena prehrana tijekom cijele godine. Uz neke čarobne namirnice koje nam mogu pomoći, s lakoćom ćete pripremiti juhu koja je savršen saveznik za jačanje imuniteta, vitalnost i energiju.
Recept za zelenu juhu za jačanje imuniteta
Sastojci
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 nasjeckanog luka
- 1/2 nasjeckanog poriluka
- 1/2 šalice smrznutog graška (60 g)
- Komad svježeg đumbira (oko 2 cm)
- 1/2 glavice brokule nasjeckane. Bacite peteljku (180 g)
- 3 šake svježeg kelja ili špinata (60 g)
- Kokosovo mlijeko (400 ml)
- 3 šalice vode ili juhe od povrća (750 ml)
- 1/8 žličice kajenskog papra u prahu
- 1 žličica morske soli
- Mljeveni crni papar po ukusu
- 4 žlice kvasca
- Sok od pola limuna
Priprema
Sve sastojke stavite u lonac, osim kvasca i limunovog soka. Pustite da juha zavrije i zatim kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Ulijte juhu u blender, dodajte kvasac i sok i miksajte dok ne postane glatka. Poslužite juhu u zdjelu i na nju dodajte omiljene sastojke. Moj izbor su sjemenke bundeve, chia sjemenke i listići badema. Ovu juhu najčešće jedem s tjesteninom, skuham je prema uputama na pakiranju, serviram tjesteninu u zdjelu i u istu zdjelu ulijem juhu.