Zapečena tjestenina s bundevom, špinatom i feta sirom

Sadržaj članka

Podijeli

Ovaj ukusni reecpt s bundevom, špinatom i sirom kombinira kremaste i slane okuse te je savršen izbor za sve koji žele isprobati nešto drugačije i ukusno. Uz dodatak orašastih plodova i aromatičnih začina, ovaj recept savršeno spaja jesenske okuse u jedinstveno jelo koje će zasigurno privući pažnju.

Sastojci:

  • 500 g tjestenine (penne ili rigatoni)
  • 500 g bundeve (oguljene i narezane na kockice)
  • 200 g svježeg špinata
  • 150 g feta sira
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 50 g oraha ili pinjola (po želji)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
  • Svježi bosiljak za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite protvan za pečenje tako da je lagano premažete maslinovim uljem.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac te dodajte nasjeckani češnjak. Kratko ga prepržite dok ne zamiriši, a zatim dodajte kockice bundeve. Posolite, popaprite i pržite na srednje jakoj vatri dok bundeva ne omekša, oko 10 minuta.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Kuhajte ju al dente, jer će se dodatno peći u pećnici. Ocijedite tjesteninu i ostavite ju sa strane.

U velikoj zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, prženu bundevu, svježi špinat i komadiće kozjeg sira. Dodajte vrhnje za kuhanje, muškatni oraščić, sol i papar te dobro promiješajte.

Smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju za pečenje. Po vrhu posipajte orahe ili pinjole za dodatnu hrskavost.

Pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok složenac ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Nakon pečenja, ostavite složenac nekoliko minuta da se malo ohladi, a zatim ga pospite svježim listićima timijana i bosiljka za dodatnu aromu.

Ovo je savršeno jelo za tople obiteljske večere ili kao atraktivan dodatak na blagdanskom stolu.

FOTO: Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci