Ovaj ukusni reecpt s bundevom, špinatom i sirom kombinira kremaste i slane okuse te je savršen izbor za sve koji žele isprobati nešto drugačije i ukusno. Uz dodatak orašastih plodova i aromatičnih začina, ovaj recept savršeno spaja jesenske okuse u jedinstveno jelo koje će zasigurno privući pažnju.
Sastojci:
- 500 g tjestenine (penne ili rigatoni)
- 500 g bundeve (oguljene i narezane na kockice)
- 200 g svježeg špinata
- 150 g feta sira
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 50 g oraha ili pinjola (po želji)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- Svježi bosiljak za dekoraciju
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite protvan za pečenje tako da je lagano premažete maslinovim uljem.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac te dodajte nasjeckani češnjak. Kratko ga prepržite dok ne zamiriši, a zatim dodajte kockice bundeve. Posolite, popaprite i pržite na srednje jakoj vatri dok bundeva ne omekša, oko 10 minuta.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Kuhajte ju al dente, jer će se dodatno peći u pećnici. Ocijedite tjesteninu i ostavite ju sa strane.
U velikoj zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, prženu bundevu, svježi špinat i komadiće kozjeg sira. Dodajte vrhnje za kuhanje, muškatni oraščić, sol i papar te dobro promiješajte.
Smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju za pečenje. Po vrhu posipajte orahe ili pinjole za dodatnu hrskavost.
Pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok složenac ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Nakon pečenja, ostavite složenac nekoliko minuta da se malo ohladi, a zatim ga pospite svježim listićima timijana i bosiljka za dodatnu aromu.
Ovo je savršeno jelo za tople obiteljske večere ili kao atraktivan dodatak na blagdanskom stolu.
FOTO: Pexels