Ukusni recepti sa starim kruhom – osvajaju na prvu!

Sadržaj članka

Podijeli

Sjetite se koliko hrane bacite tijekom mjeseca. Naravno, niste jedini. Užurban način života, hrana s nogu i obveze, uvijek nas navedu da sve manje jedemo kod kuće i još manje pripremamo konkretne obroke. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), procjenjuje se da se svake godine baci oko 1,3 milijarde tona hrane. Pročitavši ovaj podatak, krenula sam razmišljati i o svojim navikama i količini hrane koja mi stoji na policama hladnjaka. Uvijek kupim više namirnica nego što ih zapravo pojedem, a uvijek mi je žao baciti hranu – pogotovo kruh. Odlučila sam se bolje organizirati i maksimalno upotrijebiti namirnice koje imam i pretvoriti ih u ukusna jela i dodatke jelima. Pronašla sam i malo doradila tri vrlo jednostavna, a ukusna recepta od starog kruha. Okus im je fantastičan, a osjećaj kada ne bacam hranu još bolji.

Pržene kockice kruha sa češnjakom i maslinovim uljem

Sastojci:

  • Stari kruh (izrezan na kockice)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno isjeckana)
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin (sitno sjeckan)

Upute:

Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi na srednjoj vatri.

Dodajte sitno isjeckan češnjak i pržite ga oko 1 minutu dok ne postane mirisno.

Dodajte kockice starog kruha u tavu i pržite ih dok ne postanu hrskave i zlatne sa svih strana.

Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite pržene kockice kruha posute svježim peršinom kao dodatak juhama ili salatama.

Francuska tost torta

Sastojci:

  • Stari kruh (izrezan na kriške)
  • 4 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • Maslac za premazivanje pleha
  • Šećer u prahu za posipanje

Upute:

Umutite jaja, mlijeko, vanilin šećer, šećer i sol u dubokoj posudi. Uvaljajte kriške starog kruha u smjesu i ostavite ih da se natope nekoliko minuta sa svake strane. Zagrijte malo maslaca u tavi na srednjoj vatri. Pržite natopljene kriške kruha dok ne postanu zlatno smeđe s obje strane. Poslužite francusku tost tortu posutu šećerom u prahu i dodatkom po želji, poput svježeg voća ili javorovog sirupa.

FOTO: Unsplash
FOTO: Unsplash

Puding od kruha s voćem

Sastojci:

  • Stari kruh (izrezan na kockice)
  • 500 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 200 g voća po izboru (npr. maline, jagode, borovnice)

Upute:

Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite vatrostalnu posudu koja može stati u nju.

Ugrijte mlijeko u loncu na srednjoj vatri dok ne počne ključati. Sklonite s peći i ostavite da se malo ohladi. Umutite jaja, šećer i vanilin ekstrakt u većoj posudi dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Polako sipajte ohlađeno mlijeko u smjesu od jaja, stalno mješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica. Dodajte kockice starog kruha u smjesu s jajima i mlijekom. Ostavite da se kockice kruha dobro natope oko 10-15 minuta, povremeno ih miješajući da se ravnomjerno natope.

Dodajte voće po izboru u smjesu s natopljenim kockicama kruha. Možete koristiti maline, jagode, borovnice ili drugo voće koje volite. Prebacite smjesu u pripremljenu vatrostalnu posudu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok puding ne postane zlatno smeđe boje i čvrst na dodir. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci