Štapići od lisnatog tijesta odličan su izbor za neformalna okupljanja s prijateljima kod kuće. Možete ih poslužiti kao ukusno predjelo uz čašu vina ili pića. Izgledaju primamljivo i mogu se lako konzumirati bez pribora pa će ih voljeti čak i djeca. Također, odlično će se uklopiti i u svečanim prigodama poput rođendana ili obiteljskih okupljanja. Lako se pripremaju, a gosti će uživati u hrskavom lisnatom tijestu i bogatom punjenju. Kada je u pitanju punjenje, uvijek se možete poigrati i prilagoditi svom ukusu i ukusu onih koje žele impresionirati ovim snackom koji će biti i izvrstan dekorativni naglasak vašem stolu.
Evo recepta za štapiće od lisnatog tijesta s punjenjem od šunke i sira:
Sastojci:
- 1 paket svježeg lisnatog tijesta (oko 400 g)
- 150 g kuhane šunke, nasjeckane na sitne komadiće
- 150 g sira po izboru (npr. gauda, edamer ili cheddar), naribanog
- 1 jaje, razmućeno (za premazivanje)
Upute:
Zagrijte pećnicu na preporučenu temperaturu navedenu na pakiranju lisnatog tijesta.
Na radnoj površini razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik debljine otprilike 0,5 cm.
Ravnomjerno pospite šunku i naribani sir po tijestu, ostavljajući rubove prazne.
Pažljivo zarolajte tijesto, počevši od jednog kraja, kako biste dobili dugu cijev.
S oštrim nožem, narežite tijesto na štapiće dužine oko 5 cm.
Položite štapiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
Lagano premažite svaki štapić razmućenim jajetom kako biste dobili zlatno smeđu boju.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici prema uputama na pakiranju lisnatog tijesta, obično oko 15-20 minuta ili dok ne postanu lijepo zlatno smeđi.
Izvadite iz pećnice i poslužite tople.