Trend sirove hrane (raw food) postao je popularan posljednjih desetljeća zbog rastućeg interesa za zdravlje, održivost i povratak prirodnim načinima prehrane. Filozofija sirove hrane temelji se na ideji da je hrana u svom prirodnom, neprerađenom stanju najhranjivija i najbolje odgovara ljudskom organizmu. Pristalice smatraju da kuhanje na visokim temperaturama uništava vitalne enzime i hranjive tvari te da sirova hrana zadržava maksimum svojih nutritivnih svojstava.
Sirova prehrana ima svoje prednosti u pogledu prirodnosti i bogatstva hranjivih tvari, no zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se izbjegli potencijalni nutritivni nedostaci. Pristup ovoj prehrani često uključuje i dublju filozofiju koja cijeni jednostavnost, povezanost s prirodom i ekološku održivost.
Filozofija i pozadina trenda
Trend sirove hrane vuče korijene iz drevnih praksi, poput ajurvede i tradicionalnih prehrana raznih plemena, koja su se oslanjala na lokalne biljne izvore hrane. Međutim, suvremeni pokret sirove hrane počeo je rasti u 20. stoljeću, pod utjecajem nutricionista koji su naglašavali važnost minimalno obrađene hrane. Porast svijesti o štetnim učincima industrijski prerađene hrane, briga o okolišu i želja za jednostavnijim načinom života dodatno su potaknuli popularnost ovog trenda.
Prednosti sirove hrane
Viši unos enzima
Sirova hrana sadrži enzime koji pomažu probavi, a oni se uništavaju pri temperaturama iznad 42–48 °C.
Veći sadržaj vitamina i minerala
Bez termičke obrade, hrana zadržava veću količinu osjetljivih nutrijenata poput vitamina C i folne kiseline.
Detoksikacija tijela
Mnogi pristalice vjeruju da sirova hrana pomaže tijelu da se riješi toksina.
Poboljšanje energije i probave
Mnogo ljudi izvještava o poboljšanju energije i probave nakon prelaska na sirovu prehranu.
Nedostaci sirove hrane
Ograničen unos kalorija i proteina
Bez konzumacije mahunarki i žitarica koje se obično kuhaju, može doći do manjka proteina.
Rizik od nedostatka hranjivih tvari
Nedostatak vitamina B12, željeza, kalcija i omega-3 masnih kiselina čest je među onima koji ne jedu meso i ribu.
Složenost pripreme
Iako nije potrebno kuhanje, procesi kao što su namakanje, blendanje i fermentacija mogu biti zahtjevni.
Sigurnosna pitanja
Konzumiranje sirovih jaja, mesa ili mliječnih proizvoda nosi rizik od trovanja hranom.
Priprema i planiranje obroka
Sirova hrana obično uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke i žitarice koje su prethodno namočene ili proklijale. Također, često se koriste fermentirani proizvodi poput kiselog kupusa i kimchija.
Recepti za tjedan dana
Recepti za tjedan dana
Doručak – Smoothie zdjela
Sastojci
- Banane
- Špinat
- Chia sjemenke
- Bademovo mlijeko
- Bobičasto voće.
Priprema
Sve sastojke blendati do glatke teksture i poslužiti uz orašaste plodove ili kokosove ljuskice.
Ručak – Salata od proklijale kvinoje
Sastojci
- Proklijala kvinoja
- Cherry rajčice
- Krastavci
- Avokado
- Limunov sok
- Svježe začinsko bilje
Priprema
Kvinoju namočiti preko noći, isprati i kombinirati s nasjeckanim povrćem i preljevom od limunova soka i maslinova ulja.
Večera – Sirovi taco s orasima
Sastojci
- Salata za „tortilje“
- Mljeveni orasi (marinirani s tamari umakom i začinima)
- Avokado
- Rajčica
Priprema
Mljevene orahe začiniti i koristiti kao punjenje za listove salate zajedno s povrćem i avokadom.
Užina – Energetske kuglice
Sastojci:
- Datulje
- Bademi
- Kakao prah
- Kokosove pahuljice
Priprema
Sve sastojke blendati, formirati kuglice i ostaviti da se stisnu u hladnjaku.
Desert – Sirovi cheesecake
Sastojci
- Bademi
- Indijski oraščići (namočeni)
- Med ili agava sirup
- Kokosovo ulje
- Limunov sok
Priprema
Podloga od mljevenih badema i datulja, krema od indijskih oraščića i meda, sve složiti i staviti u zamrzivač.
FOTO: Unsplash, Pexels