Sirova hrana: Prednosti, izazovi i tjedni plan obroka

Sadržaj članka

Podijeli

Trend sirove hrane (raw food) postao je popularan posljednjih desetljeća zbog rastućeg interesa za zdravlje, održivost i povratak prirodnim načinima prehrane. Filozofija sirove hrane temelji se na ideji da je hrana u svom prirodnom, neprerađenom stanju najhranjivija i najbolje odgovara ljudskom organizmu. Pristalice smatraju da kuhanje na visokim temperaturama uništava vitalne enzime i hranjive tvari te da sirova hrana zadržava maksimum svojih nutritivnih svojstava.

Sirova prehrana ima svoje prednosti u pogledu prirodnosti i bogatstva hranjivih tvari, no zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se izbjegli potencijalni nutritivni nedostaci. Pristup ovoj prehrani često uključuje i dublju filozofiju koja cijeni jednostavnost, povezanost s prirodom i ekološku održivost.

Filozofija i pozadina trenda

Trend sirove hrane vuče korijene iz drevnih praksi, poput ajurvede i tradicionalnih prehrana raznih plemena, koja su se oslanjala na lokalne biljne izvore hrane. Međutim, suvremeni pokret sirove hrane počeo je rasti u 20. stoljeću, pod utjecajem nutricionista koji su naglašavali važnost minimalno obrađene hrane. Porast svijesti o štetnim učincima industrijski prerađene hrane, briga o okolišu i želja za jednostavnijim načinom života dodatno su potaknuli popularnost ovog trenda.

Prednosti sirove hrane

Viši unos enzima

Sirova hrana sadrži enzime koji pomažu probavi, a oni se uništavaju pri temperaturama iznad 42–48 °C.

Veći sadržaj vitamina i minerala

Bez termičke obrade, hrana zadržava veću količinu osjetljivih nutrijenata poput vitamina C i folne kiseline.

Detoksikacija tijela

Mnogi pristalice vjeruju da sirova hrana pomaže tijelu da se riješi toksina.

Poboljšanje energije i probave

Mnogo ljudi izvještava o poboljšanju energije i probave nakon prelaska na sirovu prehranu.

Nedostaci sirove hrane

Ograničen unos kalorija i proteina

Bez konzumacije mahunarki i žitarica koje se obično kuhaju, može doći do manjka proteina.

Rizik od nedostatka hranjivih tvari

Nedostatak vitamina B12, željeza, kalcija i omega-3 masnih kiselina čest je među onima koji ne jedu meso i ribu.

Složenost pripreme

Iako nije potrebno kuhanje, procesi kao što su namakanje, blendanje i fermentacija mogu biti zahtjevni.

Sigurnosna pitanja

Konzumiranje sirovih jaja, mesa ili mliječnih proizvoda nosi rizik od trovanja hranom.

Priprema i planiranje obroka

Sirova hrana obično uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke i žitarice koje su prethodno namočene ili proklijale. Također, često se koriste fermentirani proizvodi poput kiselog kupusa i kimchija.

Recepti za tjedan dana

Recepti za tjedan dana

Doručak – Smoothie zdjela

Sastojci

  • Banane
  • Špinat
  • Chia sjemenke
  • Bademovo mlijeko
  • Bobičasto voće.

Priprema

Sve sastojke blendati do glatke teksture i poslužiti uz orašaste plodove ili kokosove ljuskice.

Ručak – Salata od proklijale kvinoje

Sastojci

  • Proklijala kvinoja
  • Cherry rajčice
  • Krastavci
  • Avokado
  • Limunov sok
  • Svježe začinsko bilje

Priprema

Kvinoju namočiti preko noći, isprati i kombinirati s nasjeckanim povrćem i preljevom od limunova soka i maslinova ulja.

Večera – Sirovi taco s orasima

Sastojci

  • Salata za „tortilje“
  • Mljeveni orasi (marinirani s tamari umakom i začinima)
  • Avokado
  • Rajčica

Priprema

Mljevene orahe začiniti i koristiti kao punjenje za listove salate zajedno s povrćem i avokadom.

Užina – Energetske kuglice

Sastojci:

  • Datulje
  • Bademi
  • Kakao prah
  • Kokosove pahuljice

Priprema

Sve sastojke blendati, formirati kuglice i ostaviti da se stisnu u hladnjaku.

Desert – Sirovi cheesecake

Sastojci

  • Bademi
  • Indijski oraščići (namočeni)
  • Med ili agava sirup
  • Kokosovo ulje
  • Limunov sok

Priprema

Podloga od mljevenih badema i datulja, krema od indijskih oraščića i meda, sve složiti i staviti u zamrzivač.

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci