Porto – nevjerojatan šarm Portugala u gradu na rijeci Douro

Sadržaj članka

Podijeli

Upečatljiv i autentičan identitet Porta, lako se uvuče pod kožu čak i najzahtjevnijim putnicima. Šetajući ulicama ovoga grada, čut ćete fado kako se prepliće sa škripom gradskog prometa i sirenama brodova koji plove čarobnom rijekom Douro. Osjetit će miris vina u doku i zaigrane otkucaje srca dok se uspinjete stepenicama od rijeke do centra. Osjetit ćete svjež povjetarac na koži i toplinu sunca koje je ovdje udružilo snage s portugalskim šarmom pa sve ima potpuno drugačiju dimenziju. Selit ćete se magičnim prolazima kroz priče ovog grada upijajući iskrice portugalske zavodljivosti. U bojama, šarama, svjedočanstvima povijesnih pustolovina, u mirisima, hrani, zraku, uspinjači, fasadama i pločnicima, ovdje je razlivena neka čudesna čarolija koja čini da se osjećate dobro. Zato me nimalo nije iznenadilo da je baš u Portu J. K. Rowling dobila inspiraciju za svoje literalno remek-djelo s malim čarobnjakom Harryjem Potterom u glavnom ulozi jer ovo mjesto zaustavlja vrijeme i izvlači iz vas ono najbolje.

Iako svaki detalj u Portu priča priču i vrijedan je istraživanja, na putovanju je teško iskusiti baš sve. Stoga sam izdvojila nekoliko mjesta koja ne biste trebali propustiti kako biste doživjeli Porto.

FOTO: Unsplash

Livraria Lello

Livraria Lello jedna je od najstarijih knjižara na svijetu. Otvorili su je braća Jose i Antonio de Lello 1906. Njega posebnost je u arhitekturi koja je inspirirana neogotičkim stilom. J. K. Rowling osim prekrasnim uređenjem, bila je inspirirana i najstarijim i najrjeđim knjigama od svih knjižara na svijetu koje se ovdje čuvaju u staklenim vitrinama. Strop od obojenog stakla ukrašen je detaljem gdje je istaknut moto “vecus in labore”. Također se vjeruje da je kostim Hogwartsa inspiriran kostimima studenata u Portugalu, koji se sastoje od crnog odijela i crnog kaputa. Najpametnije je kupiti kartu online jer ćete inače čekati u dugačkom redu, a ponekad se to čekanje može odužiti i na sat vremena. Ovako samo pokažete svoju kartu i spremi ste za ovu pustolovinu. Cijena karte je simbolična, a iznosi 5 eura. Ranije se moglo ući besplatno, ali su se stvarale velike gužve, a rijetko je tko uopće kupio knjigu već je dolazio zbog slikanja. Sada karta funkcionira kao vaučer koji možete zamijeniti na blagajni kada kupite knjigu i taj vam se iznos odbije od vrijednosti knjige što je lijep poticaj da za čitanje i izvrsna ideja za vrijedan suvenir.

Vinski podrumi

Dolina Douro svjetski je poznata po izvrsnim vinima, a Porto se izdvaja od svih ostalih sorti. Posebno možemo preporučiti Vinho Verde, koji je karakteristično vino za ovu regiju. Iako doslovno znači “zeleno vino”, točnije je nazvati ga “mladim vinom”, jer ne odležava jako dugo prije punjenja u boce. Ako ste željni znanja o proizvodnji vina, možete krenuti u obilazak vinskih podruma. U isto vrijeme, tu je i muzej porto vina u Alfândega i podrumi porto vina u Cais de Gaia koje vrijedi posjetiti. Na kraju ovih obilazaka možete uživati u degustaciji te kupnji vina koje će vam domaćini s pažnjom zapakirati kao jedinstven poklon koji ćete ponijeti s puta.

Most Luisa I

Most Luisa I jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Portu. Ovo je most koji povezuje grad Porto s Vila Nova de Gaia. Most je dugačak 385 metara, a širok 45 metara. Sastoji se od dvije platforme: na donjoj platformi su automobili i pješaci, a na gornjoj platformi prolaze pješaci i gradski prijevoz. S mosta puca prekrasan pogled na grad i tu ćete osjetiti pravi puls Porta.

Ribeira

Riječ je o povijesnoj regiji i jedna od najstarijih četvrti u gradu. Nalazi se na obalama rijeke Douro i ima šetnicu punu barova i restorana. Ribeira je važno mjesto za vidjeti. Osim što je jedan od najomiljenijih dijelova grada, također je lijepo mjesto za boravak u Portu, s nevjerojatnim pogledom na rijeku i most.

Clerigos Tower

U povijesnom središtu Porta, gdje se nalaze neke od najljepših zgrada i glavnih turističkih točaka grada, nalazi se jedna od najvećih znamenitosti grada, Torre dos Clerigos, pokraj istoimene crkve. U vrijeme otvaranja, 1763. godine, bila je najviša zgrada u Portugalu. S tornja se pruža jedan od najboljih pogleda u Portu i lako ga možete posjetiti.

Vrtovi Kristalne palače

Ako volite parkove i nezaboravne vidikovce, ovo je mjesto koje morate posjetiti u Portu. U vrtovima Kristalne palače, izgrađene 1860-ih, nalaze se atrakcije kao što su romantični muzej Quinta da Macieirinha, gradska knjižnica Almeida Garrett i paviljon Rosa Mota. Osim toga, vrtovi s različitim temama, kao što su Jardim dos Sentimentos, Jardim do Roseiral i Jardim das Medicinais odvest će vas na putovanje u bajku koju niste mogli ni zamisliti.

FOTO: Unsplas

Najbolji sendvič na svijetu

Kada sam vidjela da je riječ o kombinaciji nekoliko vrsta mesa, naslaganih na „katove“ između kruha, s jajem, sirom, krumpirićima te u umaku od piva, nisam baš bila oduševljena kombinacijom. Djelovalo mi je kao previše svega. No, toliko slavljeno jelo, obožavano jednako od turista i lokalaca, sendvič Franceskina o kojemu bruji cijeli svijet, ipak se našao na mojoj „to do“ listi. Probala sam ga na mjestu s najboljim recenzijama – Cafe Santiago iako je ovo jelo dostupno u Portu na svakom koraku. I zaista ga vrijedi probati. Ukusan je i zanimljiv, no nisam ga uspjela pojesti do kraja jer je zaista ogroman. Uvijek se vodim pravilom da je važno jesti kao lokalac kada si na putovanju i nikada ne propuštam lokalne specijalitete jer cijelom putovanju dodaju na autentičnosti i šarmu.

Slični članci