Mille-Feuille, što u prijevodu s francuskog znači “tisuću listova”, jedan je od najelegantnijih i najfinijih francuskih deserata. Ovaj klasični desert sastoji se od slojeva hrskavog lisnatog tijesta ispunjenog kremastom vanilin kremom, a često je preliven šećernom glazurom s karakterističnim uzorkom. Mille-Feuille je savršeni primjer francuske posvećenosti detaljima i rafiniranosti u kulinarstvu.
Povijest Mille-Feuille
Iako točan datum nastanka ovog deserta nije poznat, vjeruje se da je Mille-Feuille korijene vuče iz 17. stoljeća. Desert je populariziran u Francuskoj u 19. stoljeću, a često se pripisuje slavnom francuskom kuharu Marie-Antoine Carêmeu, koji je bio poznat po svojoj umjetnosti u pripremi lisnatog tijesta i kompliciranih slojevitih deserata. Danas je Mille-Feuille omiljeni desert diljem svijeta, posebno u Francuskoj, gdje ga možete pronaći u gotovo svakoj slastičarnici.
Recept za Mille-Feuille
Sastojci
Za lisnato tijesto:
- 500 g lisnatog tijesta (domaćeg ili kupljenog)
- Šećer u prahu za posipanje
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 1 vanilin štapić ili 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 40 g gustina (kukuruznog škroba)
- 30 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g šećera u prahu
- 2-3 žlice vode
- 50 g tamne čokolade (otopljene) ili kakao prah
Upute
Upute
Priprema lisnatog tijesta:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Razvaljajte lisnato tijesto na tanko (oko 3 mm) i izrežite ga u tri pravokutnika jednake veličine.
- Stavite pravokutnike tijesta na pleh obložen papirom za pečenje. Izbockajte tijesto vilicom kako bi se spriječilo pretjerano dizanje tijekom pečenja.
- Pokrijte tijesto drugim papirom za pečenje i stavite drugi pleh na vrh kako bi tijesto ostalo ravno.
- Pecite tijesto oko 15-20 minuta dok ne postane zlatno-smeđe i hrskavo.
- Ostavite tijesto da se potpuno ohladi.
Priprema kreme:
- U loncu zagrijte mlijeko s vanilinom dok ne proključa.
- U međuvremenu, u zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane blijeda. Dodajte gustin i dobro promiješajte.
- Postepeno ulijevajte vruće mlijeko u smjesu od žumanjaka, stalno miješajući.
- Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se krema ne zgusne.
- Maknite s vatre i umiješajte maslac dok se potpuno ne otopi. Kremu pokrijte plastičnom folijom (direktno na površinu) i ostavite da se ohladi.
Sastavljanje Mille-Feuillea
- Na prvi sloj lisnatog tijesta nanesite polovicu kreme, ravnomjerno je rasporedite.
- Pokrijte drugim slojem tijesta i nanesite preostalu kremu.
- Stavite treći sloj tijesta na vrh.
Priprema glazure
- Pomiješajte šećer u prahu s vodom dok ne dobijete glatku, gustu glazuru.
- Premažite glazuru po gornjem sloju lisnatog tijesta.
- Otopljenu čokoladu stavite u vrećicu za ukrašavanje i nacrtajte tanke linije preko glazure. Zatim, koristeći čačkalicu, povucite linije u suprotnim smjerovima kako biste stvorili karakterističan uzorak.
Posluživanje
Mille-Feuille treba ohladiti najmanje jedan sat prije posluživanja kako bi se svi slojevi stabilizirali. Prilikom rezanja koristite oštar nož kako biste izbjegli drobljenje slojeva. Ovaj desert idealan je za svečane prilike ili kao elegantan završetak obroka.
FOTO: Unsplash