Čokoladna torta od samo 100 kalorija

Sadržaj članka

Podijeli

Odlična je stvar što za ovu čokoladnu tortu uopće nije potrebno ulje! Recept dobiva oduševljene kritike svaki put kad ga napravim… čak i od ljudi koji inače nisu ljubitelji zdravih slastica!

Kako moram paziti na svoju kilažu ne samo iz estetskih razloga već i iz zdravstvenih, otkrila sam ovu čokoladnu tortu koja je jako sočna i ukusna, a ima jako malo kalorija – samo 100. Pomislila sam da možda neće biti tako bogatog okusa kao neke čokoladne bombe ili visokokalorične čokoladne torte iz otmjenog restorana ili slastičarnice, a zapravo im može stati uz bok. Bez pretjerivanja. Kome god sam do sada ponudila ovaj kolač bio je i više nego zadovoljan bogatstvom i punoćom okusa.

U ovom receptu nema ludih sastojaka. Korištenjem jogurta možete znatno smanjiti masnoću i prazne kalorije, a da pritom zadržite svu vlagu i bogatstvo tradicionalnog kolača napravljenog s uljem.

Godine iskustva naučile su me da je čokolada puno boljeg okusa kada joj se doda malo masnoće, pa sam odlučila dodati i malo maslaca od orašastih plodova.

Recept za zdravu čokoladnu tortu s niskim udjelom masti, bez jaja, mliječnih proizvoda ili ulja

Sastojci

  • 1 šalica pirovog ili bijelog brašna
  • 6 žlica kakao praha
  • Po 1/2 žličice: soda bikarbona i sol
  • 3/4 šalice granuliranog šećera po izboru
  • 1/2 šalice mini čokoladnog čipsa, po želji
  • 1/4 šalice jogurta
  • 3/4 šalice vode
  • 1/4 šalice maslaca od badema ili maslaca od kikirikija
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije

Upute

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i namastite tepsiju. Staviti na stranu. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, sol, po želji čips i zaslađivač i dobro promiješajte. (Ako se vaš maslac od orašastih plodova ne može miješati, lagano ga zagrijte pa će ići lakše.) U novoj posudi pomiješajte maslac od kikirikija, jogurt, vodu i vaniliju. Izlijte mokre sastojke u suhe i miješajte dok se ne sjedini (nemojte previše miješati), a zatim izlijte u namašćenu tepsiju. Pecite 25 minuta ili dok tijesto ne naraste. Ovaj kolač je puno bogatiji i slađi nakon jednodnevnog stajanja.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci