Odlična je stvar što za ovu čokoladnu tortu uopće nije potrebno ulje! Recept dobiva oduševljene kritike svaki put kad ga napravim… čak i od ljudi koji inače nisu ljubitelji zdravih slastica!
Kako moram paziti na svoju kilažu ne samo iz estetskih razloga već i iz zdravstvenih, otkrila sam ovu čokoladnu tortu koja je jako sočna i ukusna, a ima jako malo kalorija – samo 100. Pomislila sam da možda neće biti tako bogatog okusa kao neke čokoladne bombe ili visokokalorične čokoladne torte iz otmjenog restorana ili slastičarnice, a zapravo im može stati uz bok. Bez pretjerivanja. Kome god sam do sada ponudila ovaj kolač bio je i više nego zadovoljan bogatstvom i punoćom okusa.
U ovom receptu nema ludih sastojaka. Korištenjem jogurta možete znatno smanjiti masnoću i prazne kalorije, a da pritom zadržite svu vlagu i bogatstvo tradicionalnog kolača napravljenog s uljem.
Godine iskustva naučile su me da je čokolada puno boljeg okusa kada joj se doda malo masnoće, pa sam odlučila dodati i malo maslaca od orašastih plodova.
Recept za zdravu čokoladnu tortu s niskim udjelom masti, bez jaja, mliječnih proizvoda ili ulja
Sastojci
- 1 šalica pirovog ili bijelog brašna
- 6 žlica kakao praha
- Po 1/2 žličice: soda bikarbona i sol
- 3/4 šalice granuliranog šećera po izboru
- 1/2 šalice mini čokoladnog čipsa, po želji
- 1/4 šalice jogurta
- 3/4 šalice vode
- 1/4 šalice maslaca od badema ili maslaca od kikirikija
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
Upute
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i namastite tepsiju. Staviti na stranu. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, sol, po želji čips i zaslađivač i dobro promiješajte. (Ako se vaš maslac od orašastih plodova ne može miješati, lagano ga zagrijte pa će ići lakše.) U novoj posudi pomiješajte maslac od kikirikija, jogurt, vodu i vaniliju. Izlijte mokre sastojke u suhe i miješajte dok se ne sjedini (nemojte previše miješati), a zatim izlijte u namašćenu tepsiju. Pecite 25 minuta ili dok tijesto ne naraste. Ovaj kolač je puno bogatiji i slađi nakon jednodnevnog stajanja.