Moram priznati da niti baklava niti cheesecake nisu bili kolači u koje sam se zaljubila na prvu. Baklave su za mene bile simbol premasnog kolača; teške, preslatke i zasitne. Nikako nisam mogla razumjeti u čemu je tolika fama oko tog kolača i zašto bi netko jeo masnu baklavu koja svega ima previše. Čak mi ni orasi nisu bili pretjerano privlačni. No, nakon dugo vremena, baklavi sam dala još jednu priliku i isprobala verziju od pistacije u jednoj beogradskoj slastičarnici i potpuno se oduševila. Od tada smatram baklavu posebnom poslasticom i gledam je drugačijim očima. Shvatila sam da je napraviti dobar i kvalitetan sirup umijeće i da i med, limun i šećer imaju važne uloge u okusu i konzistenciji pa je važno svaki sastojak dodati prema dobro provjerenoj mjeri i osjećaju kako bi se sve zajedno pretvorilo u pravu rapsodiju okusa.
Slično je bilo i s cheesecakeom. Taj kolač je nezaobilazan na svim proslavama i druženjima. Nema rođendana na kojemu nije poslužena neka varijanta cheesecakea i moram priznati da me rijetko koja oduševila. Ili je bila previše kisela fila sa sirom, ili je voćni preljev bio čudan, podloga od keksa se često mrvila i raspadala pa je bilo teško lijepo vilicom zahvatiti zalogaj. Sve mi je to bilo poprilično neprivlačno. Ipak, kada su sastojci kvalitetni te lijepo obrađeni i spojeni, cheesecake može biti zaista divan. Pogotovo kad se skuha svježe voće i od njega se napravi ukusan umak koji dodatno ovom kolaču naglasi okus i pruži mu karakter.
Nedavno sam vidjela da je na društvenim mrežama postao viralan spoj ova dva kolača i to mi je privuklo pažnju. Odlučila sam malo prekrojiti recept i pripremiti ga na svoj način, tako što ću pomiješati orahe i lješnjake i tako obogatiti filu i orasima dodati slatkoću i ublažiti njihovu oporost i gorčinu. No, možete se opredijeliti za koju god volite varijaciju orašida. Mogu to biti i pistacije, orasi, lješnjaci, kikiriki ili sve zajedno. Kreativnost nema granice.
Sastojci:
Za baklavu:
- 1 pakiranje kore za baklavu (oko 16 listova)
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenih lješnjaka
- 1 žličica mljevenog cimeta
- šalica otopljenog maslaca
Za cheesecake filu:
450g krem sira (sobne temperature)
- 1/2 šalice šećera
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 2 jaja
- 1 žlica svježe limunove korice
- 1/4 šalice svježe iscijeđenog limunovog soka
Za sirup:
- 1 šalica vode
- 1 šalica šećera
- 1/2 šalica meda
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
Upute:
Uključite pećnicu da se grije na 175°C.
Pripremite cheesecake filu. U velikoj posudi, pomiješajte krem sir, šećer i vaniliju. Dodajte jaja jedno po jedno i dobro promiješajte nakon svakog dodavanja. Na kraju, dodajte limunovu koricu i sok i sve dobro sjedinite. Ostavite filu sa strane dok pripremate baklavu.
U drugoj posudi, pomiješajte mljevene orahe, lejšnike i cimet za filu baklave.
Uzmite veliki pleh za pečenje i premažite dno maslacem.
Stavite 4 lista kora za baklavu na dno pleha, svaki list premažite otopljenim maslacem prije nego što dodate sljedeći. Posipajte trećinu smjese s orasima i lješnjacima preko kora.
Postavite još 4 lista kora preko nadjeva, svaki opet premažite maslacem i dodajte drugu trećinu nadjeva od oraha i lješnika.
Ponovite postupak s još 4 lista kora, premažite svaki maslacem i pospite ostatkom nadjeva od oraha i lješnika.
Na kraju, stavite preostalih 4 lista kora preko nadjeva, opet premažite maslacem.
Nanesite pripremljenu cheesecake filu preko posljednjeg sloja kora.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici oko 45-50 minuta, dok cheesecake fila ne postane čvrsta i zlatno smeđe boje.
U međuvremenu, pripremite sirup tako što ćete u maloj posudi pomiješati vodu, šećer, med i limunov sok. Kuhajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi i sirup ne postane blago gust.
Izvadite baklavu iz pećnice i prelijte je pripremljenim sirupom dok je još vruća. Ostavite baklavu da se potpuno ohladi prije serviranja kako bi se svi okusi sjedinili.
Isijecite ohlađenu baklavu na željene komade i poslužite je. Uživajte u ovom savršenom spoju cheesecakea i baklave kao pravi gurman. Pohvalite se svojim prijateljima i uljepšajte im dan.