Voćni kolač s čokoladom predstavlja savršen spoj slatkog i voćnog okusa uz dodatak čokolade koja dodatno obogaćuje okus ovog deserta. Osim što je izuzetno ukusan, voćni kolač s čokoladom je i vrlo jednostavan za pripremu, te može biti odlična ideja za brzinski desert ili neformalnu večeru s prijateljima. Ovaj kolač može se pripremiti s različitim vrstama voća, ovisno o osobnom ukusu i sezonskim dostupnostima, a čokoladu možete dodatno pojačati u obliku mrvica, preljeva ili u kremastom punjenju. U nastavku slijede detaljnije upute o pripremi ovog ukusnog kolača, koji će zasigurno zadovoljiti vaše nepce. Ako netko u vašoj obitelji nije oduševljen tradicionalnim voćnim kolačima, ovo bi mogao biti kompromis koji ste tražili.
Sastojci
- 200g maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g crne čokolade izlomljene na komadiće
- 75 ml rakije
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 g grožđica
- 250 g ribiza
- 100 g suhih brusnica
- 100 g suhih višanja
- 100 g kore citrusa
- 200 g brašna
- 100 g mljevenih badema
- 3 žlice kakaa
- 1 žličica miješanih začina
- 3 jaja, umućena vilicom
Priprema
KORAK 1
Stavite maslac, šećer, čokoladu, rakiju, vaniliju i suho voće u veliki lonac. Lagano zagrijte uz povremeno miješanje dok se sve ne otopi. Maknite s vatre.
KORAK 2
Zagrijte pećnicu na 180 C. Duboki kalup za torte, okrugli 20 cm ili 18 cm kvadratni, obložite duplim slojem papira za pečenje. Zamotajte nekoliko slojeva papira izvana i pričvrstite koncem.
KORAK 3
Pomiješajte brašno, bademe, kakao i začine. U lagano ohlađenu čokoladnu smjesu u loncu umiješajte jaja, a zatim smjesu od brašna. Nastružite u pripremljeni lim i pecite 1½ sat – 1 sat 45 minuta ili dok ražnjić zaboden unutra ne izađe čist. Ohladite u limu, a zatim ukrasite po želji. Sočan, jednostavan i jako ukusan kolač oduševit će i najzahtjevnije gurmane.
FOTO: Unsplash