Veganska čokoladna torta: Sočna, kremasta i ukusna

Sadržaj članka

Podijeli

U svakome društvu barem je jedan vegan. I uvijek se pitate, kako pripremiti vegansku tortu bogatog okusa i raskošne kreme? Zapravo uopće nije tako teško. Odlična je vijest da sam pronašla provjereni recept za vegansku čokoladnu tortu koja je toliko dobra da nećete ni primijetiti da je veganska. Napravite ovu tortu ne samo ako da usrećite svoje prijatelje vegane, već i ako ste raspoloženi za pripremu zdravijih slastica bez jaja i mlijeka! Ova torta je jednostavno savršena. Sočna je, čokoladna i ukusna!

Sastojci za vegansku čokoladnu tortu:

  • ¾ šalice višenamjenskog brašna
  • ½ šalice granuliranog šećera
  • ¼ šalice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 2 ½ žlice ulja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ½ žličice octa
  • ½ šalice tople kave
  •  

Za vegansku čokoladnu kremu:

  • 1 štapić biljne zamjene za maslac, omekšali
  • 1 ½ šalice šećera u prahu
  • ¼ šalice kakaa u prahu
  • ½ žličice vanilije
  • mlaz vruće kave da se sjedini

Upute:

Zagrijte pećnicu na 350°C i postavite rešetku za pećnicu u središnji položaj pećnice.

Poprskajte jedan kalup za tortu s malo ulja, a zatim obložite dno krugom papira za pečenje i ponovno poprskajte.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol.

U velikoj mjerici pomiješajte ulje, vaniliju, ocat i kavu.

Polako ulijevajte mješavinu kave u zdjelu uz mućenje. Miješajte dok tijesto za kolače bude bez grudica, ali pokušajte ne miješati previše i napravite gusto tijesto za kolače.

Sipajte tijesto u pripremljeni kalup za tortu i pecite na središnjoj rešetki pećnice 32-34 minute, dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe čista.

Dok se kolač hladi, napravite glazuru: umutite omekšali „maslac“ sa šećerom u prahu, kakaom u prahu, vanilijom, prstohvatom soli i jednom žlicom kave. Dodajte preostalu kavu ako je potrebno da se sjedini.

Kada se kolač ohladi, prerežite ga vodoravno na pola. Stavite dno torte na tanjur i zagrabite ⅓ glazure na vrh. Glazuru rasporedite gotovo do rubova. Stavite preostali sloj torte na vrh i premažite preostalom glazurom. Po želji stavite malo glazure u vrećicu s otvorenim zvjezdastim vrhom i ukrasite tortu ružicama od kreme od maslaca i posipom.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci