Tri modna komada koji su promijenili povijest

Sadržaj članka

Podijeli

Moda je uvijek tijekom povijesti igrala važnu ulogu u društvenim događajima. Modni komadi su predstavljali statusni simbol, ali i ulogu u društvu za pojedince koji ih nose. Od vojnih odora do komada nakita, svaki je komad pričao priču.

Način na koji se ljudi odijevaju odražava vrijeme u kojem žive, a moda čak može igrati ulogu u oblikovanju događaja i kreiranju novih epoha. Izdvojila sam tri modna komada koja su promijenila povijest:

Toga

Togu su u antičko doba nosili rimski građani. Toga je bila simbol statusa i moći i pomogla je zacementirati podjele između vladajuće klase i općeg stanovništva.

FOTO: Pexels

Korzet

Korzet je bio popularan tijekom viktorijanskog doba. Dizajniran da steže struk i stvori siluetu pješčanog sata. Međutim, također je utjecao na ograničavanje mobilnosti žena i njihovo disanje. Steznik se počeo smatrati simbolom ugnjetavanja žena, a njegova je popularnost oslabila kako je pokret sufražetkinja dobivao na zamahu.

FOTO: Unsplash

Mini suknja

Mini suknja je postala modna senzacija šezdesetih godina prošlog stoljeća. Mini suknja je simbol oslobađanja za žene, koje su prije bile sputane dugim, glomaznim suknjama. Također je predstavljala novu seksualnu slobodu i pomogla je utrti put drugim modnim trendovima koji će pomicati granice u godinama koje dolaze. Na mnogo načina, mini suknja je bila izraz bunta i odvažnosti, a njena popularnost održala se i do danas kao jedan od najsenzualnijih modnih komada.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci