Jedna o najtraženijih slastica u protekloj godini, bila je torta od maka i malina. Okus raskošne slatkoće i svježine, oduševila je svijet. Bio je ovo recept koji su mame obožavale raditi djeci za rođendane, a preplavio je i blagdanske svečane stolove. To ne čudi jer je riječ o vrlo dekorativnoj torti koja se predivno slika, ali i jako brzo pojede do posljednje kriške.
U nastavku je recept za tortu od maka i malina koji uvijek uspije i pobere sve simpatije. Poslužite se ovim uputama i očarajte svoje goste.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 50 g mljevenog maka
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 500 g svježeg sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera u prahu
- Sok i naribana korica jednog limuna
- 250 g svježih malina
Za dekoraciju:
- Dodatne svježe maline
- Listići badema ili orašasti plodovi (opcionalno)
- Šećer u prahu za posipanje
Upute:
Priprema biskvita:
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite okrugli kalup za pečenje, obložite ga papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli, mikserom izmiksajte jaja sa šećerom dok ne postanu svijetložute i pjenaste.
Dodajte brašno, mljeveni mak, prašak za pecivo i sol te lagano promiješajte špatulom dok se svi sastojci ne sjedine.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđe boje i provjerite čačkalicom jeste li pečeni (čačkalica treba izaći čista).
Priprema kreme:
U zdjeli mikserom izmiksajte svježi sir, vrhnje za šlag i šećer u prahu dok ne dobijete glatku kremu.
Dodajte sok i naribanu koricu limuna te dobro promiješajte.
Na kraju nježno umiješajte svježe maline.
Slaganje torte:
Kad se biskvit ohladi, narežite ga na dva jednaka dijela.
Na donji dio biskvita rasporedite polovicu pripremljene kreme od sira i malina.
Stavite drugi dio biskvita na vrh te premažite preostalom kremom.
Ukrasite tortu svježim malinama i listićima badema ili orašastim plodovima po želji.
Posluživanje:
Prije posluživanja posipajte tortu šećerom u prahu.
Ostavite tortu da se dobro ohladi u hladnjaku prije posluživanja kako bi se kremasti slojevi stegnuli.