Jesen je vrijeme šarenog lišća, mirisa začina i obilja sezonskih plodova poput sočne bundeve. Kako bih podijelila nešto posebno za ovo godišnje doba, donosim recept za ukusan tart od bundeve, desert koji će goditi vašim okusnim pupoljcima i unijeti toplinu jeseni u vaš dom.
Svojim bogatim okusom i mirisom, tart od bundeve je savršena poslastica koja spaja slatkoću bundeve s aromatičnim začinima. Ovaj desert nije samo poslastica, već i divan način za stvaranje uspomena, oživljavanje tradicije i slavlje svega što jesen donosi.
Priprema ovog tarta nije samo kulinarski poduhvat, već i putovanje kroz mirise i okuse koji bude sjećanja na toplinu doma i bliskost s obitelji. Neka ovo bude vaša pozivnica da zaronite u jednostavnu, a istovremeno raskošnu poslasticu koja slavi ljepotu jeseni.
Slijedeći ove jednostavne upute, zajedno ćemo napraviti tart od bundeve koji će zasigurno postati omiljeni jesenski desert u vašem domu, osvajajući svačije srce svojim neodoljivim okusom i mirisom.
Sastojci:
Kora:
85 g nasjeckanih ili prepolovljenih oraha oraha
60 g višenamjenskog brašna (žlica i izravnano)
1/4 žličice soli
25 g granuliranog šećera
115 g neslanog maslaca, hladnog i narezanog na kockice
60 ml hladne vode
Punjenje:
- 300g pirea od bundeve
- 150 g šećera
- 180 ml slatkog vrhnja
- 1 veliko jaje
- 1/4 žličice soli
- 1 i 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/8 žličice mljevenog klinčića
- prstohvat crnog papra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite veliki lim za pečenje na središnju rešetku pećnice.
Napravite koru:
Kuhačom izmiješajte pekan orahe, brašno, sol i šećer dok ne dobijete konzistenciju grubog brašna. Dodajte kockice hladnog maslaca i miksajte dok smjesa ne dobije mrvice veličine graška. Na vrh pokapajte ledenu vodu i pulsirajte rukom 8-10 puta da se tijesto sjedini. Tijesto će biti mrvičasto, ali više ne smije biti suhog brašna. Dajte sve od sebe da čvrsto i ravnomjerno pritisnete tijesto na dno i gore na strane kalupa za tart. Unutrašnjost kore pažljivo obložite sa dva papira za pečenje.
Stavite na lim za pečenje i pecite 15 minuta. Izvadite kolač iz pećnice i pažljivo izvadite papir za pečenje iz kolača. Vilicom izbodite rupice po cijeloj donjoj kori. Vratite koru za tart u pećnicu (na lim za pečenje) i pecite 10-12 minuta da se osuši. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
Za nadjev:
Sve sastojke za nadjev umutiti dok se ne sjedine i postanu glatki. Za miješanje slobodno upotrijebite ručni ili samostojeći mikser.
Na toplu koru sipati kremu. Pecite kolač (na limu za pečenje) dok sredina kolača nije gotovo stvrdnuta.
Izvadite kolač iz pećnice, stavite ga na rešetku i potpuno ohladite. Tart poslužite s dodacima po želji.
FOTO: Unsplash, Pexels