Jesen je kao stvorena za uživanje u ukusnim koktelima. Pružaju osvježenje, predivno se slikaju za društvene mreže, okus im je zanimljiv i opuštaju već nakon nekoliko gutljaja. Jedina nevolja je u tome što su puni alkohola pa ih nije baš zgodno piti u velikim količinama. Ako iz bilo kojeg razloga ne želite ili ne možete piti alkohol, a obožavate koktele, uvijek se možete odlučiti za njihovu bezalkoholnu varijantu – tzv. moktele (mocktails).
Mokteli, osim što su slasni i atraktivni, pravi su izvor zdravlja i vitamina. Ovih sam dana isprobala zdravi Mocktail Mule i potpuno se oduševila. Postao je moje piće broj jedan u trenucima opuštanja. U nastavku dijelim super jednostavni recept kako biste ga i vi isprobali i uživali u svim njegovim divnim stranama. Kombuchu kupujem u Sparu, a možete je napraviti i sami ako pomiješate gljive Kombucha, crni čaj i vodu. U brojnim Facebook grupama te na Njuškalu se mogu pronaći ove korisne gljive pa isprobajte što vam se čini kao najbolja opcija za ovaj neodoljivi napitak.
RECEPT ZA ZDRAVI MOCKTAIL MULE
Za pripremu ovog napitka trebat će vam:
- 15 ml svježe iscijeđenog soka limete
- 120 ml kombuche s okusom đumbira
Za ukras:
- kriška limete
- grančica mente i/ili kriška granny smith jabuke
Prvo napunite čašu smrvljenim ledom. Zatim dodajte sok od limete. Na kraju prelijte kombuchom i promiješajte, birajući ukras za vrh.
Zašto kombucha od đumbira? Ima probiotike zdrave za crijeva i ima manje šećera od većine drugih sokova. Da ne spominjem da je ukusna i pjenušava. Iako postoji trag alkohola iz procesa fermentacije; sadrži manje od 0,5 posto alkohola i stoga se i ne smatra alkoholnim pićem. Osim toga, kriška jabuke u ovom zdravom moktelu može vam pružiti vitamine A, E, B1, B2 i B6. Ističem to jer oni smanjuju glavobolju i čine vas budnijima. Živjeli!