Sting: Koncertom u zagrebačkoj Areni bacio je zvjezdanu prašinu na 19 500 ljudi

Sadržaj članka

Podijeli

Ispred 19 500 obožavatelja Sting je još jednom pokazao kako izgleda koncert kada pozornicu preuzme rock legenda čija je glazba odgojila brojne generacije proteklih 45 godina, a čija snaga i utjecaj jača kroz vrijeme.

Prije nego što je Sting započeo svoj koncert u sklopu globalne turneje My Songs, u glazbenu magiju, kao predizvođač, publiku je uveo Joe Sumner (Stingov sin) polusatnom izvedbom. Iako su Sumnerov glas i izvođenje maestralno, a pjesme emotivne, još uvijek nije uspio dotaći očevu popularnost niti lansirati toliko zarazne hitove. Ponovno se pridružio ucu na sceni kada je trebalo pojačati vokalnu snagu i dočarati emotivnost u pjesmi “King of Pain”.

Hitovi koji su raspametili publiku u zagrebačkoj Areni

Sting se pojavio s pet glazbenika i pratećih vokala, sklopivši u sat i trideset minuta ono najbolje od 40 godina vrijednog materijala. Dominic Miller na gitari, Josh Freese na bubnjevima, Kevon Webster na klavijaturama, talentirani 18-godišnji Shane Sager na usnoj harmonici te upečatljivi prateći vokali Melisse Musique i Gene Noble, spojili su svoju izvrsnost u glazbeni užitak koji je ovacijama i zanesenošću dočekala zagrebačka publika. Koncert je otvoren vanvremenskim hitom “Message in a Bottle”, a slijedili su “Englishman in New York” i “Every Little Thing She Does Is Magic”. Glazbena priča je nadopunjena novim pjesmam s albuma “The Bridge” kao što su “If It’s Love”, “For Her Love” i “Rushing Water”. Dodatni boost euforije postignut je hitovima „If I Ever Lose My Faith in You”, “Fields of Gold”, “Spirits in the Material World”, “Brand New Day”, “Shape of My Heart” i “Walking on the Moon“. Posebno je zanimljiv bio dio koncerta gdje je zanimljivom obradom i solažom u pjesmu “So Lonely” dodao dio pjesme “No Woman, No Cry” Boba Marleya, što je zanimljivo povezao orijentalnu melodiju pjesme “Desert Rose”, a silina njegovog glasa prolomila se dvoranom unijevši iskričavu poletnost koja je potaknula publiku na ples i pjevanje.

Koncert je zaokružen višeslojnom baladom “Fragile”, a “Roxanne” je prosula zlatnu prašinu koja je publiku potpuno osvojila.

Vrhunski performans nadopunila je kristalna čistoća glasa, točno pogađanje čak i najviših tonova proslavljenih hitova, sinkronizirano uvježban bend, iskusno odabran raspored playliste koja je u pravim trenucima dopirala do slušatelja kreirajući roller coaster emocija.

Karizma i vrhunski nastup zagrebačku publiku ostavili u transu

Karizma ovog rock velikana zapljusnula je Arenu i preuzela u svoj svijet svakoga tko se našao u dvorani. Na prvu sam nakon koncerta ostala zatečena mirnoćom publike, ali kako su se slegli dojmovi, shvatila sam da su zapravo svi bili toliko opčinjeni ljepotom koju im je u sat i pol vrhunske svirke priredio Sting, da su gledajući ga i upijajući čaroliju koja im se zbivala pred očima, ostali u transu zadivljenosti.

Sve je bilo iznad očekivanja; od Stingovog izgleda, mišići i fit forma, uvježbanost, stiliziranost, vještina sviranja i pjevanja koja ne blijedi niti nakon toliko godina na sceni i uistinu je vrijedna svakog poštovanja. Koncert je zvučao kao studijski obrađen album. Punoća, točnost, prodornost, energija i fino fraziranje, svima su dali do znanja zašto je Stingova veličina toliko impozantna. Također, maniri i ophođenje prema glazbenicima na sceni s toplom povezanošću i poštovanjem, publika je posebno nagradila još većim poštovanjem prema ovoj legendi koja se uz sve ove kvalitete može pohvaliti s čak 30 osvojenih Grammyja.

Turneja My Songs koja osvaja svijet

Tijekom turneje „My songs“ koju je započeo 2019. pa prekinuo zbog COVID mjera, posjetio je gradove na svim kontinentima, a posebno je zanimljivo da je upravo svoj rođendan (2. listopada) proslavio na koncertu u susjednom Sarajevu gdje je koncert bio posebno emotivan i živ. Bilo je tu i emocija uz prisjećanje na sarajevsku ratnu sudbinu i poveznica s aktualnim svjetskim događajima, a publika je pružila ogromnu energiju i ljubav koju je Sting nagradio nešto duljim trajanjem koncerta od planiranog.
Turneja se nastavlja i u 2023. i u planu je posjetiti publiku od Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Malezije, Japana do Sjedinjenih Američkih Država gdje će u Las Vegasu biti održan i posljednji koncert turneje.

Roxanna je igra koju obožavaju studenti

Jeste li znali da je za mnoge studente, pogotovo na engleskim sveučilištima, Stingova „Roxanne“ popularna igra opijanja? Pravilo je jednostavno, pomalo blesavo, ali zabavno – popije se gutljaj ili cijela čaša (prema dogovoru) na svako spominjanje „Roxanne“ u pjesmi. Ako nemate drugih planova za večeras, „Roxanne“ na repeat i uzdravlje.

Slični članci