Španjolska je upravo uvela plaćeni menstrualni dopust – prva u Europi

Sadržaj članka

Podijeli

Španjolska je upravo donijela zakon koji onima s posebno bolnim mjesečnicama omogućuje plaćeni “menstrualni dopust” i time je učinila presedan u Europi.

Usvojen je sa 185 glasova za, 154 protiv i tri suzdržana. Glasovanje je ujedno i pobjeda za socijalističku vladu Pedra Sáncheza, čime su prevladana unutarnja neslaganja unutar vlastite stranke (Carmen Calvo, socijalistička zastupnica, koja je bila potpredsjednica vlade u prethodnom Sánchezovom kabinetu, suzdržala se pri glasovanju). Zakon je podržala široka lijeva koalicija uključujući Socijalističku stranku, krajnje lijevi Podemos i dvije prokatalonske neovisne stranke, dok su konzervativna Narodna stranka i krajnje desni Vox glasali protiv te mjere.

Trodnevni “menstrualni” dopust

Zakon daje pravo na trodnevni “menstrualni” dopust, s mogućnošću produljenja na pet dana, za one s bolnim mjesečnicama, koje mogu izazvati jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje. Ovo je posebno dobra vijest za osobe koje se suočavaju s endometriozom koja uvelike narušava kvalitetu života pa i radnu sposobnost.

Diljem svijeta, menstrualni dopust trenutno se nudi samo u malom broju zemalja, uključujući Japan, Tajvan, Indoneziju, Južnu Koreju i Zambiju.

Prijedlog zakona dio je šireg zakona, čiji je cilj olakšati pristup pobačaju u javnim bolnicama, ali također uključuje besplatnu nabavu menstrualnih proizvoda u školama i zatvorima.

Istog je dana španjolski Kongres odobrio još jedan zakon kojim se jača zaštita LGBTQ+ prava — što je potaknulo španjolsku ministricu Irene Montero da na Twitteru proslavi “povijesni dan za unapređenje feminističkih prava”.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci