Kako bismo se rashladili tijekom ljetnih dana, osim uživanja u limunadi u hladu, mnogi će posegnuti i za slatkim desertom koji osvježava i popravlja raspoloženje. Još od antičkih vremena, omiljena ljetna poslastica je sorbet. Zdrava kombinacija vitamina i slasnih voćnih okusa, kremaste teksture kojoj grubost daju komadi leda, a zaljubljivost miris voća i malo kalorija.
Sorbet je osvježavajući sladoledni desert koji se sastoji od zamrznutog voćnog soka ili pirea. Možete okus dodatno pojačati i medom ili za one koji ne mare za kalorije, šećer.
Povijest sorbeta
Povijest sorbeta seže tisućama godina unazad. Prvi oblici zamrznutih slastica s voćem poznati su još iz drevnih kineskih, perzijskih i egipatskih kultura. Prvi zapisi počinju s rimskim carem Neronom. Svojim trudom rimsko plemstvo i plemstvo imali su pristup snijegu tijekom svih godišnjih doba, učvrstivši sladoled kao vrlo skup, ekskluzivan i moderan obrok. S druge strane, u Aziji, kineski izumitelji također su eksperimentirali s poslasticama na bazi leda koje su njihovi carevi redovito jeli.
U srednjem vijeku, sorbet je postao popularan u Europi, osobito među plemstvom. U tom razdoblju sorbet je bio ekskluzivna poslastica koju su samo najbogatiji mogli priuštiti.
Kroz povijest, sorbet se koristio kao osvježavajući napitak, posebno u toplim klimama. U Egiptu su se često posluživali sorbeti od limuna ili nara kako bi se rashladili.
U 16. stoljeću, Catherine de’ Medici, talijanska princeza koja je postala kraljica Francuske, popularizirala je sorbete u Francuskoj. Ona je dovela slastičare iz Firence koji su bili poznati upravo po izradi sorbeta. Tijekom 18. i 19. stoljeća, sorbet je postao sve više komercijaliziran, a nove tehnologije zamrzavanja omogućile su lakšu proizvodnju i distribuciju sorbeta diljem svijeta.
Danas, sorbeti su poznati po svojoj raznolikosti okusa, uključujući limun, jagodu, malinu, mango, mentu i mnoge druge. Sorbeti su popularni i kao alternativa za one s intolerancijom na laktozu ili veganske prehrambene navike, jer ne sadrže mliječne proizvode.
Kako pripremiti sorbet kod kuće i uživati poput rimskog cara
Priprema sorbeta relativno je jednostavna i uključuje nekoliko osnovnih koraka.
Priprema voća
Odaberite svježe i zrelo voće koje želite koristiti za sorbet. Ogulite i očistite voće te ga isjeckajte na manje komade.
Miješanje soka ili pirea
U blenderu ili mikseru, usitnite voće dok ne dobijete glatki sok ili pire. Ako želite, možete procijediti smjesu kako biste uklonili sjemenke ili pulpu voća.
Dodavanje šećera i drugih okusa
Dodajte šećer ili drugi zaslađivač po ukusu. Količina šećera ovisit će o slatkoći voća i vašim preferencijama. Također, ovo je vrijeme da dodate sok od limuna ili limete kako biste poboljšali okus i spriječili preoksidaciju voća.
Miješanje i hlađenje
Dobivenu smjesu stavite u hladnjak kako bi se ohladila. Ovo je važno jer će se hladna smjesa brže smrznuti i stvoriti glatku teksturu.
Smrzavanje
Nakon što je smjesa ohlađena, prenesite je u posudu za smrzavanje. Možete koristiti posebnu posudu za sladoled ili jednostavno običnu posudu koju ćete staviti u zamrzivač. Ako imate mikser sa zamrzavanjem, pratite upute za korištenje.
Miješanje tijekom smrzavanja
Tijekom procesa smrzavanja, važno je povremeno izvaditi posudu iz zamrzivača i miješati smjesu kako biste spriječili formiranje kristala leda. To će rezultirati glatkom i kremastom teksturom sorbeta.
Posluživanje
Nakon što je sorbet potpuno smrznut, možete ga poslužiti u zdjelicama, kornetima ili kao dekorativne kuglice. Možete ga ukrasiti svježim voćem, mentom ili drugim dodacima po želji.
FOTO: Unsplash, Pexels