Sorbet: Otkrijte tajne ovog nezaobilaznog ljetnog deserta

Sadržaj članka

Podijeli

Kako bismo se rashladili tijekom ljetnih dana, osim uživanja u limunadi u hladu, mnogi će posegnuti i za slatkim desertom koji osvježava i popravlja raspoloženje. Još od antičkih vremena, omiljena ljetna poslastica je sorbet. Zdrava kombinacija vitamina i slasnih voćnih okusa, kremaste teksture kojoj grubost daju komadi leda, a zaljubljivost miris voća i malo kalorija.

Sorbet je osvježavajući sladoledni desert koji se sastoji od zamrznutog voćnog soka ili pirea. Možete okus dodatno pojačati i medom ili za one koji ne mare za kalorije, šećer.

Povijest sorbeta

Povijest sorbeta seže tisućama godina unazad. Prvi oblici zamrznutih slastica s voćem poznati su još iz drevnih kineskih, perzijskih i egipatskih kultura. Prvi zapisi počinju s rimskim carem Neronom. Svojim trudom rimsko plemstvo i plemstvo imali su pristup snijegu tijekom svih godišnjih doba, učvrstivši sladoled kao vrlo skup, ekskluzivan i moderan obrok. S druge strane, u Aziji, kineski izumitelji također su eksperimentirali s poslasticama na bazi leda koje su njihovi carevi redovito jeli.

U srednjem vijeku, sorbet je postao popularan u Europi, osobito među plemstvom. U tom razdoblju sorbet je bio ekskluzivna poslastica koju su samo najbogatiji mogli priuštiti.

Kroz povijest, sorbet se koristio kao osvježavajući napitak, posebno u toplim klimama. U Egiptu su se često posluživali sorbeti od limuna ili nara kako bi se rashladili.

U 16. stoljeću, Catherine de’ Medici, talijanska princeza koja je postala kraljica Francuske, popularizirala je sorbete u Francuskoj. Ona je dovela slastičare iz Firence koji su bili poznati upravo po izradi sorbeta. Tijekom 18. i 19. stoljeća, sorbet je postao sve više komercijaliziran, a nove tehnologije zamrzavanja omogućile su lakšu proizvodnju i distribuciju sorbeta diljem svijeta.

Danas, sorbeti su poznati po svojoj raznolikosti okusa, uključujući limun, jagodu, malinu, mango, mentu i mnoge druge. Sorbeti su popularni i kao alternativa za one s intolerancijom na laktozu ili veganske prehrambene navike, jer ne sadrže mliječne proizvode.

Kako pripremiti sorbet kod kuće i uživati poput rimskog cara

Priprema sorbeta relativno je jednostavna i uključuje nekoliko osnovnih koraka.

Priprema voća

Odaberite svježe i zrelo voće koje želite koristiti za sorbet. Ogulite i očistite voće te ga isjeckajte na manje komade.

Miješanje soka ili pirea

U blenderu ili mikseru, usitnite voće dok ne dobijete glatki sok ili pire. Ako želite, možete procijediti smjesu kako biste uklonili sjemenke ili pulpu voća.

Dodavanje šećera i drugih okusa

Dodajte šećer ili drugi zaslađivač po ukusu. Količina šećera ovisit će o slatkoći voća i vašim preferencijama. Također, ovo je vrijeme da dodate sok od limuna ili limete kako biste poboljšali okus i spriječili preoksidaciju voća.

Miješanje i hlađenje

Dobivenu smjesu stavite u hladnjak kako bi se ohladila. Ovo je važno jer će se hladna smjesa brže smrznuti i stvoriti glatku teksturu.

Smrzavanje

Nakon što je smjesa ohlađena, prenesite je u posudu za smrzavanje. Možete koristiti posebnu posudu za sladoled ili jednostavno običnu posudu koju ćete staviti u zamrzivač. Ako imate mikser sa zamrzavanjem, pratite upute za korištenje.

Miješanje tijekom smrzavanja

Tijekom procesa smrzavanja, važno je povremeno izvaditi posudu iz zamrzivača i miješati smjesu kako biste spriječili formiranje kristala leda. To će rezultirati glatkom i kremastom teksturom sorbeta.

Posluživanje

Nakon što je sorbet potpuno smrznut, možete ga poslužiti u zdjelicama, kornetima ili kao dekorativne kuglice. Možete ga ukrasiti svježim voćem, mentom ili drugim dodacima po želji.

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci