Tko kaže da pite uvijek moraju biti slatke? Poigrajte se povrćem i pretočite ga u neodoljivu, slanu pitu koja će obogatiti vašu trpezu. Idealna je za obiteljska okupljanja, ali i kao bogati doručak koji možete ponijeti na posao. Između ostalog, ova jednostavna, ali iznimno ukusna pita, idealna je za sve ljubitelje zdravih, domaćih obroka. Savršeno se uklapa čak i kao ručak ili večera, a možete je prilagoditi svojim preferencijama i sezonskim namirnicama koje imate pri ruci.
Provest ću vas korak po korak kroz pripremu ove izvrsne pite. Od savjeta o odabiru najsvježijeg povrća do tajni savršeno hrskavog tijesta – sve ćete saznati kako biste mogli stvoriti ovaj užitak u vlastitoj kuhinji.
Pripremite se da oživite svoje kulinarske sposobnosti i oduševite svoje ukućane ili goste ovom fantastičnom pitom od povrća. Zajedno ćemo zakoračiti u svijet bogatih okusa i mirisa!
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca
- Prstohvat soli
- 4-6 žlica hladne vode
Za nadjev:
- 2 šalice nasjeckanog povrća po izboru (npr. brokula, mrkva, paprika, tikvice)
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 150 g svježeg sira (npr. svježi kravlji sir ili feta)
- 2 jaja
- 100 ml vrhnja za kuhanje (može se zamijeniti mlijekom)
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje za prženje
Upute:
Priprema tijesta:
U posudi pomiješajte brašno i sol.
Dodajte hladan maslac narezan na kockice. Trljajte maslac u brašno dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, i mijesite tijesto dok se ne formira glatka lopta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga da odmara u hladnjaku dok pripremate nadjev.
Priprema nadjeva:
Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu mekani i blago zlatni. Dodajte nasjeckano povrće u tavu i pržite ga dok ne omekša, ali ostane hrskavo. Posolite i popaprite po ukusu. U posebnoj posudi, razmutite jaja, svježi sir i vrhnje za kuhanje. Dodajte prženo povrće u smjesu s jajima i dobro promiješajte.
Sastavljanje pite:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini te ga položite u prethodno namazan i pobrašnjen kalup za pitu. Izbušite dno tijesta vilicom kako bi se spriječilo nadimanje tijesta tijekom pečenja. Prelijte nadjev od povrća preko tijesta.
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe i nadjev ne bude čvrst.
Kad je pita pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite pitu od povrća toplu ili hladnu, po želji.
FOTO: Unsplash, Pexels