Serija Kaleidoscope donosi novi pristup u nelinearnom kreiranju radnje

Sadržaj članka

Podijeli

TV seriju Kaleidoscope koja je trenutno izazvala najviše pažnje na Netflixu, kreirao je Eric Garcia, a nadahnuta je stvarnim događajima koji su splet trilera, drame, mistike i akcije koja drži pažnju. Radnja se vrti oko najveće pljačke koja je ikad pokušana. Praćena je izdajama, osvetom i osobnim tragedijama pa ova kombinacija potpomognuta dobrim odabirom glumačke ekipe čini da je pogledate u jednom dahu – svih 8 epizoda.

Nije prvi put da Netflix eksperimentira s nelinearnim pripovijedanjem. U 2018. Black Mirror je zaokupio pažnju potpuno novim pristupom: Bandersnatch ponudio je avanturistički pogled na film o računalnom programeru gdje je publika sama birala kako će se odvijati radnja i koji će biti njen ishod. Sljedeće godine gledatelji su morali donijeti odluku o avanturistu Bearu Gryllsu u filmu Ti protiv divljine.

Važno je samo da je posljednja epizoda Bijela (White)

U Kaleidoskopu, gledatelji biraju po svom nahođenju koja će epizoda biti na kojem mjestu i tako malo po malo povezuju na koji način se odvila priča te u kojoj su vezi likovi. Važno je samo da je posljednja epizoda White. Ostale epizode sami raspoređuju i određuju ton i boju serije.

Svaka epizoda omogućuje gledateljima zaviriti u pljačku kronološki na drugom mjestu s različitim kodom u boji.

Koliko je načina za doživjeti seriju?

Zanimljivo je da postoji čak 40 320 načina na koje možemo doživjeti Kaleidoskop. Neki će započeti s epizodom pod naslovom Green, koja vraća u prošlost. Zatim bi mogli skočiti na Violet koja je još jedan flashback), ili Red koja je smještena neposredno nakon pljačke, ili Blue koja otkriva gdje se planira pljačka, ili bilo koju drugu epizodu.

Što se događa u kojoj epizodi – spoiler alert

0. Black – uvod

Otkriva kako je svaka epizoda u “Kaleidoskopu” dio slagalice.

1. Yellow (6 tjedana prije)

Mozak operacije, Leo okuplja tim koji će ukrasti milijarde u obveznicama iz neprobojnog trezora u New Yorku; njihov prvi zadatak je osigurati početni novac (u Diamond Districtu ) kojim će se financirati pljačka.

2. Green (prije 7 godina)

Otrežnjujuća dijagnoza tjera Lea da pobjegne iz zatvora uz pomoć cimera iz ćelije; nakon emotivnog ponovnog susreta vani, Leo počinje smišljati osvetu.

3. Blue (5 dana prije)

Tim pokreće svoj zamršeni plan usred vijesti o uraganu koji se približava gradu.

4. Orange (3 tjedna prije)

Tjednima prije pljačke ekipa nailazi na nekoliko prepreka dok se FBI približava Avi, a Bob se nosi s ozljedom; Agentica Nazan koristi priliku i približava se akciji.

5. Violet (24 godine prije pljačke)

Obiteljski čovjek Leo pokušava ostaviti svoj kriminalni život iza sebe, ali primamljiv posao i uvjerljiv partner otežavaju odvikavanje od starih navika. Dodatno ga nepravda na poslu njegove supruge potakne da krene u akciju.

6. Red (jutro poslije)

Napetost raste kada se ekipa pregrupira nakon pljačke i ispituje što je pošlo po zlu; Agentica Nazan dolazi do šokantnog otkrića.

7. Pink (6 mjeseci nakon)

Sada u skrivanju nakon pljačke, ekipa se suočava s novim borbama; Roger kuje urotu s neočekivanim partnerom, dok federalci jure ekipu u Južnoj Karolini.

9. White (pljačka)

Vrhunski kriminalac i njegova ekipa smišljaju razrađenu shemu kako provaliti u najsigurniji trezor na svijetu, ali prisiljeni su mijenjati taktiku jer stvari ne idu po planu.

Preporuke za raspored gledanja

Izašlo je nekoliko preporuka za različite načina gledanja serije, a svaka opcija zadovoljava različite želje i ukuse.

Na primjer, redoslijed crvena, žuta, ružičasta, zelena, narančasta, ljubičasta, plava i bijela – najbolji je raspored za ljubitelje misterije. Odlučila sam se za ovu varijantu jer sam htjela više razmišljati i povezivati njihove postupke, tražiti motive u potezima iz njihovih međusobnih veza i događaja, a ne čekati kronološki redoslijed, koji bi razvodnio priču. Nisam se pokajala što sam odabrala ovaj raspored jer sam dosta rano posumnjala u rasplet koji se na kraju pokazao kao dobra pretpostavka, ali zbog raznih neočekivanih situacija, nisam mogla biti sigurna, što mi je gledanje učinilo zabavnijim i napetijim, tjerajući me da gledam epizodu za epizodom u jednom dahu. Ljubičasta epizoda ima najjaču tenziju i posebno je potresna pa nju možete pomaknuti na početak kako biste bolje shvatili radnju već na samom početku, ali meni je ovaj raspored gdje je ljubičasta šesta po redu, bio dobar začin pred kraj gledanja.

Druga, dosta popularna preporuka, koja će se posebno svidjeti onim koji vole polako građenje radnje ide ovim redosljedom: ljubičasta, zelena, žuta, narančasta, plava, crvena, ružičasta i bijela.

No, odluka je apsolutno na vama. Poigrajte se prijedlozima i osobnim preferencijama i uživajte u seriji koja svakako nije remek-djelo jer nedostaje joj dodatne dubine i slojevitosti, ali i ovi slojevi koji su obuhvaćeni, čine je odličnim materijalom za gledanje koje vas neće razočarati.

Slični članci