Schwarzwald torta: Najjednostavniji recept za kraljicu blagdanskog stola

Sadržaj članka

Podijeli

Blagdani su stigli, a s njima i svečana trpeza. Uz božićne keksiće, fritule, voćne štruce, kraljica desertnog dijela blagdanske trpeze, svakako je Schwarzwald torta.

Ova slasna ljepotica, porijeklom je iz regije Schwarzwald u Njemačkoj, a s vremenom je postala omiljena poslastica u cijelom svijetu. Torta se pravi od slojeva vlažnog čokoladnog biskvita, šlaga i višanja, a obično je ukrašena čokoladnim mrvicama i višnjama, ali za blagdansko izdanje ćemo otići korak dalje i dodatno naglasiti ovo svečano izdanje božićnim keksima.

Ime je dobila po likeru, Kirschwasser, koji se tradicionalno koristi za natapanje slojeva kolača i dodavanje daška okusa višnje.

No Schwarzwald torta više je od običnog ukusnog deserta, ima bogatu povijest koja seže u 16. stoljeće. Vjeruje se da je samu čokoladnu tortu kreirao poznati čokoladijer Joseph Storz početkom 1900-ih.

Bilo da ste obožavatelj klasične čokoladne torte ili sočnih, voćnih deserata, Schwarzwald torta će sigurno zadovoljiti vaš ukus i dodatno oduševiti vaše goste. Stoga se udobno smjestite, uzmite krišku i uživajte u blagdanskoj rapsodiji neodoljivih ikoničnih okusa.

FOTO: Pexels

Sastojci:

  • 1 šalica maslaca, omekšalog
  • 1 šalica šećera
  • 4 jaja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 šalica kakaa u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 šalica svježih ili smrznutih višanja bez koštica
  • 1/2 šalice Kirschwassera (likera od višanja) ili soka od višanja
  • 2 šalice slatkog vrhnja
  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • Keksi za ukrašavanje, ili čokoladne mrvice, višnje, zimzelene grančice…

Upute:

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa za tortu od 23 cm.

U velikoj zdjeli za miješanje tucite zajedno maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro tucite nakon svakog dodavanja.

U zasebnoj zdjeli prosijte zajedno brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, naizmjenično s mlijekom i ekstraktom vanilije. Miješajte dok se dobro ne sjedine.

Ravnomjerno izlijte tijesto u pripremljene kalupe za torte i zagladite vrhove lopaticom. Pecite 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Ostavite biskvite da se ohlade u kalupima oko 10 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Nakon što se biskvit ohladi, nazubljenim nožem svaki pažljivo narežite vodoravno na dva sloja.

Stavite donji sloj jednog od kolača na tanjur za posluživanje. Premažite sloj biskvita sokom od višanja, a zatim na vrh stavite sloj šlaga i sloj višanja. Ponovite s preostalim slojevima torte, a nekoliko trešanja ostavite za ukrašavanje vrha torte.

Za izradu šlaga, tucite čvrsto vrhnje i šećer u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Lopaticom rasporedite šlag po vrhu i stranicama torte.

Ukrasite po želji. Poslužite i uživajte!

AUTORICA TEKSTA

Slični članci