Recepti za zimske doručke koji će vas energizirati i uljepšati početak dana

Sadržaj članka

Podijeli

Probuditi se ujutro i pokrenuti dan nije lako. Dodajte tome hladnije vrijeme i sive dane i dobili ste recept za izazovan početak dana. Zato je važno pronaći način da pokrenemo umorna jutra. Izdvojila sam nekoliko ukusnih jutarnjih obroka koji su prepuni okusa i svih potrebnih hranjivih tvari kako bi vam energija potekla tijelom, a um bio blistav i aktivan.

Zobena kaša s okusom medenjaka

Tko ne voli slatki miris medenjaka? Iako ovaj favorit zime može imati onaj prekrasan blagdanski miris i budi uspomene iz djetinjstva na pravljenje mini kućica, keksića i kolača od đumbira koji su prepuni slatkoće. Dakle, izbjegnite pad šećera i napravite zdjelu zobi s proteinskim prahom vanilije, mljevenim đumbirom, cimetom i žličicom javorovog sirupa. Zob je prepuna ugljikohidrata koji će vas držati budnima te će vas osvježiti.

FOTO: Unsplash

Norveška peciva s pudingom

Sastojci

  • 50 g maslaca
  • 350 ml mlijeka
  • 475 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • 1½ žličice mljevenog kardamoma
  • 1 jaje, tučeno
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g kokosa

Za kremu

  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 2 žlice kukuruznog brašna

Priprema

KORAK 1

Zagrijte maslac i mlijeko zajedno u tavi na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se hladi nekoliko minuta dok ne postane mlako. U međuvremenu sipajte brašno, šećer, kvasac, kardamom i ½ žličice soli u zdjelu samostojećeg miksera opremljenog kukom za tijesto. Ulijte toplu mješavinu mlijeka i maslaca u suhe sastojke i promiješajte da se sjedine, zatim mijesite 5 minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Ili, mijesite ručno u velikoj zdjeli 8-10 minuta. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči, oko 1 sat i 30 minuta.

KORAK 2

Za kremu zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju u tavi na laganoj vatri dok se ne počnu kuhati na pari. U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer i kukuruzno brašno, a zatim postupno ulijevajte vruću mliječnu smjesu, neprestano miješajući. Ulijte smjesu natrag u tavu i lagano zagrijavajte, povremeno miješajući 5-6 minuta dok se ne zgusne u kremu. Izlijte u zdjelu otpornu na toplinu, pokrijte krugom papira za pečenje i ostavite da se ohladi, a zatim ohladite dok ne budete spremni za upotrebu.

KORAK 3

Obložite jedan ili dva pleha papirom za pečenje. Tijesto ulupati, zatim podijeliti na 12 dijelova (svaki oko 70 g) i oblikovati glatke kuglice. Poredajte po plehovima, dobro razmaknute, zatim poklopite i ostavite da se diže 30 minuta.

KORAK 4

Zagrijte pećnicu na 180 C. Napravite razmak u sredini svake kuglice tijesta, otprilike veličine žumanjka. Žlicom stavljajte ohlađenu kremu u svaki otvor, a zatim premažite izloženo tijesto razmućenim jajetom. Pecite 18-22 minute dok ne porumene i ne narastu. Ostaviti da se potpuno ohladi.

KORAK 5

Pomiješajte šećer u prahu s 2 žličice vode, a zatim premažite tijesto. Pospite suhim kokosom i ostavite da se malo stegne prije posluživanja.

FOTO: Pexels

Wrap s jajima za energično jutro

Sastojci

  • 500 g šampinjona
  • 4 žličice uljane repice, plus 2 kapi
  • 320 g cherry rajčica, prepolovljenih ili 8 rajčica, narezanih na kolutove
  • 2 velike šake peršina, sitno nasjeckanog
  • 8 žlica zobene kaše (40 g)
  • 10 jaja
  • 4 žličice senfa u prahu pomiješanog s vodom

Priprema

KORAK 1

Deblje narežite pola pakiranja gljiva. Zagrijte 2 žličice uljane repice u tavi koja se ne lijepi. Dodati gljive, kratko promiješati pa pržiti poklopljeno na tavi 6-8 min. Umiješajte polovicu rajčica i kuhajte još 1-2 minute bez poklopca dok ne omekšaju.

KORAK 2

Dobro umutite jaja s peršinom i zobi. Zagrijte kap ulja u velikoj tavi koja se ne lijepi. Ulijte ¼ mješavine jaja i pržite 1 minutu dok se skoro ne stegne, preokrenite kao da radite palačinku. Izvadite iz tepsije, premažite četvrtinom senfa, žlicom stavite ¼ nadjeva u sredinu i zarolajte. Sada napravite drugi wrap koristeći još ¼ mješavine jaja i nadjeva.

FOTO: Pexels

Chia bowl s vanilijom i badem za doručak

Sastojci

Za kašu

  • 50 g zobene kaše
  • 200 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice nemasnog prirodnog jogurta
  • 25 g chia sjemenki

Za preljev

  • 150 g borovnica
  • 25 g badema, nasjeckanih ili u listićima
  • Med, po ukusu

Priprema

KORAK 1

Pomiješajte sve sastojke za kašu u zdjeli i ostavite da se namače najmanje 20 minuta. Nakon što je zob omekšala, promiješajte polovicu borovnica. Ako je kaša presuha dodajte malo vode.

KORAK 2

Podijelite smjesu u 2 zdjele i svaku napunite preostalim bobicama, bademima i medom.

Obogatite svoje jutarnje obroke ovim ukusnim receptima i učinite svaki početak dana pravom rapsodijom hedonizma.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci