Probuditi se ujutro i pokrenuti dan nije lako. Dodajte tome hladnije vrijeme i sive dane i dobili ste recept za izazovan početak dana. Zato je važno pronaći način da pokrenemo umorna jutra. Izdvojila sam nekoliko ukusnih jutarnjih obroka koji su prepuni okusa i svih potrebnih hranjivih tvari kako bi vam energija potekla tijelom, a um bio blistav i aktivan.
Zobena kaša s okusom medenjaka
Tko ne voli slatki miris medenjaka? Iako ovaj favorit zime može imati onaj prekrasan blagdanski miris i budi uspomene iz djetinjstva na pravljenje mini kućica, keksića i kolača od đumbira koji su prepuni slatkoće. Dakle, izbjegnite pad šećera i napravite zdjelu zobi s proteinskim prahom vanilije, mljevenim đumbirom, cimetom i žličicom javorovog sirupa. Zob je prepuna ugljikohidrata koji će vas držati budnima te će vas osvježiti.
Norveška peciva s pudingom
Sastojci
- 50 g maslaca
- 350 ml mlijeka
- 475 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 7 g suhog kvasca
- 1½ žličice mljevenog kardamoma
- 1 jaje, tučeno
- 50 g šećera u prahu
- 50 g kokosa
Za kremu
- 250 ml mlijeka
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 2 žlice kukuruznog brašna
Priprema
KORAK 1
Zagrijte maslac i mlijeko zajedno u tavi na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se hladi nekoliko minuta dok ne postane mlako. U međuvremenu sipajte brašno, šećer, kvasac, kardamom i ½ žličice soli u zdjelu samostojećeg miksera opremljenog kukom za tijesto. Ulijte toplu mješavinu mlijeka i maslaca u suhe sastojke i promiješajte da se sjedine, zatim mijesite 5 minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Ili, mijesite ručno u velikoj zdjeli 8-10 minuta. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči, oko 1 sat i 30 minuta.
KORAK 2
Za kremu zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju u tavi na laganoj vatri dok se ne počnu kuhati na pari. U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer i kukuruzno brašno, a zatim postupno ulijevajte vruću mliječnu smjesu, neprestano miješajući. Ulijte smjesu natrag u tavu i lagano zagrijavajte, povremeno miješajući 5-6 minuta dok se ne zgusne u kremu. Izlijte u zdjelu otpornu na toplinu, pokrijte krugom papira za pečenje i ostavite da se ohladi, a zatim ohladite dok ne budete spremni za upotrebu.
KORAK 3
Obložite jedan ili dva pleha papirom za pečenje. Tijesto ulupati, zatim podijeliti na 12 dijelova (svaki oko 70 g) i oblikovati glatke kuglice. Poredajte po plehovima, dobro razmaknute, zatim poklopite i ostavite da se diže 30 minuta.
KORAK 4
Zagrijte pećnicu na 180 C. Napravite razmak u sredini svake kuglice tijesta, otprilike veličine žumanjka. Žlicom stavljajte ohlađenu kremu u svaki otvor, a zatim premažite izloženo tijesto razmućenim jajetom. Pecite 18-22 minute dok ne porumene i ne narastu. Ostaviti da se potpuno ohladi.
KORAK 5
Pomiješajte šećer u prahu s 2 žličice vode, a zatim premažite tijesto. Pospite suhim kokosom i ostavite da se malo stegne prije posluživanja.
Wrap s jajima za energično jutro
Sastojci
- 500 g šampinjona
- 4 žličice uljane repice, plus 2 kapi
- 320 g cherry rajčica, prepolovljenih ili 8 rajčica, narezanih na kolutove
- 2 velike šake peršina, sitno nasjeckanog
- 8 žlica zobene kaše (40 g)
- 10 jaja
- 4 žličice senfa u prahu pomiješanog s vodom
Priprema
KORAK 1
Deblje narežite pola pakiranja gljiva. Zagrijte 2 žličice uljane repice u tavi koja se ne lijepi. Dodati gljive, kratko promiješati pa pržiti poklopljeno na tavi 6-8 min. Umiješajte polovicu rajčica i kuhajte još 1-2 minute bez poklopca dok ne omekšaju.
KORAK 2
Dobro umutite jaja s peršinom i zobi. Zagrijte kap ulja u velikoj tavi koja se ne lijepi. Ulijte ¼ mješavine jaja i pržite 1 minutu dok se skoro ne stegne, preokrenite kao da radite palačinku. Izvadite iz tepsije, premažite četvrtinom senfa, žlicom stavite ¼ nadjeva u sredinu i zarolajte. Sada napravite drugi wrap koristeći još ¼ mješavine jaja i nadjeva.
Chia bowl s vanilijom i badem za doručak
Sastojci
Za kašu
- 50 g zobene kaše
- 200 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice nemasnog prirodnog jogurta
- 25 g chia sjemenki
Za preljev
- 150 g borovnica
- 25 g badema, nasjeckanih ili u listićima
- Med, po ukusu
Priprema
KORAK 1
Pomiješajte sve sastojke za kašu u zdjeli i ostavite da se namače najmanje 20 minuta. Nakon što je zob omekšala, promiješajte polovicu borovnica. Ako je kaša presuha dodajte malo vode.
KORAK 2
Podijelite smjesu u 2 zdjele i svaku napunite preostalim bobicama, bademima i medom.
Obogatite svoje jutarnje obroke ovim ukusnim receptima i učinite svaki početak dana pravom rapsodijom hedonizma.