Recept za najukusnije punjene paprike je tu

Sadržaj članka

Podijeli

Među svim ljetnim darovima, paprike zauzimaju posebno mjesto. Njihove živopisne boje i bogati, slatkasti okus podsjećaju nas na tople, sunčane dane provedene u vrtovima i na tržnicama. Sezona paprika je vrijeme kada kulinarska mašta može doći do izražaja, a jedno od najomiljenijih jela koje slavi ovu sezonu su punjene paprike. Pune se raznim sastojcima, od mesa i riže do povrća i začina, stvarajući obrok koji je istovremeno hranjiv i neodoljivo ukusan. Svratite do obližnje tržnice, odaberite najmirisnije paprike i iskoristite priliku da pripremite ovo tradicionalno jelo koje donosi okuse i mirise djetinjstva izravno na vaš stol.

Sastojci:

Paprike:

  • 8 srednjih crvenih ili zelenih paprika
  • Malo maslinovog ulja za premazivanje

Nadjev:

  • 500 g mljevene junetine ili svinjetine (ili kombinacija)
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 konzerva (400 g) nasjeckane rajčice
  • 1 žlica rajčice pirea
  • 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog (ili 1 čajna žlica sušenog)
  • 1 čajna žlica paprike u prahu
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 jaje (opcionalno, za bolju povezanost nadjeva)

Umak:

  • 1 konzerva (400 g) nasjeckane rajčice
  • 1 žlica rajčice pirea
  • 1 žlica šećera
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 čajna žlica sušenog origana ili bosiljka
  • 1/2 šalice vode ili povrtnog temeljca

Upute:

Priprema paprika:

  1. Operite paprike, odrežite vrhove (čuvajući ih kao “poklopce”) i izvadite sjemenke.
  2. Premažite unutrašnjost paprika i poklopce maslinovim uljem te ih stavite sa strane.

Priprema nadjeva:

  1. U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pržite dok ne postanu prozirni.
  3. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju.
  4. Umiješajte nasjeckanu rajčicu, rajčica pire, kuhanu rižu, peršin, papriku u prahu, sol i papar. Ako koristite jaje, dodajte ga sada. Sve dobro promiješajte.
  5. Pustite da se nadjev kuha 5-10 minuta kako bi se svi okusi sjedinili.

Punjenje paprika:

  1. Napunite paprike pripremljenim nadjevom i stavite “poklopce” na vrh.
  2. Posložite napunjene paprike uspravno u duboku posudu za pečenje.

Priprema umaka:

  1. U zdjeli pomiješajte nasjeckanu rajčicu, rajčica pire, šećer, sol, papar, origano (ili bosiljak) i vodu (ili temeljac).
  2. Prelijte umak preko paprika.

Pečenje:

  1. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta.
  2. Nakon 45 minuta, skinite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta, ili dok paprike ne omekšaju i nadjev ne postane potpuno kuhan.

Posluživanje:

  1. Pustite da se paprike malo ohlade prije posluživanja.
  2. Poslužite ih uz krišku svježeg kruha ili uz kuhani krumpir.

Uživajte u svojim domaćim punjenim paprikama!

FOTO: Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci