Među svim ljetnim darovima, paprike zauzimaju posebno mjesto. Njihove živopisne boje i bogati, slatkasti okus podsjećaju nas na tople, sunčane dane provedene u vrtovima i na tržnicama. Sezona paprika je vrijeme kada kulinarska mašta može doći do izražaja, a jedno od najomiljenijih jela koje slavi ovu sezonu su punjene paprike. Pune se raznim sastojcima, od mesa i riže do povrća i začina, stvarajući obrok koji je istovremeno hranjiv i neodoljivo ukusan. Svratite do obližnje tržnice, odaberite najmirisnije paprike i iskoristite priliku da pripremite ovo tradicionalno jelo koje donosi okuse i mirise djetinjstva izravno na vaš stol.
Sastojci:
Paprike:
- 8 srednjih crvenih ili zelenih paprika
- Malo maslinovog ulja za premazivanje
Nadjev:
- 500 g mljevene junetine ili svinjetine (ili kombinacija)
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 šalica kuhane riže
- 1 konzerva (400 g) nasjeckane rajčice
- 1 žlica rajčice pirea
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog (ili 1 čajna žlica sušenog)
- 1 čajna žlica paprike u prahu
- Sol i papar po ukusu
- 1 jaje (opcionalno, za bolju povezanost nadjeva)
Umak:
- 1 konzerva (400 g) nasjeckane rajčice
- 1 žlica rajčice pirea
- 1 žlica šećera
- Sol i papar po ukusu
- 1 čajna žlica sušenog origana ili bosiljka
- 1/2 šalice vode ili povrtnog temeljca
Upute:
Priprema paprika:
- Operite paprike, odrežite vrhove (čuvajući ih kao “poklopce”) i izvadite sjemenke.
- Premažite unutrašnjost paprika i poklopce maslinovim uljem te ih stavite sa strane.
Priprema nadjeva:
- U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri.
- Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pržite dok ne postanu prozirni.
- Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju.
- Umiješajte nasjeckanu rajčicu, rajčica pire, kuhanu rižu, peršin, papriku u prahu, sol i papar. Ako koristite jaje, dodajte ga sada. Sve dobro promiješajte.
- Pustite da se nadjev kuha 5-10 minuta kako bi se svi okusi sjedinili.
Punjenje paprika:
- Napunite paprike pripremljenim nadjevom i stavite “poklopce” na vrh.
- Posložite napunjene paprike uspravno u duboku posudu za pečenje.
Priprema umaka:
- U zdjeli pomiješajte nasjeckanu rajčicu, rajčica pire, šećer, sol, papar, origano (ili bosiljak) i vodu (ili temeljac).
- Prelijte umak preko paprika.
Pečenje:
- Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta.
- Nakon 45 minuta, skinite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta, ili dok paprike ne omekšaju i nadjev ne postane potpuno kuhan.
Posluživanje:
- Pustite da se paprike malo ohlade prije posluživanja.
- Poslužite ih uz krišku svježeg kruha ili uz kuhani krumpir.
Uživajte u svojim domaćim punjenim paprikama!
FOTO: Pexels