Raskošna torta od datulja koja će oduševiti vaše goste

Sadržaj članka

Podijeli

Tko kaže da zdrava torta od datulja ne može biti raskošnog okusa? Ukoliko se dvoumite trebate li posegnuti za slatkim zalogajem na kišno nedjeljno poslijepodne, odgovor je – naravno. Ima li išta ljepše od lijene i spore nedjelje, toplog razgovora s vašim najdražim ljudima i uživanja u desertu koji budi sva osjetila. Kako biste tortu pretvorili u nutritivno bogat međuobrok, podijelit ću s vama ovaj očaravajući recept koji sam dobila od jedne svjetske putnice, a ona iz čarobne turske slastičarnice. Recept smo malo pojednostavile i prilagodile, ali i dalje je rezultat nevjerojatan. Uživajte i zablistajte pred svojim gostima i kada je dan siv i bezvoljan. Ova rapsodija divnih okusa će vas potpuno osvojiti. Upoznajte ovu tortu od datulja bez koje više nećete moći zamisliti svoje proslave.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g svježih datulja, bez koštica
  • 100 g badema
  • 100 g oraha
  • 3 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za kremu:

  • 250 g svježeg sira
  • 200 ml jogurta (grčkog ili običnog)
  • 2-3 žlice meda (po želji)
  • Sok i korica pola limuna

Za dekoraciju:

Svježe voće po želji (npr. bobičasto voće, kriške voća)

Upute:

Priprema biskvita:

Uklonite koštice iz datulja i natopite ih u toplu vodu 15-ak minuta kako bi omekšale.

U međuvremenu, u multipraktiku ili blenderu, usitnite bademe i orahe dok ne dobijete grubu smjesu.

Dodajte omekšale datulje, jaja, prašak za pecivo, sol i ekstrakt vanilije te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Pečenje biskvita:

Ulijte smjesu u prethodno pripremljeni okrugli kalup za tortu (promjera 20-22 cm) obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta ili dok biskvit ne bude pečen (provjerite čačkalicom).

Priprema kreme:

Umutite svježi sir, jogurt, med, sok i koricu limuna dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.

Slaganje torte:

  • Ohlađeni biskvit prerežite na pola horizontalno.
  • Na donji dio biskvita nanesite polovicu pripremljene kreme.
  • Pokrijte gornjim dijelom biskvita i premažite preostalom kremom.

Dekoracija:

Ukrasite tortu svježim voćem po želji.

Posluživanje:

Ostavite tortu u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja kako bi se stisnula i sjedinili okusi.

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci