Tko kaže da zdrava torta od datulja ne može biti raskošnog okusa? Ukoliko se dvoumite trebate li posegnuti za slatkim zalogajem na kišno nedjeljno poslijepodne, odgovor je – naravno. Ima li išta ljepše od lijene i spore nedjelje, toplog razgovora s vašim najdražim ljudima i uživanja u desertu koji budi sva osjetila. Kako biste tortu pretvorili u nutritivno bogat međuobrok, podijelit ću s vama ovaj očaravajući recept koji sam dobila od jedne svjetske putnice, a ona iz čarobne turske slastičarnice. Recept smo malo pojednostavile i prilagodile, ali i dalje je rezultat nevjerojatan. Uživajte i zablistajte pred svojim gostima i kada je dan siv i bezvoljan. Ova rapsodija divnih okusa će vas potpuno osvojiti. Upoznajte ovu tortu od datulja bez koje više nećete moći zamisliti svoje proslave.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g svježih datulja, bez koštica
- 100 g badema
- 100 g oraha
- 3 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za kremu:
- 250 g svježeg sira
- 200 ml jogurta (grčkog ili običnog)
- 2-3 žlice meda (po želji)
- Sok i korica pola limuna
Za dekoraciju:
Svježe voće po želji (npr. bobičasto voće, kriške voća)
Upute:
Priprema biskvita:
Uklonite koštice iz datulja i natopite ih u toplu vodu 15-ak minuta kako bi omekšale.
U međuvremenu, u multipraktiku ili blenderu, usitnite bademe i orahe dok ne dobijete grubu smjesu.
Dodajte omekšale datulje, jaja, prašak za pecivo, sol i ekstrakt vanilije te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Pečenje biskvita:
Ulijte smjesu u prethodno pripremljeni okrugli kalup za tortu (promjera 20-22 cm) obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta ili dok biskvit ne bude pečen (provjerite čačkalicom).
Priprema kreme:
Umutite svježi sir, jogurt, med, sok i koricu limuna dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.
Slaganje torte:
- Ohlađeni biskvit prerežite na pola horizontalno.
- Na donji dio biskvita nanesite polovicu pripremljene kreme.
- Pokrijte gornjim dijelom biskvita i premažite preostalom kremom.
Dekoracija:
Ukrasite tortu svježim voćem po želji.
Posluživanje:
Ostavite tortu u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja kako bi se stisnula i sjedinili okusi.
FOTO: Unsplash, Pexels