Raskošna domaća granola koja spaja pistacije, suhe marelice i tamnu čokoladu

Sadržaj članka

Podijeli

Granola je postala omiljeni doručak i međuobrok za mnoge, zahvaljujući svojoj hranjivoj vrijednosti, hrskavoj teksturi i svestranosti. Iako su klasične kombinacije poput meda, zobi i orašastih plodova već dobro poznate, danas vam donosimo recept za raskošnu granolu koja će vas iznenaditi zanimljivim spojem okusa: pistacija, suhe marelice i tamna čokolada.

Zašto domaća granola?

Kupovna granola često sadrži skriveni šećer i aditive. Priprema domaće verzije omogućuje vam kontrolu sastojaka i prilagodbu okusa prema vlastitim preferencijama. Ova kombinacija pistacija, suhe marelice i tamne čokolade pruža bogatstvo nutrijenata i luksuzan okus kojem je teško odoljeti.

Sastojci:

  • 3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica pistacija (krupno nasjeckanih)
  • 1/2 šalice sjemenki bundeve
  • 1/2 šalice kokosovih listića
  • 1/3 šalice meda ili javorovog sirupa
  • 1/4 šalice kokosovog ulja (rastopljenog)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice cimeta
  • Prstohvat soli
  • 1 šalica suhih marelica (nasjeckanih na sitne komade)
  • 100 g tamne čokolade (grubo nasjeckane)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, pistacije, sjemenke bundeve, kokosove listiće, cimet i prstohvat soli. U manjoj zdjeli pomiješajte med ili javorov sirup, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte dok ne postane homogeno. Ulijte tekuću smjesu u zdjelu sa suhim sastojcima. Dobro promiješajte kako bi svi sastojci bili ravnomjerno prekriveni. Smjesu rasporedite po limu u ravnomjernom sloju. Pecite 25-30 minuta, povremeno promiješajte kako bi granola ravnomjerno porumenjela. Pazite da ne izgori. Kada se granola potpuno ohladi, dodajte suhe marelice i tamnu čokoladu. Lagano promiješajte. Čuvajte granolu u hermetički zatvorenoj posudi do dva tjedna.

    Zašto ćete obožavati ovaj spoj?

    Pistacije donose bogat, orašast okus i prekrasnu zelenu boju. Suhe marelice pružaju prirodnu slatkoću i blagu voćnu kiselost, dok tamna čokolada savršeno balansira cijelu kombinaciju svojom intenzivnom, gorkasto-slatkom notom.

    Poslužite ovu granolu s jogurtom, mlijekom, ili kao dodatak svježem voću. Također, možete je grickati samostalno kao hranjiv međuobrok.

    Ova granola nije samo doručak – to je luksuzan trenutak uživanja za svakoga tko cijeni kreativne i bogate okuse. Uživajte!

    FOTO: Unsplash, Pexels

    AUTORICA TEKSTA

    Slični članci