Rafaelo torta s voćnim twistom: savršeni spoj kremaste elegancije i svježine

Sadržaj članka

Podijeli

Kada pomislimo na Rafaelo, odmah nas obuzmu slike savršenih kremastih zalogaja koji spajaju kokos i bijelu čokoladu. No, što ako bismo tu klasičnu eleganciju osvježili voćnim punjenjem? Ova verzija Rafaelo torte donosi dašak luksuza, ali i neočekivane note voća koje će vaša nepca obožavati. Idealna je za posebne prigode, kao i za one trenutke kada želite impresionirati goste nečim sofisticiranim, a ipak jednostavnim.

Što vam treba?

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žumanjka
  • 4 žlice škrobnog brašna (gustina)
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 200 g bijele čokolade

Za voćno punjenje:

  • 300 g malina (svježe ili smrznute)
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica škrobnog brašna

Za dekoraciju:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • Kokosovo brašno za posipanje
  • Rafaelo kuglice i svježe voće (npr. maline ili jagode)

Priprema

1. Priprema biskvita

  1. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli.
  2. U drugoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti.
  3. Postupno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kokosovim brašnom, a zatim lagano dodajte snijeg od bjelanjaka.
  4. Smjesu ulijte u kalup promjera 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta na 180 °C. Ostavite da se biskvit ohladi, a zatim ga prerežite na tri tanke kore.

2. Krema od kokosa i bijele čokolade

  1. U loncu zakuhajte mlijeko, kokosovo mlijeko, šećer i vanilin šećer.
  2. U zasebnoj posudi razmutite žumanjke sa škrobnim brašnom i malo vrućeg mlijeka, pa smjesu ulijte u lonac. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne.
  3. Ohladite kremu, a zatim u nju umiksajte maslac sobne temperature i otopljenu bijelu čokoladu.

3. Voćni sloj

  1. Maline kuhajte sa šećerom i limunovim sokom dok ne puste sok.
  2. Dodajte škrobno brašno razmućeno s malo vode i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.

4. Slaganje torte

  1. Na prvu koru biskvita premažite tanki sloj kreme, zatim dodajte voćni sloj i opet kremu. Ponovite s drugom korom.
  2. Na vrh stavite treću koru i premažite cijelu tortu preostalom kremom.

5. Dekoracija

  1. Istucite vrhnje za šlag i premažite tortu za glatki završni sloj.
  2. Posipajte kokosovo brašno po cijeloj torti i ukrasite Rafaelo kuglicama, svježim malinama ili jagodama.

Zašto ćete ovu tortu obožavati?

Spoj bogate kokosove kreme, osvježavajućih malina i mekanog biskvita čini ovu tortu pravim desertom iz snova. Svaki zalogaj je savršeni balans slatkoće i svježine, dok vizualna elegancija podsjeća na luksuzne delicije iz najboljih slastičarnica.

Uz samo malo truda, ova Rafaelo torta s voćnim punjenjem postat će zvijezda svakog stola – jer tko bi odolio savršenom spoju kokosa, bijele čokolade i voća?

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci