Kada pomislimo na Rafaelo, odmah nas obuzmu slike savršenih kremastih zalogaja koji spajaju kokos i bijelu čokoladu. No, što ako bismo tu klasičnu eleganciju osvježili voćnim punjenjem? Ova verzija Rafaelo torte donosi dašak luksuza, ali i neočekivane note voća koje će vaša nepca obožavati. Idealna je za posebne prigode, kao i za one trenutke kada želite impresionirati goste nečim sofisticiranim, a ipak jednostavnim.
Što vam treba?
Za biskvit:
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 120 g glatkog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- 4 žlice škrobnog brašna (gustina)
- 200 g maslaca sobne temperature
- 200 g bijele čokolade
Za voćno punjenje:
- 300 g malina (svježe ili smrznute)
- 3 žlice šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica škrobnog brašna
Za dekoraciju:
- 200 ml vrhnja za šlag
- Kokosovo brašno za posipanje
- Rafaelo kuglice i svježe voće (npr. maline ili jagode)
Priprema
1. Priprema biskvita
- Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli.
- U drugoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Postupno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kokosovim brašnom, a zatim lagano dodajte snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu ulijte u kalup promjera 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta na 180 °C. Ostavite da se biskvit ohladi, a zatim ga prerežite na tri tanke kore.
2. Krema od kokosa i bijele čokolade
- U loncu zakuhajte mlijeko, kokosovo mlijeko, šećer i vanilin šećer.
- U zasebnoj posudi razmutite žumanjke sa škrobnim brašnom i malo vrućeg mlijeka, pa smjesu ulijte u lonac. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne.
- Ohladite kremu, a zatim u nju umiksajte maslac sobne temperature i otopljenu bijelu čokoladu.
3. Voćni sloj
- Maline kuhajte sa šećerom i limunovim sokom dok ne puste sok.
- Dodajte škrobno brašno razmućeno s malo vode i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.
4. Slaganje torte
- Na prvu koru biskvita premažite tanki sloj kreme, zatim dodajte voćni sloj i opet kremu. Ponovite s drugom korom.
- Na vrh stavite treću koru i premažite cijelu tortu preostalom kremom.
5. Dekoracija
- Istucite vrhnje za šlag i premažite tortu za glatki završni sloj.
- Posipajte kokosovo brašno po cijeloj torti i ukrasite Rafaelo kuglicama, svježim malinama ili jagodama.
Zašto ćete ovu tortu obožavati?
Spoj bogate kokosove kreme, osvježavajućih malina i mekanog biskvita čini ovu tortu pravim desertom iz snova. Svaki zalogaj je savršeni balans slatkoće i svježine, dok vizualna elegancija podsjeća na luksuzne delicije iz najboljih slastičarnica.
Uz samo malo truda, ova Rafaelo torta s voćnim punjenjem postat će zvijezda svakog stola – jer tko bi odolio savršenom spoju kokosa, bijele čokolade i voća?
FOTO: Unsplash, Pexels