Premijera baleta “Čajkovski”: O Čajkovskom i skrivanim trenucima njegova života

Sadržaj članka

Podijeli

Kada ste posljednji put bili u kazalištu? Možda je baš sada pravo vrijeme da ususret Danu zaljubljenih, osmislite nešto drugačije druženje sa svojom voljenom osobom i zajedno uživate u vrhunskoj umjetnosti. Što mislite o super zabavnom vikend putovanju u Rijeku u čijoj ćete energiji i ugodnim mjestima uživati tijekom dana, a navečer se prepustiti magiji kazališta? Naime, ove subote, 11. veljače s početkom u 19,30 sati premijerno će u HNK Ivana pl. Zajca biti izveden balet „Čajkovski“ u koreografiji renomiranog i višestruko nagrađivanog Cayetana Sota. Idealna prilika za počastiti se vrhunskom umjetničkom poslasticom, ali i promisliti koliko je ljubav prekrasna u svim njenim izdanjima i oblicima.

Druga predstava dvostruke baletne koprodukcije riječkog i zagrebačkog HNK-a, nakon „Spartaka“ u Zagrebu, prvi put u Hrvatsku dovodi Španjolca Sota prema čijim će riječima, predstava na izabranu glazbu velikoga Petra Iljiča Čajkovskog „prikazati putovanje vođeno činjenicama i tajnama koje su oblikovale skladateljevu jedinstvenu umjetničku dušu i um.“

FOTO: HNK Ivana pl. Zajca

Cayetano Soto otkriva i plesnim pokretom slika portret jednog od najboljih skladatelja romantične ere te svojim osebujnim plesnim vokabularom, sastavljenim od nijansiranih detalja i grotesknih adaptacija tradicionalnih pokreta, stvara balet, prije svega inspiriran neobjavljenim pismima i drugim arhivskim dokumentima Državne kuće-muzeja „Čajkovski“ u Moskvi.

FOTO: HNK Ivana pl. Zajca

„Pritisak društva dominirao je cijelim životom Čajkovskog sve do njegove smrti, a njegov privatni život bio je tabu tema u njegovoj domovini gotovo stotinu godina. Intimni život Čajkovskog revno su skrivali članovi njegove obitelji, muzikolozi te dužnosnici carske dinastije Romanov i Staljinov Sovjetski Savez. U očima vlasti, nezamislivo je bilo prihvatiti ideju da je Petar Iljič Čajkovski, rusko nacionalno blago, homoseksualac“, ističe dramaturg predstave i suautor koncepta Dario Suša.

Naime, koncept predstave supotpisuju Cayetano Soto i Dario Suša, jednako kao i kostimografiju, scenografiju i oblikovanje svjetla. Plešu članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Michele Pastorini, Maria Matarranz de las Heras, Ali Tabouch, Ksenija Krutova, Nicola Prato, Valentin Chou, Noa Gabriel Siluvangi, Tea Rušin, Laura Orlić, Jody Bet, Marta Voinea Čavrak, Antoine Salle, Anna Zardi, Janne Boere, Marta Kanazir Bagadur, Thomas Krähenbühl, Soyoka Iwata, Álvaro Olmedo, Leonardo De Santis, Milica Mučibabić, Rachele Cortopassi i Alejandro Polo. Govoreći o predstavi, koreograf Cayetano Soto kaže kako je od malih nogu impresioniran glazbom Čajkovskog sada otkrio i osobu. „Ne samo umjetnika, već zaista osobu iza te umjetnosti. No, shvatili smo da ukoliko želimo ispričati priču o njemu, to mora biti priča i o onome što se o Čajkovskom skrivalo. Stoga osvjetljavamo neke od tih trenutaka iz njegova života. Ne govorimo o tome kako je živio ni kako je umro, govorimo o stvarima koje bi ljudi trebali znati“, naglašava Soto.

FOTO: HNK Ivana pl. Zajca

Cayetano Soto se, odmah nakon što je 1997. diplomirao klasični balet, pridružio kompaniji IT Dansa Barcelona koju je godinu kasnije zamijenio Baletom Teatra München. Za njih je kreirao svoj koreografski prvijenac „Plenilunio“ s kojim je osvojio titulu Najboljeg mladog koreografa prema prestižnom njemačkom „Tanz Aktuell” magazinu. Nakon toga je ostvario bogatu međunarodnu karijeru. Brazilski tv kanal Arte 1 je 2015. godine emitirao dokumentarni serijal (u šest nastavaka) o Sotinom stvaranju djela „Adastra“ za Balé da Cidade de São Paulo. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja među kojima su i 1. nagrada na koreografskom natjecanju„Uncontainable“; naslov Najbolje plesne produkcije prema brazilskim novinama Folha de São Paulo; nominacija za najprestižniju rusku kazališnu nagradu „Zlatna maska“. Njegovu koreografiju „Prelude und Liebestod“ kreiranu za Češki nacionalni balet, prestižni „Dance Europe“ magazin uvrstio je u među 5 najboljih premijera 2021. godine.

Slični članci