Prekrasan kolač od kokosa s kremom od limuna idealan za proljetna druženja

Sadržaj članka

Podijeli

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi i donosi sa sobom razne ukusne plodove. Uz nove početke i svježinu koju donosi ovo godišnje doba, savršeno vrijeme je za pripremu ukusnih poslastica koje će vam uljepšati dan. Upravo zato predlažemo da isprobate kolač od kokosa i kreme od limuna koji će vas oduševiti svojim okusom i teksturama.

Ovaj kolač od kokosa i kreme od limuna je pravi izbor za sve ljubitelje osvježavajućih okusa. Idealan je za sve prigode, od obiteljskih okupljanja do druženja s prijateljima.

SASTOJCI

  • 170 g maslaca, omekšalog
  • 400 g šećera
  • 3 jaja, sobne temperature
  • 342 g oštrog brašna
  • 8 g praška za pecivo
  • 3 g sode bikarbone
  • 3 g soli
  • 296 g mlaćenice
  • 57 g soka od limuna
  • 54 ml biljnog ulja
  • 10 g ekstrakta limuna
  • 113 g kokosa (naribanog)
  • Korica od dva limuna

ZA NADJEV OD LIMUNA

  • 150 g šećera
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 236 ml vode
  • 2 velika žumanjka, lagano istučena
  • 18 g maslaca
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 4 žlice svježeg soka od limuna

ZA NADJEV I GLAZURU OD KOKOSA

  • Dva krem sira od 400 g, omekšali. Mora biti punomasni.
  • 230 g šećera u prahu, prosijte pa izmjerite
  • 8 ml ekstrakta vanilije
  • 4 ml estrakta kokosa
  • 696 g čvrstog vrhnja za šlag

*Po želji: posuti malo kokosa između kora torte  

ZA VANJSKU STRANU TORTE

Dodatni kokos za posuti po glazuri

UPUTE

Zagrijte pećnicu na 280 stupnjeva, namastite i pobrašnite tri okrugle kalupa za torte.

U srednjoj zdjeli 30 sekundi miješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i koricu. Stavite na stranu.

U drugu zdjelu dodajte mlaćenicu, ulje i ekstrakt limuna te limunov sok. Stavite na stranu.

U zdjelu miksera dodajte maslac i miješajte srednjom brzinom dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati srednjom brzinom 3 do 5 minuta dok ne posvijetli i postane pjenasto.

Dodajte jaja jedno po jedno miksajući dok se žuta smjesa ne sjedini.

Mikserom na niskoj brzini naizmjenično dodajte smjesu brašna i smjesu mlaćenice, počevši i završavajući sa suhim sastojcima (3 dodavanja suhih sastojaka i 2 dodavanja tekućih). Miješajte dok se ne sjedini.

Ubacite nasjeckani kokos. Podijelite tijesto između tri pripremljena kalupa za tortu.

Pecite na 280 stupnjeva 22-24 minute ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista ili sa samo nekoliko mrvica. Pustite da se ohladi 10 minuta i iskrenite.

ZA NADJEV OD LIMUNA

Pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i vodu u loncu na srednjoj vatri. Neprekidno miješajte dok se smjesa ne zgusne i ne zavrije (3-4 minute). Kuhajte uz miješanje još 1 minutu. Maknite posudu s vatre.

Žlicom dodajte oko ½ šalice vruće smjese u malu zdjelu sa žumanjcima i brzo miješajte dok se ne sjedini. Nastavite miješati, dok ulijevate smjesu jaja natrag u lonac.

Vratite posudu na srednju vatru i kuhajte uz miješanje dok se skuta ne zgusne i dobije boju limuna (1-2 min). Maknite s vatre i umiješajte maslac, limunov sok i limunovu koricu. Pustite da se fila od limuna ohladi, a zatim pritisnite plastičnu foliju na površinu, to će spriječiti stvaranje kožice na vrhu. Ohladite.

ZA NADJEV I GLAZURU OD KOKOSOVOG ŠLAGA I SIRA

Zamrznite svoju posudu za miješanje prije mućenja vrhnja (30 minuta ako se hlade u hladnjaku. Upotrijebite nastavak za mućenje za samostojeći mikser, metlice na ručnom mikseru. Tucite vrhnje dok se ne stvore čvrsti vrhovi. To se može dogoditi vrlo brzo pa se nemojte udaljavati od miksera. Držite u hladnjaku dok dovršavate sljedeći korak.

U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir, šećer u prahu i ekstrakte. Tucite dok ne postane glatko. U ovu smjesu umiješajte šlag. Pokrijte i ohladite. Ako stavljate ovu glazuru i postane premekana, samo nakratko ohladite napunjenu vrećicu.

SASTAVLJANJE TORTE

Postavite prvi sloj torte na postolje ili podlogu za tortu. Namažite kremom od limuna.

Premažite skutu slojem glazure od tučenog vrhnja i sira. Ponovite korake za sljedeći sloj i na vrh stavite treći sloj. Ostat će vam dovoljno kreme od limuna da i vrh namažete tom kremom. Popunite sve praznine između slojeva kolača glazurom. Ja to radim stavljanjem glazure u vrećicu za jednokratnu upotrebu s odrezanim vrhom. Ukrasite kolač preostalim koricama limuna i poslužite.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci