Prag: Čarobna mjesta koja možete posjetiti u 5 dana putovanja

Sadržaj članka

Podijeli

Zlatni Prag jedan je od onih gradova koji posjeduju magiju kojom vam se na prvi susret zavuku pod kožu. Bilo da ste zaljubljenici u povijest, foodie entuzijasti, volite istraživati čari noćnog života, bilo da ste romantici ili avanturisti, u Pragu ćete pronaći mjesta koja će vas potpuno oduševiti. Na svakom koraku pred vama će se otvoriti slike kao s najljepših razglednica, a šarm i profinjenost bogate povijesti probudit će znatiželju i vama uvlačeći vas u svoju priču koju ćete poželjeti otkrivati, sloj po sloj.

Prag se smatra jednim od najromantičnijih gradova u Europi zbog svoje arhitekture, šarmantnih ulica, mostova i prekrasnih parkova. Romantični šetnje uz Vltavu i posjet Charlesovom mostu često su omiljeni punktovi među parovima.

Ako ste pak zainteresirani za uzbudljivi provod, Prag nudi živopisnu noćnu scenu s mnoštvom barova, klubova i pivnica gdje se možete zabaviti uz glazbu, ples i ukusna pića. Grad je poznat po svojoj pivskoj kulturi, pa će ljubitelji piva zasigurno uživati u istraživanju pivnica i njihovoj ponudi.

Ukoliko biste preostale dane godišnjeg odmora željeli kvalitetno „potrošiti“, onda je putovanje od 5 dana u Prag, odlična odluka. Cijene su pristupačne, a sadržaj šarenolik pa nema sumnje da ćete se odlično provesti u češkoj prijestolnici.

U nastavku sam izdvojila mjesta koja možete uvrstiti u svoj itinerar. Najbolje ćete doživjeti svaki od ovih aduta Praga, ukoliko imate na raspolaganju 5 dana jer ćete tada svaki od ovih lokaliteta moći doživjeti punim plućima. U međuvremenu radite pauze u slatkim kafićima i restoranima i kušajte lokalna jela. U šetnji zastanite i zasladite se trdelnikom i širom otvorite oči, upijajući zlatnu svjetlost Praga. Dozvolite svojim čulima da osjete mirise koji će vas bilo kada, bilo gdje zauvijek podsjećati na vaše putovanje u najljepši grad Europe.

Zlatna uličica

Dok šetate Zlatnom uličicom, činit će vam se kao da ste u filmu. Duh starine i mistike snažno prožima ovo mjesto. U tim skromnim prostorima, nekada su boravili branitelji Kaštela, sluge i zlatari, pa čak i Kaštelanski strijelci. Ove male kućice bile su dom za mnoge, ali samo do Drugog svjetskog rata. Važno je napomenuti da je pisac Franz Kafka živio u kući broj 22 od 1916. do 1917. Zato ljubitelji njegove književnosti, znate koje mjesto obavezno morate dodati u svoju šetnju Pragom.

Izgled kuća iz 16. stoljeća najbolje se vidi u kući broj 13, koja je bila renesansni dom pripadnika garde poznate kao “Crvena mušketa”. Zanimljivo je spomenuti da je u susjednoj kući broj 14, prije Drugog svjetskog rata, boravila poznata gatara “Madame de Thebes”, koja je imala raznoliku klijentelu kako lokalno, tako i s drugih država pa i kontinenata, a za ve postoje autentične prepiske. Ona je predvidjela pad Trećeg Reicha pa ju je zbog toga i uhitila njemačka tajna policija, što nije preživjela.

Ime ulice potječe od zlatara koji su nekad tu živjeli, što se jasno vidi na kući broj 15. U 16. stoljeću, ulica je bila poznata pod imenom “Zlatarska uličica”, ali se kasnije promijenilo u današnje ime – “Zlatna uličica”. Legenda kaže da je tu živio i alkemičar koji je pretvarao metal u zlato. Ili je barem pokušao.

Stepenicama u kući broj 12 izlazi se na terasu ispred kule poznate kao “Daliborka”. Ova okrugla topovska kula nekad je bila dio Jagielovog fortifikacijskog sustava, a donji kat kule služio je kao zatvor. Prvi i najpoznatiji zatočenik bio je vitez Dalibor od Kozojeda, koji je bio zatočen ovdje 1498. godine.

Večernja šetnja Starom gradskom jezgrom (Staré Město) i Karlov most

Večernja šetnja Starom gradskom jezgrom (Staré Město) Praga pruža magično iskustvo koje spaja bogatu povijest, arhitekturu i šarm koji ovaj grad nudi. Staré Město je srce Praga, mjesto gdje se svaka ulica krije ispod svjetala, otkrivajući svoje tisućljetne priče.

Šetnja započinje uskim popločenim ulicama koje vas vode kroz skrivene prolaze i impozantne trgove. Starom gradskom trgu dominira prekrasna Staromestska vijećnica, koja se posebno ističe u večernjem svjetlu. Svjetlosti obasjavaju i Astronomski sat, pružajući mu mistični izgled.

Nakon toga, staza vas vodi prema Karlovom mostu, koji je posebno čaroban u večernjim satima. Most je obasjan svjetlima, a panorama Praga s mosta je jednostavno očaravajuća. Udaljeni zvukovi svirala, umjetnika i prodavača suvenira stvaraju posebnu atmosferu koja će vam ostati u sjećanju.

Karlov most ima i svoju zanimljivu povijest, pa je svakako vrijedno razgledati kipove svetaca koji ga ukrašavaju. Također, između skulptura pronaći ćete i mjesto gdje možete uživati u glazbi uličnih svirača koji doprinose romantičnom okruženju mosta.

Razgledavanje Hradčana – najvećeg dvorca na svijetu

Razgledanje Hradčana, najvećeg dvorca na svijetu, pruža jedinstveno putovanje kroz povijest, arhitekturu i umjetnost u srcu Praga. Hradčani (Praški dvorac) je impozantan kompleks koji se uzdiže nad gradom, s prekrasnim pogledom na Vltavu i gradsku panoramu.

Početak obilaska obično je na Prazničnom dvoru, gdje možete uživati u veličanstvenom pogledu na grad. Zatim slijedi posjet Kraljevskoj palači koja je ne samo arhitektonsko remek-djelo, već i domaćin važnim događanjima i izložbama.

Jedan od nezaobilaznih dijelova razgledanja je posjeta Katedrali sv. Vita, impozantnom sakralnom spomeniku čija je gotička arhitektura impresivna. Unutar katedrale, možete vidjeti i Češku kraljevsku krunu i druge dragocjenosti.

Razgledavanje Male Strane i posjeta Klementinumu

Razgledavanje Male Strane i posjeta Klementinumu u Pragu pružaju nezaboravno iskustvo istraživanja jednog od najljepših dijelova grada i posjeta jednom od najimpresivnijih kulturnih kompleksa u Pragu.

Mala Strana je divan kart koji oduzima dah svojom arhitekturom i atmosferom. Puno je živopisnih ulica, renesansnih i baroknih palača, crkvi i parkova. Početna točka često je Karlov most, koji povezuje Stari grad s Malom Stranom, pružajući spektakularan pogled na Vltavu i gradsku panoramu.

Nakon prelaska preko mosta, otvara se čarobni svijet Male Strane. Ovdje je turistima često zanimljivo svratiti i posjetiti crkve poput Crkve sv. Mikuláša, remek-djelo barokne arhitekture koja dominira trgom. Tu je i crkva sv. Nikole koja privlači pažnju svojom arhitekturom i raskošnim interijerom.

Jedna od nezaobilaznih točaka posjeta je Klementinum, kompleks koji obuhvaća niz zgrada i prostora, uključujući Nacionalnu knjižnicu, Astronomski toranj i Dvoranu Miru. Nacionalna knjižnica Klementinum je biser arhitekture i umjetnosti, s cijenjenom knjižnicom Baroque, prekrasnim freskama i rijetkim književnim zbirkama. Astronomski toranj pruža spektakularan pogled na grad i Vltavu, čineći ga idealnim mjestom za promatranje Praga s visine.

Klementinum je također dom nekoliko izložbi i kulturnih događanja, čineći ga središtem kulturne scene u Pragu. Posjetitelji mogu istraživati bogatu kulturnu baštinu ovog kompleksa, uživati u umjetnosti i arhitekturi, te osjetiti povijest koja je oblikovala grad.

Sve u svemu, razgledavanje Male Strane i posjeta Klementinumu pruža jedinstveno putovanje kroz ljepotu arhitekture, umjetnosti i kulturne baštine Praga, ostavljajući nezaboravan dojam na svakog posjetitelja.

Večera uz jazz dok plovite Vltavom

Godinama imam običaj da u svakom gradu kojega posjetim (i ima tu mogućnost) uplatim plovidbu rijekom koja protječe kroz taj grad i doživim ga iz druge perspektive. Najviše se volim ukrcati u predvečerje kako bih uživala u golden houru i prelijepim prizorima, ali i pri povratku obilaska vidjela kako ista mjesta koja sam prošla na dnevnom svjetlu, izgledaju u mraku, odnosno obasjana uličnom rasvjetom i reflektorima. Kada sve to doživite u Pragu, osjećaj je zaista nevjerojatan. Nakon dugog dana istraživanja nema ništa bolje od udobno se smjestiti i diviti se praškim svjetlima u sumrak na mirnom krstarenju rijekom.

Osim pogleda, uživat ćete i u obroku s više slijedova (autentično češkim) i u potpunosti iskoristiti bar na brodu — koji će učiniti još veselijim jazz bend uživo.

.

Muzej Salvador Dalí

Muzej Salvador Dalí u Pragu je posvećen životu i djelu ekscentričnog  španjolskog slikara Salvadora Dalíja, jednog od najpoznatijih surrealista. Ovdje ćete imati priliku pogledati bogatu zbirku Dalíjevih djela koja obuhvaćaju različite faze njegove umjetničke karijere. To uključuje njegove karakteristične slike s bizarnim oblicima, iluzionističkim elementima i živopisnim bojama. Također se mogu razgledati skulpture, crteži i drugi eksponati koji prikazuju Dalíjevu kreativnost i izraz kao i njegov unikatni stil i filozofiju koja je obilježila i njegov privatni žovot.

Muzej Franza Kafke

Ovaj je muzejski prostor posvećen životu i djelu poznatog pisca Franz Kafke. Smješten je u palači Hergetova Cihelna u Starom gradu Praga. Nudi posjetiteljima uvid u život, rad i vrijeme koje je Kafka proveo u Pragu. Izložene su fotografije, rukopisi, pisma, osobni predmeti, tehnološke instalacije i dokumenti koji pomažu u boljem razumijevanju Kafkine književnosti i konteksta u kojem je stvarao. Muzej je neza zaobilazno mjesto ljubitelje književnosti i kulture koji žele bolje upoznati jednog od najpoznatijih književnika 20. stoljeća.

Muzej moderne umjetnosti

Muzej moderne umjetnosti predstavlja široki spektar suvremene umjetnosti i umjetnika iz različitih razdoblja. Ovo mjesto predstavlja platformu za suvremene umjetničke izraze, uključujući slike, skulpture, instalacije, fotografije, performanse… Tu možete uživati u  radovima lokalnih umjetnika koji obogaćuju umjetničku scenu Praga. Muzej često organizira izložbe, radionice i edukativne programe koji promiču razumijevanje i aprecijaciju moderne umjetnosti.

Narodni muzej (Národní muzeum)

Narodni muzej je ikonična građevina koja se smatra kulturnim simbolom Češke. Smještena je na Vaclavskom trgu i predstavlja najveći muzejski kompleks u Češkoj Republici. Ovaj muzej posvećen je prirodnoj i kulturnoj povijesti zemlje te nudi zbirke koje obuhvaćaju arheologiju, mineralogiju, povijest, umjetnost i etnografiju.  Prepoznat ćete ga po impresivnoj arhitekturi, a unutrašnjost će vas osvojiti zbirkama koje pružaju uvid u bogatu baštinu Češke.

Vaclavski trg (Václavské náměstí)

Vaclavski trg je jedan od najpoznatijih i najživopisnijih trgova u Pragu. Okružen je prekrasnim palačama, restoranima, trgovinama i hotelima, što ga čini vitalnim središtem društvenog i kulturnog života grada. Trg je također važno povijesno mjesto, gdje su se odvijali ključni događaji u češkoj povijesti. Na trgu se nalazi i spomenik svetom Vaclavu, češkom kralju i mučeniku, te Nacionalni muzej na jednom od njegovih krajeva.

Lennonov zid

Bili ljubitelj Beatlesa ili ne, ovo mjesto je nezaobilazno za atraktivan photosession i tu je uvijek gužva. Iza ovog zida ne postoji neka posebno znakovita niti romantična priča vezana za Beatlese. John Lennon zapravo nikad nije niti posjetio Prag, niti je ovaj grad ni na koji način povezan s ovim legendarnim glazbenikom. No, na zidu gdje je oslikan njegov mural, kroz vrijeme su pisane poruke otpora režimu pa je ovo postala svojevrsna oaza bunta, umjetničkog izražavanja i slobode. Nakon atentata na Lennona 1980., cijeli je svijet bio dirnut ovim tragičnim događajem pa su lokalni umjetnici oslikali ovaj zid iz pijeteta prema glazbeniku i nikada nije uklonjen već je postao mjesto koje vole posjetiti i lokalci i turisti.

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci