Pinca kakvu nikad niste probali: Uskrsna tradicija s modernim twistom

Sadržaj članka

Podijeli

Uskrs nije potpun bez mirisa svježe pečene pince – slatkog, aromatičnog kruha koji se stoljećima priprema u hrvatskim domovima. Ova tradicionalna poslastica, poznata i kao sirnica, vuče korijene iz Dalmacije i Istre, a danas je nezaobilazan dio uskrsnog stola. No, što ako ove godine pincu podignemo na novu razinu – uz male nadogradnje koje će joj dati dodatnu sočnost i bogatstvo okusa?

PRIČA O PINCI

Nekad smatrana luksuzom, pincu su domaćice pripremale samo za posebne prilike, koristeći najfinije sastojke – jaja, maslac i šećer, koji su bili dragocjeni u skromnijim vremenima. Tradicionalno, oblikuje se u okrugli kruh s tri duboka reza na vrhu, simbolizirajući Sveto Trojstvo. Danas pincu volimo u svim varijantama – od klasične do modernih interpretacija s citrusnim notama, orašastim plodovima ili čak čokoladnim dodacima.

RECEPT ZA SAVRŠENU, MALO NADOGRAĐENU PINCU

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
  • 80 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 žumanjka + 1 cijelo jaje
  • Korica 1 limuna i 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili prošeka
  • 1 žličica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 50 g grožđica (po želji, prethodno natopljenih u rumu)
  • 50 g kandiranog voća (po želji)
  • 1 žlica meda za premazivanje
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Aktivacija kvasca – U toplo mlijeko dodati žličicu šećera i kvasac, ostaviti 10 minuta da zapjeni.

Miješanje tijesta – U velikoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, sol, vanilin šećer, korice limuna i naranče. Dodati kvasac, žumanjke, cijelo jaje, rum i omekšali maslac. Mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.

Dizanje tijesta – Pokriti tijesto i ostaviti na toplom mjestu 1,5 do 2 sata, dok ne udvostruči volumen.

Oblikovanje – Tijesto premijesiti, oblikovati kuglu i staviti na lim obložen papirom za pečenje. Ostaviti da odmara još 30 minuta.

Pečenje – Prije pečenja, pincu zarezati u obliku križa i premazati medom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Finalni dodir – Posipati šećerom u prahu i uživati u mirisu i okusu savršene pince.

KAKO UČINITI PINCU JOŠ BOLJOM?

Za dodatnu sočnost, u tijesto možete umiješati malo grčkog jogurta ili ricotte.

Aromatični twist – Umjesto klasične naranče, probajte dodati malo kardamoma ili cimeta.

Moderni dodatak – Komadići tamne čokolade ili sjeckani bademi učinit će pincu još raskošnijom.

PINCA KAO SREDIŠTE BLAGDANSKOG STOLA

Pinca nije samo slastica – ona simbolizira obilje, radost i obiteljsku toplinu. Bilo da je pripremate prema starinskom receptu ili volite eksperimentirati, jedno je sigurno – miris pince u kući znači da je Uskrs blizu. Uz šalicu kave ili čašu prošeka, ova mekana, mirisna delicija pravi je užitak kojem se svi vraćamo svake godine.

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci