Uskrs nije potpun bez mirisa svježe pečene pince – slatkog, aromatičnog kruha koji se stoljećima priprema u hrvatskim domovima. Ova tradicionalna poslastica, poznata i kao sirnica, vuče korijene iz Dalmacije i Istre, a danas je nezaobilazan dio uskrsnog stola. No, što ako ove godine pincu podignemo na novu razinu – uz male nadogradnje koje će joj dati dodatnu sočnost i bogatstvo okusa?
PRIČA O PINCI
Nekad smatrana luksuzom, pincu su domaćice pripremale samo za posebne prilike, koristeći najfinije sastojke – jaja, maslac i šećer, koji su bili dragocjeni u skromnijim vremenima. Tradicionalno, oblikuje se u okrugli kruh s tri duboka reza na vrhu, simbolizirajući Sveto Trojstvo. Danas pincu volimo u svim varijantama – od klasične do modernih interpretacija s citrusnim notama, orašastim plodovima ili čak čokoladnim dodacima.


RECEPT ZA SAVRŠENU, MALO NADOGRAĐENU PINCU
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 100 ml toplog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
- 80 g maslaca (sobne temperature)
- 2 žumanjka + 1 cijelo jaje
- Korica 1 limuna i 1 naranče
- 1 žlica ruma ili prošeka
- 1 žličica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 50 g grožđica (po želji, prethodno natopljenih u rumu)
- 50 g kandiranog voća (po želji)
- 1 žlica meda za premazivanje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Aktivacija kvasca – U toplo mlijeko dodati žličicu šećera i kvasac, ostaviti 10 minuta da zapjeni.
Miješanje tijesta – U velikoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, sol, vanilin šećer, korice limuna i naranče. Dodati kvasac, žumanjke, cijelo jaje, rum i omekšali maslac. Mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Dizanje tijesta – Pokriti tijesto i ostaviti na toplom mjestu 1,5 do 2 sata, dok ne udvostruči volumen.
Oblikovanje – Tijesto premijesiti, oblikovati kuglu i staviti na lim obložen papirom za pečenje. Ostaviti da odmara još 30 minuta.
Pečenje – Prije pečenja, pincu zarezati u obliku križa i premazati medom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Finalni dodir – Posipati šećerom u prahu i uživati u mirisu i okusu savršene pince.


KAKO UČINITI PINCU JOŠ BOLJOM?
Za dodatnu sočnost, u tijesto možete umiješati malo grčkog jogurta ili ricotte.
Aromatični twist – Umjesto klasične naranče, probajte dodati malo kardamoma ili cimeta.
Moderni dodatak – Komadići tamne čokolade ili sjeckani bademi učinit će pincu još raskošnijom.
PINCA KAO SREDIŠTE BLAGDANSKOG STOLA
Pinca nije samo slastica – ona simbolizira obilje, radost i obiteljsku toplinu. Bilo da je pripremate prema starinskom receptu ili volite eksperimentirati, jedno je sigurno – miris pince u kući znači da je Uskrs blizu. Uz šalicu kave ili čašu prošeka, ova mekana, mirisna delicija pravi je užitak kojem se svi vraćamo svake godine.
FOTO: Unsplash, Pexels