Ponekad se najneobičniji spojevi hrane pretvore u pravu poslasticu, baš kao što je slučaj s tortom od krumpira i šljiva. Njeno je porijeklo obavijeno zagonetkom, no priča o njoj postala je legendarna u mom malom krugu ljudi.
Sve je počelo na vikend okupljanju kada su knedle sa šljivama nestale u trenu i povela se priča kako bi bilo genijalno da postoji kolač koja ima isti okus kao knedle. Ali zašto ne bismo probali tako nešto napraviti sami. Osim toga, znam da je takav kolač bio i na meniju poznate zagrebačke kavane Lav i svi su ga obožavali.
Imamo dvije opcije. Pitati za recept u kavani Lav ili sami pokušati rekreirati ovu poslasticu.
Nakon nekoliko pokušaja, uspjeli smo stvoriti savršenu ravnotežu između kremastog pirea od krumpira i sočnih komadića šljiva. Rezultat je bio zadivljujući – kolač koji je osvojio srca svih koji su ga kušali.
U šali smo se pitali što bi naši preci rekli kad bi znali da koristimo krumpir u slatkim jelima, no svaki zalogaj ove torte govori više od tisuću riječi. Slatkoća šljiva savršeno se uklapa s blagom slanoćom krumpira, stvarajući nevjerojatan spoj okusa koji se ne može zaboraviti. A sočnost je toliko raskošna i svilenkasta da je nemoguće pojesti samo jedan komad.
Ovaj kolač postao je neizostavan dio naših okupljanja i slavlja. Čak su i oni najveći skepticu na početku, nakon prvog zalogaja, tražili još.
Kolač od krumpira i šljiva postalo je jelo obožavanja, podsjećajući nas da su najbolji recepti oni koji se rađaju iz hrabrosti za eksperimentiranjem i ljubavi prema hrani.


Recept: Kolač od krumpira i šljiva
Sastojci:
- 500g krumpira, skuhanih i pire
- 250g šljiva, očišćenih i narezanih na polovice
- 200g šećera
- 150g maslaca, omekšanog
- 3 jaja
- 200g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite okrugli kalup za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. U velikoj posudi, miksajte omekšani maslac i šećer dok ne postane lagano i kremasto.
Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući dobro nakon svakog dodavanja.
Dodajte pire od krumpira i dobro promiješajte.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u smjesu od krumpira. Lagano promiješajte dok se sve dobro ne sjedini. Pažljivo umiješajte narezane šljive u smjesu. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta, ili dok torta ne postane zlatno smeđa i kada se umetne čačkalica u sredinu torte izađe čista. Ohladite tortu u kalupu prije nego što je izvadite i poslužite. Prije posluživanja, posipajte tortu šećerom u prahu. Uživajte u ovoj neobičnom, ali ukusnom kolaču od krumpira i šljiva!
FOTO: Unsplash