Manipulatorima uzvratite tehnikom „Gray Rock“ i sačuvajte svoje emocionalno zdravlje

Sadržaj članka

Podijeli

Čuli ste već milijun puta da osobu koja vam je zadala glavobolju, najviše boli ignoriranje. I to je toliko točno. Ponekad nećete moći samo nestati iz nečijeg života, ali možete svojim minimalnim komuniciranjem i ublažavanjem emocionalnih reakcija zaštiti sebe. Naime, Gray rock tehnika je psihološka strategija koja se koristi kako bismo se zaštitili od emocionalne manipulacije i konfliktnih situacija. Ova tehnika se sastoji od pristupa u kojem osoba koja je izložena emocionalnom napadu ili manipulaciji prijeđe u pasivno ponašanje, te se ponaša poput sive stijene koju nije moguće razljutiti ili pokrenuti.

Što manje reagirate, to bolje

Manipulatoru nikako ne dajte to zadovoljstvo da vidi da vas je izveo iz takta. Koristeći Gray rock tehniku, radije se odlučite za pasivno ponašanje koje se fokusira na neutralne i jednostavne odgovore koji ne pružaju dodatne informacije ili emocije manipulatoru. Ova tehnika pomaže da se zaštite od emocionalne manipulacije tako što ne reagirate na emocionalne i manipulativne pokušaje drugih ljudi, te ih na taj način prestanete poticati. Oni će pokušati ponovno i još žešće kako bi izazvali željenu reakciju, ali ustrajte i malo se vi nasladite njihovom bespomoćnošću. Zašto ne?

Ova tehnika može biti korisna u mnogim situacijama, poput sukoba na poslu ili u obitelji, ali ju je potrebno koristiti s oprezom, jer je može dovesti do daljnjeg zaoštravanja odnosa. Kada se koristi u pravilnom trenutku i na pravi način, Gray rock tehnika može biti koristan alat za suočavanje s manipulacijom i zaštitu vlastitog emocionalnog zdravlja.

Kako bi se koristila Gray rock tehnika, potrebno je prije svega prepoznati emocionalnu manipulaciju ili konfliktnu situaciju. Potom je važno ostati miran i usredotočen na cilj, te koristiti neutralan i pasivan pristup u komunikaciji s manipulatorom. Primjerice, osoba može koristiti jednostavne i neutralne odgovore poput “razumijem” ili “hvala na informaciji” kako bi održala distancu i smanjila mogućnost manipulacije.

Uz to, važno je zapamtiti da Gray rock tehnika ne znači potpuno ignoriranje situacije, već se radi o smanjenju emocionalne reaktivnosti i usmjeravanju pažnje na vlastite potrebe i ciljeve. Kada se koristi na pravi način, Gray rock tehnika može biti koristan alat za zaštitu vlastitog emocionalnog zdravlja i održavanje pozitivnih odnosa s drugim ljudima.

FOTO: Unsplash, Pexels

Slični članci