Mala potrošnja, veliki užici: Savjeti za jeftina putovanja i nezaboravno ljeto na budžetu

Sadržaj članka

Podijeli

Planiranje godišnjeg odmora mnogo je lakše nego što je nekad bilo, velikim dijelom zahvaljujući internetu. Od pronalaženja hotela, rezervacije za let ili večeru, dijeli vas samo jedno brzo Google pretraživanje. No, ipak za putovanje morate izdvojiti nešto novca kako biste uspjeli vidjeti sve što vas zanima i kako biste uživali u čarima kraja koji želite upoznati.

Ako istražujete malo dublje, možete pronaći sve, od jeftinih letova do jeftinih alternativa za smještaj. Na što sve obratiti pažnju kada planirate putovanje, a nemate namjeru potrošiti previše novca.

Mjesto i vrijeme

Valja imati na umu da na cijenu uvelike utječe vrijeme kada želite rezervirati svoj put. Naime, posjetite li neko odredište vikendom ili tijekom vrhunca turističke sezone, putovanje će sigurno biti skuplje. Budući da su turistima najprihvatljivija mjesta često i najskuplja, uvijek se možete odlučiti za neki obližnji manji grad gdje je smještaj povoljniji, a od tamo onda organizirate izlete i avanture za pamćenje.

Prijevoz

Putujte vlakom. Obično je prilično udobno i može biti pristupačno. Ako kupite karte drugog razreda, one su obično oko 50% jeftinije. Ovisno o tome što želite raditi, moglo bi biti jeftinije kupiti propusnicu ili pojedinačne karte za vlak na željezničkom kolodvoru. Provjerite RailEurope, Seat61, RailPass ili čak internetsku stranicu izravnih vlakova u zemlji.

Autobusi nisu tako brzi kao vlak, ali mogu biti vrlo pristupačni ako imate vremena. Megabus, National Express, Eurolines i sl., izvrsne su opcije za putovanje Europom s malim proračunom, ovisno o tome kroz koje zemlje putujete. Na primjer, BusAbout je tvrtka koja vam omogućuje planiranje rute i uskakanje i iskrcavanje na 46 različitih odredišta. Čak je i iznajmljivanje automobila u određenim zemljama vrlo zabavna i realna opcija!

Ako je vaš preferirani način putovanja avionom, provjerite jeftine prijevoznike kao što su Ryan Air i EasyJet. Karte se mogu pronaći već za 20 eura, ali imajte na umu troškove prtljage i naknade za otkazivanje.

Rezervirajte besplatne pješačke obilaske

Besplatne pješačke ture koje traju između 2 i 4 sata, odlično će se uklopiti u putovanja Europom kada vam je budžet ograničen. Obično zahtijeva online prijavu unaprijed, davanje napojnice vodiču na kraju, i to je to! Vrlo popularna tvrtka za besplatne pješačke ture diljem Europe je Sandemans New Europe koja ima ture u 18 različitih gradova. Mnoge druge tvrtke slijede primjer i kopiraju ovu ideju diljem svijeta pa, ovisno o tome u kojem se gradu nalazite, svakako istražite i vidite je li neka dostupna. Pogledajte na njihovim službenim stranicama turističke zajednice ili se raspitajte u Facebook grupama.

Još jedan sjajan, besplatan način za obilazak europskih gradova je preuzimanje audio turneja Ricka Stevesa. Audio ture vas usmjeravaju kojim putem ići i objašnjavaju sve fascinantne znamenitosti na putu.

Izbjegavajte restorane u turističkim područjima

Klonite se restorana u blizini Koloseuma u Rimu, Astronomskog sata u Pragu i Palacio Real u Madridu. Uvijek tražite restorane u kojima jede lokalno stanovništvo.

Ako je ispred restorana hostesa, gura vam jelovnik u lice, poziva vas da uđete u njihov restoran, velike su šanse da će biti precijenjen i da nije autentičan. Ako na jelovniku postoje slike i natpisi “Govorimo engleski” ili višejezični jelovnici, vjerojatno je da kvaliteta hrane neće biti tako dobra i bit će vam naplaćene turističke cijene.

Iskoristite ponude i popuste

Pratite ponude, promotivne akcije i sezonske popuste za prijevoz, smještaj i aktivnosti. Prijavite se na newslettere turističkih agencija, pratite njihove društvene mreže i istražite internetske platforme koje pružaju informacije o povoljnim putovanjima.

FOTO: Unsplash, Pexels

AUTORICA TEKSTA

Slični članci