Kad pomislimo na ljeto, pomislimo na sladak miris marelica, kupanje i uživanje na suncu. Slatkoća ovog nezaobilaznog ljetnog voća, doslovno donosi šarm juga na tanjur. Osim što su tako ukusne i sočne, marelice su izuzetno zdrava namirnica bogata vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima. Uz sve blagodati koje marelice posjeduju, nije ni čudo da su osvojile cijeli svijet. Iako originalno potječu iz Kine, gdje su se uzgajale još prije 4000 godina, danas su omiljene gotovo na svim kontinentima. Od Puta svile, stigle su do Perzije i Mediterana, odakle su ih Rimnjali donijeli u Europu. Danas su marelice popularne diljem svijeta, a posebno su omiljene u slastičarstvu.
Ovdje je recept za ukusan kolač od marelica koji će uljepšati vaša ljetna druženja.
Sastojci
Za tijesto
- 200 g brašna
- 100 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 50 g šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Za nadjev
- 500 g svježih marelica (oprane, prepolovljene i bez koštica)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice brašna
- Sok od pola limuna
Upute
Priprema tijesta
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Rukama ili mikserom umiješajte maslac u brašno dok smjesa ne postane nalik na mrvice. Dodajte jaje i brzo zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je tijesto previše suho, dodajte jednu do dvije žlice hladne vode. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Priprema nadjeva
U zdjeli pomiješajte marelice s šećerom, vanilin šećerom, brašnom i sokom od limuna. Dobro promiješajte da se sve sjedini.
Sastavljanje kolača
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u krug promjera otprilike 30 cm. Prenesite tijesto u okrugli kalup za pite promjera 23-25 cm. Rubove tijesta podignite uz rub kalupa. Na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od marelica.
Pečenje
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a marelice mekane i sočne. Ostavite kolač da se ohladi prije rezanja.
Posluživanje
Poslužite kolač topao ili hladan, po želji uz kuglicu sladoleda ili žlicu šlaga.
FOTO: Unsplash