Banane imaju prirodnu slatkoću, ali i svježinu koja se lijepo nadopunjuje čokoladom. Ova kombinacija pruža bogat, slojevit okus koji mnogi ljudi vole. Kolač od banana i čokolade jedan je od omiljenih deserta koji će rado degustirati i oni ljubitelji čokoladnih kolača, ali i oni koji preferiraju svježe, voćne okuse i kremaste teksture. Banane su kremaste i mekane, dok čokolada može biti svilenkasto raskošna pa je ovaj spoj odličan izbor za dočekati goste za koje niste sigurni koji su im deserti omiljeni. Kombinacija ove dvije teksture može pružiti ugodan osjećaj i učiniti primamljivim vaš slatki menu. Recept u nastavku je jednostavan, a efekt koji postiže učinit će vas ponosnim na vaše slastičarsko umijeće.
Sastojci:
• 3 zrele banane
• 150 g maslaca (omekšanog)
• 200 g smeđeg šećera
• 2 jaja
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 200 g brašna
• 50 g kakaa u prahu
• 1 žličica praška za pecivo
• 1/2 žličice sode bikarbone
• Prstohvat soli
• 100 g čokolade za kuhanje (nasjeckane na sitne komadiće ili čokoladni čips)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za pečenje (oko 20×20 cm), obložite ga papirom za pečenje ili ga lagano premažite maslacem i pospite brašnom. U velikoj zdjeli, gnječite zrele banane vilicom dok ne postanu glatke. Dodajte omekšani maslac i smeđi šećer te miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući između svakog dodavanja. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i miješajte dok se sve ne sjedini. Prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te ih dodajte u smjesu s bananama i jajima. Lagano promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte nasjeckanu čokoladu ili čokoladni čips u smjesu i lagano promiješajte. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se potpuno ohladi u kalupu. Kad se kolač ohladi, izrežite ga na komade i poslužite.
FOTO: Unsplash