Jedna namirnica, tri neodoljiva ručka: Pileće bijelo meso u ukusnim i sočnim varijantama

Sadržaj članka

Podijeli

Pileće bijelo meso je jedan od najpopularnijih izbora za brze i ukusne obroke. Njegova svestranost, pristupačna cijena i visok sadržaj proteina čine ga idealnim za svakodnevne obroke. Bez obzira tražite li jednostavne recepte za užurbane radne dane ili želite impresionirati goste na večeri, pileće bijelo meso nudi neograničene mogućnosti. Izdvojila sam svoja tri omiljena obroka s pilećim bijelim mesom koja najčešće pripremam. Poslužite se ovim kreativnim i pristupačnim receptima koji će zadovoljiti svačiji ukus. Od klasičnih jela do modernih varijacija, ovi recepti su jednostavni za pripremu, a opet prepuni ukusa.

Pileća šrsa izvrsna su baza za ukusna jela; od talijanske do kineske i japanske kuhinje.

Kung Pao piletina

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa
  • 2 žlica soja sosa
  • 1 žlica rižinog vina ili likera od višnje
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 3 žlice ulja (po mogućnosti kikirikijevog)
  • 1 crvena paprika, isjeckana na kockice
  • 1 zelena paprika, isjeckana na kockice
  • 1 crveni luk, isjeckan na kockice
  • 3-4 sušene crvene chilli paprike
  • 2 češnja češnjaka, sitno isjeckana
  • 1 komad svježeg đumbira, sitno isjeckan
  • 1/2 šalice neslanog kikirikija

Za umak:

  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica hoisin sosa
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1/4 šalica vode

Priprema:

Priprema piletine:

Isijecite pileća prsa na male kockice. U posudi pomiješajte soja sos, rižino vino (ili liker od višnje) i kukuruzni škrob. Dodajte piletinu u marinadu, dobro promiješajte i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta.

Priprema umaka:

U manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak: soja sos, hoisin sos, rižin ocat, šećer, kukuruzni škrob i vodu. Dobro promiješajte da se sve sjedini.

U velikoj tavi ili woku zagrijete 1 žlice ulja na srednje jakoj vatri.

Dodajte mariniranu piletinu i pržite dok ne postane zlatno smeđa i skuhana. Izvadite piletinu iz tave i ostavite sa strane.

U istu tavu dodajte preostale dvije žlice ulja. Dodajte sušene chilli paprike, sjeckani ćešnjak i đumbir. Pržite nekoliko sekundi dok ne postanu mirisni.

Dodajte sjeckanu papriku i crveni luk. Pržite dok povrće ne omekša, ali još uvijek zadrži svoju hrskavost. Vratite piletinu u tavu i dodajte kikiriki. Prelijte pripremljenim sosom i kuhajte dok se sos ne zgusne i dobro obloži piletinu i povrće, oko 2-3 minute. Poslužite Kung Pao piletinu vruću uz kuhanu rižu ili nudles.

Poke Bowl s piletinom

Sastojci:

Za mariniranu piletinu:

  • 500 g pilećih prsa
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlice sezamovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 češanj češnjaka, sitno isjeckan
  • Sol i papar po ukusu

Za poke bowl:

  • 2 šalice kuhane sushi riže (ili bilo koje druge riže po izboru)
  • 1 avokado, isječen na kriške
  • 1 mrkva, ribana ili isječena na tanke trakice
  • 1 krastavac, isječen na tanke kriške
  • 1 šolja edamame (kuvana i oljuštena)
  • 1/2 crvene paprike, isečene na trakice
  • 2 mlada luka, iseckana
  • 1 žlica sezamovih semenki
  • 2 žlica sosa od terijakija (po izboru, za preljev)

Za dresing:

  • 2 žlica soja sosa
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica Sriracha sosa (ili po ukusu)
  • 1 žlica limunovog soka

Priprema:

Mariniranje piletine:

U posudi pomiješajte soja sos, sezamovo ulje, med, rižin ocat i isjeckani češnjak.

Pileća prsa isijecite na tanke trakice ili kockice i stavite u marinadu. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta, a po mogućnosti i duže, u hladnjaku.

Kuhanje piletine:

U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte mariniranu piletinu i pržite dok ne postane zlatno smeđa i skuhana, oko 5-7 minuta. Ostavite sa strane.

Priprema dresinga:

U maloj posudi pomiješajte soja sos, majonezu, Srirachu i limunov sok. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Sastavljanje poke bowla:

U posude za posluživanje stavite kuhanu sushi rižu kao osnovu. Na rižu složite avokado, mrkvu, krastavac, edamame, crvenu papriku i piletinu. Prelijte dresingom po želji. Pospite sjeckani mladi luk i sezamove semenke za dodatni okus i teksturu.

Po izboru, prelijte s malo sosa od terijakija za dodatni ukus. Poke bowl možete poslužiti odmah, a možete ga i malo ohladiti u hladnjaku prije serviranja za osvježavajući obrok.

Pileća salata s tjesteninom

Sastojci:

  • 300 g pilećih prsa
  • 200 g tjestenine (po izboru)
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 krastavac
  • 100 g kukuruza (konzerviranog)
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputi na pakiranju. Procijedite i ostavite da se ohladi. Pileća prsa isijecite na trakice, posolite i popaprite, pa ih ispržite na malo maslinovog ulja dok ne budu potpuno skuhana. Nasjeckajte paprike i krastavac na kockice. U velikoj posudi pomiješajte ohlađenu tjesteninu, piletinu, paprike, krastavac i kukuruz. Dodajte maslinovo ulje i sok od limuna, pa dobro izmiješajte. Po potrebi, dodatno posolite i popaprite.

FOTO: Unsplash, Pexels, Instagram

AUTORICA TEKSTA

Slični članci