Feng Shui: Mala pravila koje donose dobru energiju u vaš dom

Sadržaj članka

Podijeli

Uređenje stana po feng shuiju, drevnoj kineskoj filozofiji, ima za cilj stvaranje harmonije i ravnoteže u prostoru kako bi se poboljšao protok pozitivne energije, odnosno chi. Feng shui se temelji na ideji da svaki prostor ima određeni energetski potencijal koji može utjecati na naše zdravlje, sreću i prosperitet. Cilj je maksimizirati pozitivnu energiju i minimizirati negativne utjecaje kroz raspored namještaja, boja, oblika i drugih elemenata u prostoru. Iako je riječ o složenom i slojevitom učenju koje obuhvaća različite aspekte poput pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda), jin i jang principa, te Bagua mape, za početak, dobro je upoznati se s osnovnim pravilima koji mogu pomoći u uređenju doma u kojemu ćete se osjećati ugodno. Na primjer, redovito održavanje čistoće i urednosti, izbjegavanje oštrih kutova u prostoru, te korištenje prirodnih materijala i boja, što može značajno doprinijeti stvaranju harmonične atmosfere. Pravilna organizacija prostora ne samo da poboljšava estetski izgled vašeg doma, već može i pozitivno utjecati na vaše emocionalno i fizičko stanje.

Ulazni prostor

Ulaz treba biti čist i prostran kako bi omogućio slobodan protok energije.  Dobar ulaz treba biti dobro osvijetljen, jer svjetlost privlači pozitivnu energiju.

Dnevna soba

Sofu i stolice treba postaviti tako da omogućuju slobodnu komunikaciju i da nisu okrenute obrnuto (leđima) od vrata. Udaljite namještaj od zidova kako bi prostor mogao „disati“. Koristite slike i predmete koji izazivaju pozitivne emocije. Izbjegavajte oštre i agresivne elemente.

Kuhinja

Pećnica ne bi trebala biti ispred vrata kuhinje, niti pored sudopere ili frižidera, jer vatra (pećnica) i voda (sudoper, frižider) predstavljaju suprotne elemente. Održavanje kuhinje čistom je ključ za dobar protok energije. Uklonite nepotrebne stvari i održavajte površine čistim.

Spavaća soba

Krevet bi trebao biti postavljen dijagonalno od vrata, ali ne direktno ispred njega. U idealnom slučaju, uzglavlje kreveta treba biti naslonjeno na čvrst zid. Minimizirajte prisustvo elektronskih uređaja u spavaćoj sobi jer oni mogu remetiti miran san i narušavati energiju.

Kupaonica

Vrata kupaonice treba držati zatvorena kako energija ne bi „odlazila“ iz stana.

Ogledala

Postavljanje ogledala na vrata može pomoći u „skrivanju“ kupaonice i održavanju protoka energije.

Boje

Boje treba birati prema pet elemenata feng shuija (drvo, vatra, zemlja, metal i voda) i njihovom skladu. Zelena boja (drvo) je dobra za rast i zdravlje, crvena (vatra) za strast i energiju, žuta (zemlja) za stabilnost, bijela (metal) za čistoću i plava (voda) za mir i jasnoću.

Biljke i prirodni elementi

Žive biljke donose život i pozitivnu energiju. Izbjegavajte biljke s trnjem i oštrim listovima.

Voda

Fontane i vodene ukrase treba postaviti u sjeverni dio kuće kako bi se poboljšale mogućnosti za karijeru.

Uređenje stana po feng shuiju zahteva pažljivo planiranje i prilagođavanje prostora kako bi se postigla harmonija i ravnoteža. Primena ovih osnovnih principa može značajno poboljšati kvalitet života i uneti pozitivnu energiju u vaš dom.

AUTORICA TEKSTA

Slični članci