Limun se stoljećima upotrebljava u kulinarstvu, kozmetologiji i medicini. Limunov sok također pomaže u probavi i poboljšava apsorpciju drugih hranjivih tvari iz hrane. Štoviše, vjeruje se da limun ima detoksikacijska svojstva koja mogu pomoći očistiti tijelo od toksina i pomoći u postizanju zdravog izgleda kože.
Ovaj osvježavajući pojačivač okusa prepun vitamina nezaobilazan je sastojak tijekom ljetnih vrućina. Iako potječe iz Azije, raširio se po cijelom svijetu, a posebno mjesto zauzima u meksičkoj, mediteranskoj, kineskoj i indijskoj kuhinji.
Legenda kaže da ukoliko popijete čašu hladne, domaće limunade kada je dan vruć i sparan, on se pretvori u oazu svježine i uživanja. Zaista, nema ničeg više osvježavajućeg od dobre limunade. Osim što je odličan detoksikacijski napitak, topi masne naslage, osvježava i okrepljuje, limunada je ukusan način da nadomjestite svoje dnevne potrebe za hidratacijom.
Kada se užari asfalt, vrijeme je za čašu ovog neodoljivog napitka.
Ponekad uspije i bude tako slasna, ali ponekad ipak ne. Teško je zadovoljiti svačiji ukus, pogotovo ako je nekad prekisela ili ima previše pulpe. Zato sam u potrazi za idealnom limunadom pronašla nekoliko super trikova uz koje je ovo domaće izdanje limunade uvijek pun pogodak.
Za osnovni recept za domaću limunadu potrebna su samo 3 sastojka:
- svježi limuni
- voda
- zaslađivač po izboru
Koristim med kako bih zasladila ovo piće jer je puno bolje od rafiniranog šećera (a ima i bolji okus!).
Da biste napravili domaću limunadu, sve što trebate učiniti je slijediti ove super jednostavne osnovne korake:
Dodajte vodu i med u lonac ili tavu na srednjoj vatri.
Miješajte samo dok se med ne otopi.
Uklonite vodu s medom s vatre (trebalo bi trajati oko minutu).
U vrč ili veliku posudu dodajte svježe iscijeđeni limunov sok i vodu
Po potrebi dodajte mješavinu meda kako biste postigli željenu razinu slatkoće.
Stavite u hladnjak dok se ne ohladi, a zatim poslužite s ledom.
Savjeti kako napraviti najbolju limunadu
Svi smo popili fantastičnu čašu ledeno hladne limunade i pitali se zašto sve limunade ne mogu biti TAKO dobre. Sjetite se kada ste posljednji put naručili limunadu i bili razočarani jer joj je nedostalo punoće. Zato je idealno pogoditi ono što najviše volite i držati se provjerenog recepta kako bi limunada s vašim potpisom bila uvijek baš onakva kako očekujete. Ne samo da ju je super jednostavno napraviti, već ćete je moći prilagoditi svom ukusu.
Koristite svježi sok od limuna. Nemojte kupovati koncentrat ili prethodno iscijeđeni sok od limuna. Jednostavno neće imati isti okus.
Koristite kvalitetne sastojke; svježi limuni, domaći med i kvalitetna voda pomoći će da vaša limunada bude izvrsnog okusa. Uvijek provjerite okus mješavine kako biste mogli procijeniti koliko ćete vode s medom morati dodati da bi odgovarala vašem okusu. Zadržite ili uklonite pulpu. Ako baš ne volite pulpu, možete procijediti limunadu kroz fino sito.
Obavezno stavite u hladnjak, nakon što sve pomiješate, limunadi je potrebno malo vremena u hladnjaku kako bi se okusi spojili i kako biste dobili limunadu očaravajućeg okusa.
Dodajte još okusa i ubacite nasjeckano voće po vašem ukusu i ukusu onih koje biste voljeli razveseliti.
Otkrit ću vam jedan super trik – napravite malo više limunade da biste je kasnije pretvorili u kockice leda kako vam led ne bi “razvodnio” limunadu.