Zamiriše ti u prolazu, pa te stisne negdje ispod rebara. Nije to miris cimeta, ne budimo naivni, nego miris djetinjstva, onog mitskog trenutka kad te baba s drvenim kuhačama tjera od špareta dok gnječi tijesto za svoje cimet rolice, samo što ih, naravno, nije zvala tako. Baba je to zvala pužići, i pužići su završavali na stolu točno dva puta godišnje: za Božić, i kad bi ona tvoja teta iz Amerike poslala paket s onim smeđim šećerom što ga kod nas nije bilo ni za lijek. Danas, međutim, za miris cimeta ne trebaš ni babu ni šparet, ni Božić ni tetu iz Amerike. Miris cimeta danas je svuda, pod krinkom globalne urote poznate pod imenom cimet rolice.
Emocionalna bomba, osobna vremenska kapsula i kulinarski Zeitgeist
Cimet rolice nisu samo desert. One su emocionalna bomba, osobna vremenska kapsula i kulinarski Zeitgeist u isto vrijeme. Što su bile pite od jabuka u pedesetima, čokoladni sufle u dvijetisućitima, to su danas cimet rolice: bijeg u neki imaginarni svijet gdje nema rata, nema računa za struju i nema poreza na dodanu vrijednost. Svijet u kojemu, naravno, ne postoji ni gluten, jer cimet rolice danas imaju i bezglutenske, veganske i keto verzije, sve do onih sa zamjenskim cimetom za ljude alergične na cimet.
Ako mislite da pretjerujem, idite u prvu pekarnicu na uglu. Osim ako baš ne živite u mjestu gdje je zadnja prava pekara zatvorena još prije dvanaest godina, u svakoj ćete naći barem tri vrste cimet rolica. Klasične, s grožđicama, s preljevom od vanilije, s čokoladom, sa sirom, slane s pancetom, slatko-slane s kozjim sirom i medom. To više nisu ni cimet rolice, nego cimetna esencija kapitalizma: neka vrsta simboličke gastronomije gdje se od jedne ideje – na kraju krajeva, tijesta i cimeta – proizvede trideset varijacija, od pekarskih za 2,5 eura, do onih što se prodaju pod specijalitet u hipsterskim bistroima za trideset.
Naravno, svemu je kriv Instagram. Nitko, ali nitko na ovom svijetu ne jede cimet rolice a da to ne fotografira i objavi uz opis: „Jutro uz moj omiljeni comfort food“ ili „Za dušu: homemade cinnamon rolls“. Ima nešto u toj spiralnoj formi tijesta, toj kremastoj, ljepljivoj glazuri koja se sjaji na svjetlu kamere, toj savršenoj proporciji slatkog i začinjenog što u trenu postaje instant-nostalgija. Cimet rolica nije više samo pecivo. Ona je filozofija, ona je emocionalna terapija, ona je društvena valuta.
Od „comfort fooda“ do ozbiljnog gastro-statusa
Što nas dovodi do pitanja: kako je nešto tako obično – jer stvarno, radi se o tijestu s cimetom, ljudi! – postalo globalni simbol sreće?
Odgovor je, naravno, jednostavan: zato što je cimet rolica do bola nepretenciozna. Ona ne zahtijeva nož i vilicu, ona ne traži da se o njoj pišu jelovnici na francuskom jeziku. Možeš je jesti u pidžami, na kauču, uz jeftini Netflix film, i osjećati se kao milijarder. A onda, kao i sve što se globalno popularizira, cimet rolica doživi svoju dekadentnu transformaciju: od „comfort fooda“ do ozbiljnog gastro-statusa, od peciva do investicije.
I tu se priča završava – ili bolje reći, spiralno vraća na početak. Jer sutra, kad netko izmisli veganske „gluten-free matcha buns“, cimet rolice će se vratiti tamo gdje im je i mjesto – na bakin šparet, u neka tiha jutra zimi, kad miris cimeta nije bio brend nego samo miris.
A vi slobodno nastavite jesti svoje cimet rolice s buđolom i brie sirom. Samo ih nemojte zaboraviti slikati. Za Instagram.
Ovdje je i recept
Sastojci
Za tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 75 g šećera
- 75 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 7 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
- Prstohvat soli
Za punjenje
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 50 g maslaca (otopljenog)
Za glazuru
- 100 g krem sira (npr. mascarpone ili Philadelphia)
- 50 g maslaca (sobne temperature)
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 1-2 žlice mlijeka (po potrebi)
Priprema tijesta
U toplom mlijeku rastopite kvasac i dodajte žličicu šećera. Ostavite 5-10 minuta dok ne zapjeni. U veću zdjelu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte mlijeko s kvascem, jaje i maslac. Mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto (oko 10 minuta ručno ili 5 minuta mikserom s nastavkom za tijesto). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da se udvostruči (oko 1 sat).
Punjenje i oblikovanje
Nakon što tijesto naraste, premijesite ga i razvaljajte na pravokutnik (približno 40×30 cm).
Otopljeni maslac ravnomjerno premažite preko tijesta. Pomiješajte smeđi šećer i cimet, pa ravnomjerno pospite preko maslaca. Zarolajte tijesto u čvrstu rolu, počevši od duže strane. Roladu narežite na 12 jednakih komada.
Posložite cimet rolice u namašćen ili papirom za pečenje obložen kalup, ostavljajući malo prostora između njih. Pokrijte i ostavite još 30 minuta da narastu.
Pečenje
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite rolice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe.
Priprema glazure
Pomiješajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vanilin ekstrakt. Ako je glazura pregusta, dodajte malo mlijeka. Premažite glazuru preko toplih rolica odmah nakon pečenja ili pričekajte da se malo ohlade.
FOTO: Unsplash, Pexels