Caffe Florian: Najstariji kafić u Europi nalazi se u Veneciji i očarava svakim detaljem

Sadržaj članka

Podijeli

Venecija se nalazi u samom vrhu omiljenih vikend destinacija u ovom dijelu Europe. Njena profinjena ljepota, bogata povijest, jedinstvena arhitektura, kanali, mostovi i gondole, mame turiste ostavljajući ih bez daha. Osim karnevala i poznatih venecijanskih maski, krasi je još jedna posebnost. Naime, Venecija je dom najstarijeg kafića u Europi. Caffe Florian smješten je na središnjem trgu Piazza San Marco i na tom mjestu uveseljava ljubitelje kave još od daleke 1720.

Ime je dobio po vlasniku Florianu Francesconiju. Osim što je ovaj kafić otmjen i pruža ušuškanu atmosferu, nezaobilazan je dio itinerara kada doputujete u Veneciju jer je nastao u ključnom razdoblju u povijesti Republike. Ima veliki povijesni značaj jer je nekada ovo mjesto bilo sastajalište zavjerenika protiv francuskih i austrijskih vladara koji su preuzeli vlast nakon pada Mletačkog Carstva.

Posebno lijep dio priče o Caffe Florianu jest činjenica da se nije puno promijenio od osnutka. Na zidovima su i dalje originalne zidne freske, a jelovnik je ostao gotovo isti kao i posljednjih nekoliko stotina godina. Vlasnici su posljednjih godina uveli neke novitete, a jedan od njih je što ćete u Florijanu nerijetko naići na izložbe suvremene umjetnosti.

Caffe Florian, svoja vrata otvara od 10 ujutro od ponedjeljka do četvrtka i 9 ujutro od petka do nedjelje pa je najbolje posjetiti ga čim se otvori kako biste s lakoćom zauzeli svoje mjesto. U protivnom biste mogli gubiti vrijeme čekajući zbog velikih gužvi i popularnosti ovog kafića.

Bio da ste ljubitelj klasičnog talijanskog espressa, ili volite guštati u kremastom capuccinu, ili se pak ugrijati vrućom čokoladom, ovdje ćete biti zadovoljni. Kolači su im, također, na dobrom glasu, a posebno Tiramissu. Mnogo se truda ulaže u kvalitetu i stil pa će vam posjeta ovom mjestu zasigurno uljepšati putovanje.

Sljedećeg puta kada posjetite Veneciju, ako već niste, obavezno se razmazite lijepom šalicom toplog napitka u Caffe Florianu i evocirajte neka prošla vremena, uživajući u otmjenosti. Jedina mana su visoke cijene, ali za ovakvo iskustvo, vrijedi se počastiti.

Slični članci