Šarmantni i ukusni, arancini su pravi dragulj sicilijanske kuhinje. Ove okruglice od riže, savršeno zapečene i ispunjene ukusnim nadjevom, pružaju neodoljivu kombinaciju okusa i tekstura. Uz malo vještine i strpljenja, možete stvoriti ovo kulinarsko remek-djelo u udobnosti svog doma. Ovdje je jednostavan i ukusan recept za arancine s mozzarellom koji će očarati vaše nepce i oduševiti vaše goste. Uvijek za ovo jelo dobijem samo pohvale.
Sastojci
- 2 šalice riže
- 4 šalice ragua od povrća
(1 luk, 1 češnjak, pasirana rajčica – umak, maslinovo ulje, 1 mrkva, 1 celer, sol i papar)
- 1 šalica naribanog parmezana
- 1 jaje, lagano razmućeno
- Sol i papar po ukusu
- Kuglice mozzarelle
- Brašno
- Jaja za premazivanje
- Krušne mrvice
- Biljno ulje za prženje
Upute
U loncu ili dubljoj tavi na maslinovom ulju pržite sitno nasjeckan crveni luk. Dodajte sitno nasjeckan češnjak 2-3 češnja. Ubacite sitno nasjeckano korjenasto povrće – jednu mrkvu i jedan celer. Zalijte s pasiranom rajčicom da dobijete gustu, ali tekuću smjesu crvene boje. Dodajte malo soli, papra i bosiljak. Štapnim mikserom možete dodatno usitniti i izblendati smjesu da bude homogena.
Skuhajte rižu, maknite s vatre i ostavite da se riža malo ohladi. Dodajte kuhanoj riži naribani parmezan, lagano razmućeno jaje, sol i papar. Zalijte s raguom. Dobro promiješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine.
Oblikovanje arancina
Uzmite malu količinu riže u dlan i oblikujte je u rukama u dlanu, napravite malu rupu u sredini i stavite kuglicu mozzarelle. Zatvorite rižu oko mozzarelle i oblikujte kuglicu veličine loptice za golf. No, možete i veće od toga, ako volite.
Paniranje arancina
U tri posude stavite brašno za valjanje, panirano brašno i lagano razmućena jaja. Uvaljajte svaku kuglicu arancina prvo u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice kako biste ih dobro prekrili.
U dubokom loncu zagrijte ulje za prženje na srednje visoku temperaturu. Polako spustite arancine u vruće ulje i pržite ih dok ne postanu lijepo zlatno smeđe boje, otprilike 3-4 minute. Izvadite ih iz ulja i stavite na papirnati ručnik kako biste upili višak ulja.
Poslužite arancine tople, možete ih poslužiti samostalno ili uz umak (od rajčice) za još bolji okus.
FOTO I VIDEO: Unsplash, Instagram