Chili čokoladni mousse kolačići: Slatka vatrica koja osvaja

Sadržaj članka

Podijeli

Što dobijete kad spojite bogatu Astečku tradiciju čokolade s chillijem s modernim kolačarstvom? Savršen spoj slatko-ljuto koji ostavlja nezaboravan dojam. Ovi chili čokoladni mousse kolačići nisu samo desert, oni su iskustvo buđenja vaših okusnih pupoljaka.

Sastojci za tijesto (12 kolačića)

Za čokoladne kolačiće:

  • 150g tamne čokolade (70% kakao)
  • 100g maslaca
  • 80g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 50g brašna
  • 1 žličica cayenne papra (ili po ukusu)
  • 1/2 žličice cimeta
  • Prstohvat soli

Za chili čokoladni mousse:

  • 200g tamne čokolade
  • 300ml slatkog vrhnja
  • 3 žumanjka
  • 40g šećera
  • 1/2 žličice chipotle chili praška (ili 1/4 žličice cayenne)
  • 1 žličica vanilije

Za ukras:

  • Kakao prah
  • Kristalizirani đumbir (sitno nasjeckan)
  • Crvene chili pahuljice

Priprema – korak po korak

Korak 1: Pripremite čokoladne kolačiće

Zagrijte pećnicu na 180°C. U vodenoj kupki otopite čokoladu s maslacem. Miješajte dok ne postane glatka masa i ostavite da se hladi 10 minuta.

U drugoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu s jajima dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ohlahjenu čokoladnu smjesu, brašno, cayenne papar, cimet i sol. Miješajte samo dok se sastojci ne spoje – ne previše!

Korak 2: Oblikovanje i pečenje

Na pleh obložen pećenskim papirom stavite žlicom male hrpice tijesta, ostavljajući prostor između njih. Kolačići će se proširiti tijekom pečenja.

Pecite 8-10 minuta. Kolačići su gotovi kad im je vrh lagano napuknuo, a sredina još uvijek meka. Ostavite da se ohlale na plehu 5 minuta prije prebacivanja na rešetku.

Korak 3: Pripremite chili mousse

Otopite čokoladu u vodenoj kupki. U drugoj posudi zagrijte 100 ml vrhnja (ne kuhajte!). U maloj zdjeli pomiješajte žumanjke s šećerom.

Polako ulijevajte toplo vrhnje u žumanjke, stalno miješajući da se jaja ne skuhaju. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok ne zgusne dovoljno da prekrije žlicu (oko 3-4 minute).

Uklonite s vatre, dodajte otopljenu čokoladu, chili prah i vaniliju. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Ostatak vrhnja tučite u čvrstu pjenu i lagano umiješajte u ohladjenu čokoladnu smjesu.

Korak 4: Sastavljanje

Kad se kolačići potpuno ohlade, narezite ih po sredini (ne do kraja) i lagano otvorite kao sandwich. Pomoću špritzeva ili žlice stavite mousse između kolačića.

Posipajte kakaom i dodajte kristalizirani đumbir i chili pahuljice po ukusu.

Zašto ovaj recept funkcionira

Čokolada i chilli prirodni su partneri. Kombinacija je to koja datira iz vremena Maya i Asteka. Capsaicin iz chillija pojačava slatkoću čokolade i oslobađa endorfine, stvarajući ovisnost o ovom spoju okusa. Mousse tekstura omogućava chilliju da se postepeno otpusti, dok čokolada ublažava oštrinu. Rezultat je sofisticiran desert koji izaziva i nagrađuje istovremeno. Ovi kolačići su dokaz da najbolji deserti nastaju kad se usuđujemo izići iz zone komfore. Spoj slatko-ljuto nije samo trend, to je kulinarno iskustvo koje osvaja sve koji se usude probati.

Vrijeme pripreme: 45 minuta + hlađenje
Težina: Srednje teška
Broj porcija: 12 kolačića

FOTO: Unsplash, Dupe

AUTORICA TEKSTA

Slični članci