Što dobijete kad spojite bogatu Astečku tradiciju čokolade s chillijem s modernim kolačarstvom? Savršen spoj slatko-ljuto koji ostavlja nezaboravan dojam. Ovi chili čokoladni mousse kolačići nisu samo desert, oni su iskustvo buđenja vaših okusnih pupoljaka.


Sastojci za tijesto (12 kolačića)
Za čokoladne kolačiće:
- 150g tamne čokolade (70% kakao)
- 100g maslaca
- 80g šećera u prahu
- 2 jaja
- 50g brašna
- 1 žličica cayenne papra (ili po ukusu)
- 1/2 žličice cimeta
- Prstohvat soli
Za chili čokoladni mousse:
- 200g tamne čokolade
- 300ml slatkog vrhnja
- 3 žumanjka
- 40g šećera
- 1/2 žličice chipotle chili praška (ili 1/4 žličice cayenne)
- 1 žličica vanilije
Za ukras:
- Kakao prah
- Kristalizirani đumbir (sitno nasjeckan)
- Crvene chili pahuljice


Priprema – korak po korak
Korak 1: Pripremite čokoladne kolačiće
Zagrijte pećnicu na 180°C. U vodenoj kupki otopite čokoladu s maslacem. Miješajte dok ne postane glatka masa i ostavite da se hladi 10 minuta.
U drugoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu s jajima dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ohlahjenu čokoladnu smjesu, brašno, cayenne papar, cimet i sol. Miješajte samo dok se sastojci ne spoje – ne previše!
Korak 2: Oblikovanje i pečenje
Na pleh obložen pećenskim papirom stavite žlicom male hrpice tijesta, ostavljajući prostor između njih. Kolačići će se proširiti tijekom pečenja.
Pecite 8-10 minuta. Kolačići su gotovi kad im je vrh lagano napuknuo, a sredina još uvijek meka. Ostavite da se ohlale na plehu 5 minuta prije prebacivanja na rešetku.
Korak 3: Pripremite chili mousse
Otopite čokoladu u vodenoj kupki. U drugoj posudi zagrijte 100 ml vrhnja (ne kuhajte!). U maloj zdjeli pomiješajte žumanjke s šećerom.
Polako ulijevajte toplo vrhnje u žumanjke, stalno miješajući da se jaja ne skuhaju. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok ne zgusne dovoljno da prekrije žlicu (oko 3-4 minute).
Uklonite s vatre, dodajte otopljenu čokoladu, chili prah i vaniliju. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Ostatak vrhnja tučite u čvrstu pjenu i lagano umiješajte u ohladjenu čokoladnu smjesu.
Korak 4: Sastavljanje
Kad se kolačići potpuno ohlade, narezite ih po sredini (ne do kraja) i lagano otvorite kao sandwich. Pomoću špritzeva ili žlice stavite mousse između kolačića.
Posipajte kakaom i dodajte kristalizirani đumbir i chili pahuljice po ukusu.
Zašto ovaj recept funkcionira
Čokolada i chilli prirodni su partneri. Kombinacija je to koja datira iz vremena Maya i Asteka. Capsaicin iz chillija pojačava slatkoću čokolade i oslobađa endorfine, stvarajući ovisnost o ovom spoju okusa. Mousse tekstura omogućava chilliju da se postepeno otpusti, dok čokolada ublažava oštrinu. Rezultat je sofisticiran desert koji izaziva i nagrađuje istovremeno. Ovi kolačići su dokaz da najbolji deserti nastaju kad se usuđujemo izići iz zone komfore. Spoj slatko-ljuto nije samo trend, to je kulinarno iskustvo koje osvaja sve koji se usude probati.
Vrijeme pripreme: 45 minuta + hlađenje
Težina: Srednje teška
Broj porcija: 12 kolačića
FOTO: Unsplash, Dupe