Zombijana – tko je simpatična ilustratorica koja stoji iza duhovitih crteža s pametnom porukom

Sadržaj članka

Podijeli

Andrijana Vešović poznatija kao Zombijana ne prestaje oduševljavati svojim ilustracijama i porukama koje šalje kroz svoj rad. Ilustratorica koja nasmijava Internet, gura prst u oko društvenim normama, igra se stereotipima, uvriježenim balkanskim mišljenjima, igra se poznatim sličicama iz pop kulture, iskrena je u iznošenju vlastite realnosti i sve to prenosi vedrim bojama svog ilustriranja. Za Zombijanu mogu sa sigurnošću reći da je osvježenje i motivacija u digitalnom svijetu. I ne prestaje zapljuskivati valovima svježine već cijelo desetljeće. Progovorila je o problemima i izazovima s kojima se suočavala tijekom godina, od preseljenja u novu sredinu, prilagodbe, nedostatku prijatelja, aknama, samoći, tuzi i nezadovoljstvu na tako ogoljen, ljudski način, bez pretvaranja i maski.
Njena priča je inspirativna i osnažujuća jer dokazuje koliko se toga može postići ukoliko ostaneš vjeran sebi, odvažiš se njegovati vlastiti stil, održavaš discipliniranost i konzistentnost. Zombijana je primijećena kroz ilustriranje twittove poznatih twitteraša, a kasnije i kroz Instagram objave. Izraziti se kroz sliku uz dovitljive opaske i doskočice, to je pravi Zombijanin potpis. Toliko zdravog humora i kreativnosti koje donosi, pravi je eliksir za dobro raspoloženje.


Ova talentirana djevojka dolazi iz Podgorice, ali njen rad i njene poruke ne poznaju granice. Uz uzbudljivu Instagram stranicu „Zombijana“, Andrijana je i vlasnica Studija Drača, ima brojne klijente na platformi 99designs, neprestano joj stižu ponude za ilustriranje i grafički dizajn za brojne brendove i kampanje, iza nje je niz izložaba s kojima je gostovala i u Hrvatskoj, BIH, Srbiji i Crnoj Gori, osvaja tržište jedinstvenim pristupom digitalnoj umjetnosti, aktivistica je i neustrašiva borkinja za ljudska prava, posebno prava žena.

Zombijana je nasmijala svijet svojim ovogodišnjim čitanjem bodova na Euroviziji ispred Crne Gore, a mene je dodatno osvojila pruživši mi podršku na samom početku stvaranja mog bloga i počastila me ovim intervjuom. Malo je reći koliko sam presretna zbog ovog razgovora i redova koji slijede.


Stručnjaci za digitalni marketing naglašavaju da se formula za uspjeh na Instagramu krije u potrebi promatrača da doslovno bingea vaš profil ili stranicu. Sudeći po tome, ti si veoma uspješna influencerica. Kako gledaš na to?


Dugi niz godina sam se ‘batrgala’ da dokažem da nisam influenserka i da sam samo ilustratorka. Po definiciji jesam influenserka i prestala sam da bježim od tog naziva, jer sam na kraju dana vrlo svjesna i sigurna u ono čime se bavim i šta radim, te mi titula influenserke više ne smeta. Samo ne bih rekla da pratim neki recept za uspjeh, samo postavljam stvari koje su u suštini ja.

Osim duhovitih dosjetki, tvoj je rad društveno angažiran. Šalješ poruke o emancipaciji, demaskiraš društvene uloge, progovaraš o zabludama društva, o patrijarhatu… Što te najviše inspirira i tjera da se izraziš?


Svaka velika platforma dođe sa velikom odgovornošću, mada ja i dalje moj profil posmatram kao lični profil. Moj lični profil koristim za plasiranje mojih ličnih stavova. Smatram da postoje teme o kojima većina ne želi da priča, jer su teške i neprijatne, a ja smatram da mora postojati neko ko će započeti tu vrstu dijaloga. Ne preuzimam odgovornost da to uvijek moram da budem ja, ali postoje teme na koje nikada neću biti nijema.


Na koji bi način voljela da tvoj rad, utječe na ljude? Da se zamisle, da djeluju, da se osvijeste, da se osnaže. ili?


Ja sam prije svega zadovoljna ako neko uspije lako da se zabavi. Većina mog sadržaja je laka zabava. Kada dođemo do ozbiljnih tema, ja moj aktivizam posmatram na sledeći način- moj sadržaj je za moje istomišljenike. Ja kao influenserka, koja je takođe ljudsko biće, uvijek mogu da krenem od sebe i nikako ne mogu da prevaspitavam pojedince, koji su mahom već formirani ljudi. Ono što mogu je da inspirišem svoje istomišljenike da svoje bliske osobe, koje imaju potencijalno problematične stavove, potapšu po ramenu i popričaju sa njima. Promjena uvijek najdjelotvornije dolazi iz ljubavi i razumijevanje, a najmanje od random žene sa interneta koja crta.


Ovo pitanje si sigurno čula milijun puta, ali moram i ja pitati. 🙂 Zašto pseudonim Zombijana? Ima li on skrivenu poruku?


Već deset zadnjih godina je isti odgovor: zombi-Andrijana= Zombijana.

Surađuješ s Podgoričkom Sigurnom kućom. Kakva je vaša suradnja i uspijavte li realizirati ciljeve? Kažu je borba za emancipaciju vječna i da se na ovim prostorima pomaknemo jedan korak unaprijed, a dva unazad. Kako ti gledaš na to?

Kada je u pitanju edukovanje žena o njihovim pravima, to i jeste vječna borba, ali se ja trudim da prije nego budem edukator (jer za to meni treba mnogo više edukacije nego što je imam), budem podsjetnik i mali vjetar u leđa ženi da prijavi svog nasilnika, recimo. Osim toga, podsjetnik i bliskim osobama žrtvi da razgovoraju sa njom, kao iz trećeg odgovora.


Koji je tvoj glavni adut kojim si osvojila publiku? Teško da postoji osoba na Balkanu koja je korisnik društvenih mreža, a da ne zna za Zombijanu.

Mislim da o tome treba da komentariše publika. 🙂 Ja se ne trudim da osvajam, samo bivam obično ljudsko biće na internetu. Ne postoji taktika ili plan prikupljanja followera.


Na čemu si najviše zahvalna u svom životu? Na što si ponosna?


Što sam srećna. 🙂

Slični članci