Vodič kroz mirise: Kako odabrati idealan parfem za sebe, što je piramida mirisa, a što kotač mirisa

Sadržaj članka

Podijeli

Čudesna je moć mirisa. Oni nas u sekundi vrate u trenutke za koje smo mislili da smo ih zaboravili, probude i ožive emocije, oslikavaju karakter i daju posebnu notu svakom stilu. Stoga je vrlo važno odabrati miris koji nam najviše odgovara, koji ističe naš šarm, ali i koji se skladno uklapa u priliku u kojoj ga nosimo te u doba dana ili godine.

Što je važno uzeti u obzir pri odabiru parfema

Kada odabirete parfem, trebali biste uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući vašu osobnost, preferencije, godišnje doba i prigodu na kojoj ćete nositi parfem. Također je važno razumjeti sastav parfema i njegovu piramidu mirisa.

Piramida mirisa

Piramida mirisa predstavlja hijerarhijski raspored mirisa koji čine parfem. Ona se sastoji od tri sloja mirisa, odnosno gornjih, srednjih i donjih nota.

Gornje note su prvi mirisi koje osjetite nakon što nanesete parfem i obično traju oko 15-30 minuta. One su lagane i osvježavajuće, a primjeri takvih nota su citrusi, voćni i začinski mirisi.

Srednje note se otkrivaju nakon što gornje note ispare. One su srce parfema i traju oko dva do tri sata. Bogatije su i kompleksnije od gornjih nota i obično sadrže cvjetne ili drvenaste note.

Donje note su najdugotrajnije i ostaju na koži nekoliko sati. To su osnove parfema i uključuju note poput vanilije, ambera, pačulija i mošusa.

Kada odaberete parfem, trebali biste razmotriti ne samo vrstu mirisa, već i njihovu kombinaciju. Najbolje je isprobati parfem na koži, jer se mirisi razlikuju na svakoj osobi. Također, pri odabiru parfema, imajte na umu da se mirisi mijenjaju ovisno o vremenskim uvjetima i vašoj koži.

Kotač mirisa (Fragrance Wheel)

Kotač mirisa je alat koji se koristi u svijetu parfema kako bi se klasificirali i opisali različiti mirisi i kako bi se lakše razumjelo njihovo međusobno djelovanje i kombiniranje. Kotač mirisa obično se sastoji od šest ili osam osnovnih kategorija mirisa, koje se nazivaju “mirisne obitelji”.

Mirisi se klasificiraju u ove obitelji prema njihovim karakteristikama i sastojcima. Ove kategorije mogu uključivati ​​cvjetne note, citrusne note, drvenaste note, začinske note, zelene note, amberne note, chypre note i gurmanske note.

Kotač mirisa pomaže da lakše prepoznate mirisne note u parfemu ili drugom proizvodu za njegu tijela. Može vam pomoći i u odabiru novog parfema jer vam omogućuje da saznate koji bi se mirisi mogli svidjeti vašem ukusu na temelju drugih mirisa koje već volite.

Kotač mirisa koriste profesionalni parfimeri i stručnjaci za parfeme kako bi razumjeli i stvorili nove mirise. Međutim, može biti od pomoći i „običnim“ ljudima koji žele razumjeti više o parfemima i kako se različiti mirisi kombiniraju.

FOTO: Unsplash, Pexels

Slični članci