“U ponedjeljak će nas voljeti” autorice Najat El Hachmi je u isto vrijeme tako nježan i tako osnažujući roman

Sadržaj članka

Podijeli

Pitate li se koje je idealno štivo za ljeto, koje će vam praviti tako lijepo društvo na plaži, ali i koje će vas potaknuti da razmišljate i duboko osjećate, onda je to svakako roman “U ponedjeljak će nas voljeti” (originalni naslov: “El lunes nos querrán”) autorice Najat El Hachmi. Ovo je štivo koje duboko istražuje teme identiteta, slobode, kulture i ženskog osnaživanja. Kroz intimne i iskrene prikaze života dviju prijateljica, roman donosi snažnu kritiku društvenih i kulturnih normi koje ograničavaju slobodu žena.

Radnja romana prati dvije mlade žene marokanskog porijekla koje odrastaju u Španjolskoj. One se bore protiv patrijarhalnih normi i kulturnih očekivanja koja im nameće njihova zajednica. Glavna junakinja i njezina najbolja prijateljica pokušavaju pronaći vlastiti put u svijetu koji ih često sputava zbog njihovog etničkog i kulturnog nasljeđa. Njihova želja za slobodom i samospoznajom vodi ih kroz različite izazove, od obrazovanja do odnosa s obiteljima i zajednicom. Kroz pravila po kojima su odrastale i koja su obilježile generacije žena prije njih, priča je o patrijarhatu koji nije svojstven samo dalekim, islamskim zemljama. Elemente vrijednosti koji su utkani u svaki pokret žene, možemo prepoznati i u našoj kulturi. A otpor i želja za slobodom glavnih junakinja, tako ljekovito djeluju na čitatelja pokazujući koliko je važno prekinuti intergeneracijske traume i živjeti slobodan život po svom.

Glavne teme koje čine roman tako pitkim

Roman duboko istražuje osjećaj pripadnosti i identiteta, posebno kroz prizmu migracijskog iskustva i kulturnih sukoba. Kroz priče glavnih junakinja, knjiga prikazuje borbu za žensku slobodu i osnaživanje u društvima koja često sputavaju žene kroz patrijarhalne norme, počevši od posramljivanja kada je u pitanju žensko tijelo, do načina oblačenja, odabira posla ili ekonomske samostalnosti. Roman osvjetljava sukobe između tradicionalnih vrijednosti starijih generacija i težnje za modernijim, slobodnijim načinom života mlađih generacija koje to rade tako pune života i inspiracije da je nemoguće ne navijati za njihovu emancipaciju.

Duboka veza između dviju prijateljica prikazana je kao ključni izvor podrške i snage u njihovoj borbi za autonomiju.

Najat El Hachmi koristi snažan, emotivan jezik kako bi prenijela unutarnje svjetove svojih likova. Njena proza je istovremeno lirska i oštra, s naglaskom na emocionalnu autentičnost. Struktura romana omogućava dubinsko istraživanje osobnih priča dviju žena, dok istovremeno reflektira šire društvene probleme.

“U ponedjeljak će nas voljeti” je snažan i dirljiv roman koji pruža dubok uvid u kompleksne teme identiteta, slobode i ženskog osnaživanja. Kroz intimne priče dviju prijateljica, Najat El Hachmi uspijeva prikazati univerzalne borbe i težnje koje nadilaze kulturne i etničke granice. Ovaj roman je važan doprinos suvremenoj književnosti, pružajući glas ženama koje se bore za pravo da budu voljene i da vole na svoje načine, stoga ne čudi da je upravo ovo djelo dobitnik ugledne španjolske nagrade Nadal za najbolji roman 2021.

FOTO: Unsplash

AUTORICA TEKSTA

Slični članci